1. 3

  Het is voor mij moeilijk voor te stellen hoe mijn leven zou zijn zonder breedbandinternet.

  Maar vroeger las ik de krant zo’n beetje helemaal, nu nog maar vluchtig. Ook keek ik meer tv.

  De ‘samenleving’ vind ik zeker niet verbeterd.

 2. 4

  Ik denk idd dat het ‘nieuwe communiceren’ de kroon spant wat betreft verbetringen van het leven en de vooruitzichten. Ook de golf van nieuw muzikaal talent, die ondanks alle ‘noodkreten’ vanuit de muziek industrie, ontstaat bevalt mij wel.

 3. 10

  Het internet is relaxer.
  Mijn auto is beter relaxer.
  Mijn telefoon is beter.
  De kans dat ik doodga aan kanker is aanzienlijk afgenomen.
  De vrouwen zijn (behalve die van plastic) mooier geworden.
  De diversiteit aan eten die ik overal krijgen kan is beter ( I like wraps)
  Er zijn 5 (of eigenlijk 6) radiohead albums bijgekomen.
  etc. etc. etc

  En ik stel dat de politiek ecomische situatie van de meeste mensen in Nederland en daarbuiten de afgelopen tijd is verbetert. Als dat niet zo is, misschien moeten we de komende tien jaar dan eens een andere tactiek verzinnen in plaats van dat eeuwige gezeik zoals een aantal hierboven weer eens op papier heeft gekrabbeld.

 4. 12

  @InvertedPantsMan
  Een mens ziet vooral wat hij wil zien…

  En dus?

  Of zie jij jou vermogen om te zien wat je [eigenlijk] niet wil zien als groter dan dat van ons (onderschatting?). En dan nog? Wat wil je er eigenlijk mee zeggen?

 5. 13

  Wereld:
  1. Zaak: Internetbankieren
  2. Gebeurtenis: De reactie van USA op 11 september. We weten nu naar wiens pijpen we moeten dansen.
  3. Idee: De altoos durende vooruitgang in kennis t.a.v.
  wetenschap (ziekten, gen-informatica, astronomie enz.)

  Privé:
  1. Zaak: Eindelijk een bakker in de buurt.
  2. Gebeurtenis: Verhuisd naar een groter pand
  3. Idee: Verdere ontwikkeling in mijn werk.

 6. 16

  2007 is een veel beter/mooier/fijner jaar dan 1997:
  De eerste record hitte was een feit, maar dit jaar vielen er gelukkig geen slachtoffers als gevolg van zomerse temperaturen. Fijner/mooier/beter? In ieder geval valt het allemaal wel mee.
  In de groningse Oosterparkwijk trokken zo’n 60 jongeren brandstichtend rond. Het leidde tot het ontslag van burgemeester en depolitiecommissaris. Nu is Amsterdam aan de beurt maar het gaat om slecht 25 tot 30 jongeren en burgemeester en korpschef zijn deze keer niet werkloos geworden. We gaan vooruit!
  De Deltawerken werden voltooid, maar Tineke Huizinga blijft alert en zoekt een commissie van waterwizzards om ons grootse gevecht tegen het water te verbeteren.
  Tony Blair werd premier, dit jaar stapte hij dan eindelijk op.
  Prinses Diana verongelukte, onze Maxima leeft!
  Maar het allermooiste is toch wel dat in 1997 de [url=http://www.skkn.nl/dag.aspx?ID=66Lijkwade van Jezus helemaal voor niks is uit een brand gered. Inmiddels weten we nu dat Jezus van [url=http://africa.reuters.com/odd/news/usnN17291962.html]chocola is.

 7. 19

  *Spamfilter. Heb zelf aangepast*

  Uiteraard internet op numero uno. Tikkerdetik op het toetsenbord en hup daar verschijnt kernachtig, ik noem maar wat, la proposition synthétique de Wittgenstein op het scherm. De één valt alleen op dat hij ooit bij Adolf in klas zat. Een ander begint keihard te lachen om zijn door het internet aan kracht ingeboete en dus belachelijke uitspraak “Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen”. Ben je namelijk behept met 2 linkersukkelhanden en dito hersenhelften die normaliter al bij het zien van een hamer en spijker verkrampen kan je na enige (taal)oefening gewoon meebomen over b.v. de werking van straal- of raketmotoren. Google = De Nieuwe Jezus.

  Verder: gescheiden aanbieden/ inzamelen van vuilnis (glas, papier, witgoed). Significante verbeteringen lucht, water en bodemkwaliteit. Ontwikkelingen in Ontwerp & Design, toepassen nieuwe materialen op allerlei terreinen. Beoefen je een sport: flinterdunne kleding, ergonomisch schoeisel en materiaal. Een volledig opgetuigde carbon racefiets met hoge c*mpagnolo bora velgen van 1300 gram. Druipt het kwijl op de schoenen. Indoor schaatsen/ skiën dik boven nul, medicijnen als V*agr*…

  En dankzij o.a. 9/11 en Pim het besef dat er ineens allerlei hele erge nare moslims in ons leefgebied rondliepen. En door het broeikaseffect dito beestjes in de tuin.

  Maar die kan je doodtrappen.

 8. 20

  Schonere lucht. Stillere auto’s. Internet. Ergonomische gebogen toetsenborden. Anti RSI software. Digitale camera’s. Fietsdynamo’s in de as en automatische verlichting.

  De euro.
  Het afbrokkelen van het ik-tijdperk. Eindelijk een echte discussie over klimaatverandering.

  Wat me zo snel te binnen schiet.

 9. 21

  @#12 Wat wil ik zeggen is dat jullie:

  1) de vraag niet beantwoorden
  2) op een laffe manier het toppic kapen om een politieke boodschap te spammen
  3) de boodschap niet duidelijk is

  dus eigenlijk dat jullie beter niet hadden kunnen reageren.

 10. 22

  d.w.z. Tenzij jullie natuurlijk niet het private domein als in niet het publieke domein bedoelen, maar het over verbeteringen in de persoonlijke sfeer hebben. In dat geval heb ik natuurlijk niets gezegd!

 11. 24

  Breedbandinternet, goedkopere computers die meer kunnen doen, weploks, SPSS met GUI en General Lineair Model, MP3-spelers, USB-sticks, DVD-branders (en brandbare DVD’s), Loveparade ’98 (’02 en ’06 waren ook wel goed), de onafhankelijkheid van Oost-Timor en dan vergeet ik vast nog een heleboel.

 12. 25

  @IPM

  ad.1: Vraag was “Ziet u zaken, gebeurtenissen of ideeën die het leven beter/mooier/fijner maken dan 10 jaar geleden?”. Antwoord was: Ja.
  ad.2: Ik een politieke boodschap? Euhhh… welke?
  ad.3: ??

  als je het fijn vindt, wil ik ad.1 wel iets specificeren: ik heb nu een vriendin, 10 jaar geleden niet.

 13. 26

  Oja, broeikas-effect heeft inderdaad ook mijn leven aanzienlijk verbeterd. Zoveel warme zomers en milde winters na elkaar vind ik dubbelplusgoed en de wijnboeren hier hoor je ook niet klagen.

 14. 32

  Steeph,

  In de wereld:

  – de technologische vooruitgang (waar ik als persoontje gebruik van kan maken).
  – voorzieningniveau wat omhoog is gegaan en het leven voor mij aangenanmer maakt.

  Persoonlijk:

  – Dat ik kan gaan en staan waar ik wil (afgezien van wat praktische bezwaren) ,maar ’t is al fijner dan 10 jaar geleden.

 15. 34

  Persoonlijk: Liefde van mijn leven gevonden. En eindelijk een Times Atlas of the World gekregen.
  Wereld: Internet. Met stip bovenaan. Ondanks alle onzin die het ook voortbrengt geeft het mensen die willen een kans om hun wereld uit te breiden.
  En Maarten Ducrot als commentator. Op 2.

 16. 37

  Er zijn twee mensen, gebeurtenissen, handelingen en ideeën die de wereld sinds december 2000 grondig hebben veranderd. Tot op het bot. En ze kunnen moppen onthouden als de beste, mijn zwakke punt altijd geweest.

 17. 39

  Eigenlijk zijn er enorm veel zaken, gebeurtenissen en ideen geweest die het leven beter/mooier/fijner hebben gemaakt afgelopen 10 jaar. Het lullige is dat die paar dingen die het tegenovergestelde gedaan hebben (Irak, Balkenende, terroristen, bezuinigingen en daarmee heb je het al bijna allemaal) meer op TV zijn.

  Ik stel dan ook voor: Voor elke minuut Irak en minuut Loveparade! Het zou goed doen…

 18. 40

  Ik ben dan ook wel geraakt door de goede drs. de Soto in die andere draad @Crachàt. Stijve consequenties zijn soms harde scheidslijnen van huiveringwekkende onnatuur Waarom al die triviale verschillen worshippen tussen Baby-1, Baby-2, hun ideeën, bestaan, handelingen, hun belang voor de wereld ? Echt niet meer.

 19. 41

  Positief : het eclecticisme in de muziek is eindelijk volwassen geworden. Mede dankzij www. Tien, twintig jaar geleden kon je het woord eclecticisme niet zien zonder associaties met academisme of knulligheid. Anderzijds : het is ook meer gelieerd aan kapitalisme, no thanks to een jeugdcultuur die weinig meer is dan fashion victim lulkoek. We are slowly getting old kan niet hùn enige excuus zijn. Verder zijn er belachelijk weinig echt goede films gemaakt de voorbije tien jaar – bye bye Buñuel, hello Gallo … if you see what I mean. Of ook : whatever happened to Kassovitz ? Ik ga er geen academisch artikel over schrijven.

  Voor het overige cf. supra (beaam beaam) maar anderzijds zoveel is er niet veranderd. Not in the physical appearance. Veel meer communicatietechnieken, same old same old people. Bijvoorbeeld wel nieuwe technologieën, maar allesbehalve vooruitgang in het dichten van de kloven tussen rijk en arm laat staan noord en zuid.

 20. 42

  1997 …

  1998 was wel een keerpunt ja. De jaren ’90 waren grotendeels verschrikkelijk, van het ergste van het ergste, op details na.

  Ceterum ouder en wijzer en blij daarmee. Vrij essentieel.

  Anderzijds weinig blij met onomkeerbare veranderingen in het milieu en de hele “merger” politiek waarmee een aantal merchant bankers een heel mechanisme van globalisering dankzij vooruitgang een behoorlijk vies smaakje hebben gegeven. Zie ook m’n slotzin van #41. Mooi dat de betutteling is verminderd, jammer dat het sociale “discipline tonen vanuit rekening willen houden met” mee is gesmolten.

  Voor het overige niet echt geneigd te zeggen dat er zoveel veranderd is, alle blabla over Web 2.0 of toegenomen esthetisering raakt me niet. (En de blabla van IPM evenmin.) Meer klantvriendelijkheid is mooi, de toename van de “klant is koning” cultuur in zowat alle aspecten van het leven in ons kapitalistische vrije westen is anderzijds behoorlijk nefast.

  Of ook de neuroses rondom onveiligheid, integratie, hoofddoeken, enz. Altijd al veel blabla geweest maar tegenwoordig quite overdovend – analoog aan de toename aan walkmans, somehow.

  Soit, de vraag was “ziet u ?” en het antwoord is “ja”, maar of ik zo’n fan ben van “wat er gebeurt in de wereld” … nah.

 21. 43

  “De jaren ’90 waren grotendeels verschrikkelijk, van het ergste van het ergste, op details na.”

  Ach dat hangt toch van de details af. Het waren toch ook de jaren van Hoffnung und Vortschritt. De betere Ereignisse werden in die jaren groot, danwel vierden hun hoogtijdagen. Berlijn had haar beste jaren. Ik kan mezelf nog voor de kop slaan voor alles wat ik in die jaren heb gemist.