1. 2

  Donderdag. Maandag zijn er bestuursvergaderingen etc. en gebeurt er nog niets, ’s avonds komen er wat geruchten, dinsdag wordt er slecht nieuws gepubliceerd en ontstaat er spanning, woensdag de eerste verkopen obv computerlimieten, donderdag verkopen de particulieren massaal. De professionals zorgen voor een bodem op vrijdag zodat de daling wel doorgaat maar afremt. In het weekend komt iedereen bij zijn positieven, zodat maandag stabiel maar lager is.

  De grootste knal komt dus op donderdag.

 2. 5

  Terzijde: ik was in 1987 ten tijde van de beurscrash in Australië. Een supperrijke, Rupert Holmes a Court, werd ’s avonds op tv naar zijn verlies gevraagd toen hij op een cocktailparty met een glas in zijn handen stond.

  “It’s only paper. Cheers,”

 3. 7

  In de aanloop naar de olympische spelen. Dit zal zoveel negatieve publiciteit met zich mee brengen dat beleggers niets anders kunnen dan het vertrouwen in de aziatische markt op te zeggen, met dit keer een domino-effect naar de americaanse en europese beurzen.

  Om meer specefiek te zijn: Over zo,n 400 dagen (want dat is 4xpi+666X0+400= voorspelbaar…

 4. 8

  Ha, cheers Steeph. Volkomen helder.

  Any break in the liquidity chain will send markets into downward spiral. […] a sudden downturn in the Shanghai stock market, (which is up nearly 300% in just 2 years) or an increase in Japan’s interest rates.

  [img]http://83.96.133.160/images/China_240207_week.jpg[/img]

  September 2007?

 5. 14

  Ja wat moet ik nou tegen mijn ouders zeggen ivm hun aandelenpakketje? Hoe kan het dat er zoveel lui aan de universiteit afstuderen op economie, maar dat geen van hen wat fatsoenlijks kan voorspellen (en dat ik op RTLZ altijd pseudowetenschappen van plafonds en bodems moet aanhoren, die altijd heel conveniantly op heel erg ronde getallen liggen)?

 6. 16

  Hoe kan het dat er zoveel lui aan de universiteit afstuderen op economie, maar dat geen van hen wat fatsoenlijks kan voorspellen

  http://en.wikipedia.org/wiki/Efficient_market_hypothesis

  Als een beurscrash voorspelbaar was, zouden mensen van tevoren al van hun aandelen af willen, en zou de prijs dus al voor de crash laag zijn. Een crash komt dus altijd als verrassing. Dat is niet helemaal het einde van het verhaal natuurlijk, maar wel een goed begin.

 7. 18

  Hoe ging het spreekwoord ookal weer,

  “Leave in May, but remember to get back in September”

  Volgens mij is dit een jaarlijkse beweging.

  In het geval dat dat niet het geval is, houd ik gewoon vast aan 11 September.

 8. 19

  Het wordt vaste en zeker oktober. Ergens tussen 15 en 30 oktober. Dus wat de maand betreft sluit ik me aan bij Netteheer(zie 4) en Roy (zie 11)
  Het jaar zal rond 2019 liggen; kan wat eerder of wat later.
  En waarom? Dat laat ik aan de analyse van anderen over.

 9. 20

  @14 Als de beurs instort kan je het beste in aandelen blijven, verkopen is dan meestal toch al te laat.

  Afhankelijk van de onderliggende economische waarden hoeft een beurskrach niet heel erg te zijn (de beurs in Shanghai dook pas geleden met zo’n 8% naar beneden, volgens mij is dat een beurskrach, maar niemand maakt zich er druk om…). Als het economisch nog goed zit, stijgt de beurs daarna toch weer.

  De beurskrach kan een afkoelingsperiode inlassen voor de wereldeconomie. Het enige waar ik me zorgen om maak is de beperkte capaciteit van de olie. Als de consumptie niet heel erg wegzakt (wat alleen bij het instorten van grote delen van de wereldeconomie kan gebeuren, maar daar moeten we niet blij mee zijn) zal de krapte blijven en de hoge prijzen dus ook. Met een beetje pech hebben we dan een herhaling van eind jaren zeventig, te dure olie, te veel liquide middelen (= inflatie), door de inflatie hoge rente, en een dalende economische activiteit. ik ben dan heel benieuwd hoe landen als China, Indonesie, India, Iran en Rusland zo’n periode doorkomen.

  En de voorspelling: 30 september 2008. De spelen in China zijn net voorbij. Een Chinese investeerder in vastgoed valt om, door de overvloed aan verkeerd vastgoed (teveel hotels, of te weinig woningen) en daardoor sterk dalende prijzen. Door de onderlinge verbanden vallen meer Chinese bedrijven om. De Chinese failissements wetgeving blijkt rampzalig en de verliezen worden afgewimpeld op buitenlandse investeerders. Daarnaast krijgt de internationale leningen markt een klap van de terugval in China. In Amerika valt een hedgefund om en de nieuwe Clinton administratie grijpt te laat in (net als bij de azie-crisis) en de wereldwijde beurzen storten in en tevens stijgt de rente op leningen fors (door de problemen op de leningen markt). Door de dalingen op de beurzen, leningen die waardeloos blijken en het omvallen van een groot hedgefund, komen de banken en pensioenfondsen in de problemen met hun dekking en gaan massaal leningen terugvorderen (zoiets gebeurde ook na de krach in 1929). Daardoor vallen weer vele bedrijven om (kunnen hun korte termijn leningen niet terug betalen) wat hoge werkeloosheid tot gevolg heeft.

  Overigens denk ik niet dat een beurskrach zulke grote gevolgen zal hebben, doordat overheden, centrale banken en instituten als het IMF na de azie-crisis behoorlijk zijn geschrokken en zullen ingrijpen. Waarschijnlijk niet voldoende en niet helemaal goed (wat overigens alleen achteraf is vast te stellen), maar wel genoeg om de ergste ellende te voorkomen.

  Overigens kan geen enkele wetenschapper iets voorspellen. Dat kunnen ze alleen bij specifieke omstandigheden (lang leve ceteris paribus). Een goed onderbouwde gok is het best mogelijke en dat gebeurt in de economische wereld constant door allerhande instituten (CPB, IMF, FED, OECD, etc, etc)

 10. 21

  Vergeten te plaatsen. Kan het nog?
  Crash voorspellen? Was geen tita- tovenaar maar vooruit. In ieder geval vóór de presidentsverkiezingen VS van 4 november 2008. Ergens rond de OS in Peking (8- 24 augustus). Om exact te zijn: in de nacht van zo. 18 op ma. 19 augustus 2008.

  Een crash mede geïnstigeerd door de Chinezen om invloedssfeer uit te breiden. Waarom?

  1) Wie maakt zich druk in regeringskringen VS vóór/ tijdens een evt. crash?

  “All mainstream political candidates are heavily funded by the financier elite who will profit no matter how bad the U.S. economy suffers. None of them, from either party, has attacked the(se) financial issues on the campaign trail.” en “…profit from the crash is the Carlyle Group, the equity fund that includes the Bush family and other high-profile investors with insider government connections”

  Precies…niemand.

  2) En wie investeren nog zo’n beetje als enige in dollars/ VS?

  “China has become “America’s only bank” and comments approvingly that “it’s cheaper to print money than make cars anymore, hahaha…. The Chinese are the only ones who are still buying US Treasuries. That’s mainly because it gives them power over political decision-making in Washington.”

  En ja hoor…de Chinezen.

  Dus…een beetje Clouseau gespeeld..en na wat distilleren, combineren, deduceren, abstraheren..of, zoals andere mensen zullen zeggen, ermee aan de gang geweest…kom je uit bij Chinezen en verkiezingen of verkiezingen en Chinezen…wat je zelf wil.

  Zodoende dus…en legt u zelf het verband maar..heb ik ook gedaan…