In Engeland zijn de rapen gaar nu bekend is geworden dat de WK kwalificatiewedstrijd Oekraïne-Engeland alleen rechtstreeks te volgen zal zijn via internet. Bovendien moet daarvoor minimaal 4,99 pond betaald worden (5,44 euro). Dit is het gevolg van het faillissement van Setanta, het pay-per-view bedrijf dat de wedstrijd op tv zou brengen.
Fans in Engeland reageren woedend. Een polletje op de BBC-site laat zien dat slechts 3 procent van de kijkers van zins is te gaan betalen voor de online wedstrijd. Hoewel deskundigen de mond vol hebben van de integratie van televisie en internet lijkt de consument er bepaald nog niet klaar voor. Vanuit een ‘hardware’ perspectief is dat niet raar: mensen schaffen voor duizenden euro’s enorme flatscreens aan om thuis voetbal te kijken alsof je op een tribune zit en zij moeten vervolgens een belangrijke wedstrijd kijken op hun laptopje.
Het echte probleem zit wellicht meer in de ‘wetware’, de hoofden van de burgers. Internet heeft zich ontwikkeld als een individuele activiteit pur sang. Mensen sluiten zich af van hun omgeving door te internetten. Het contact met de wereld, de vrienden en familie verloopt via het web, beslist niet via de directe omgeving. Tv kijken daarentegen is bij uitstek een collectieve bezigheid. Tv kijken doe je met het gezin of de vriendenclub op de bank en er zijn regels en conventies voor: het al dan niet opstaan tijdens een programma, wie het eerst naar het toilet mag tijdens de reclames, wie wanneer koffie zet, wie waar zit ten opzichte van het toestel en wie de zapper bedient. Voor internet ontbreken collectieve conventies, wat groepsgewijs internetten (of zelfs met z’n tweeën het web op) een hachelijke onderneming maakt.
Internet-TV developers doen er goed aan psychologen en marketeers in te huren om dit probleem te tackelen, anders is de integratie van TV en internet gedoemd te mislukken.
Reacties (8)
Een polletje op de BBC-site laat zien dat slechts 3 procent van de kijkers van zins is te gaan betalen voor de online-wedstrijd.
Heeft er vermoedelijk ook iets mee te maken dat ze al geplaatst zijn.
“mensen schaffen voor duizenden euro’s enorme flatscreens aan om thuis voetbal te kijken alsof je op een tribune zit en moeten vervolgens een belangrijke wedstrijd kijken op hun laptopje.”
Ja tuurlijk, want die dure enorme flatscreen kun je niet eenvoudig aansluiten op je laptopje (of andere PC), met een kabeltje dat nog geen 5 euro (4,62 pond) kost (als het al niet inclusief zat bij die flatscreen van duizenden euro’s (923,26-en ponden)).
Ik denk dat het werkelijke probleem meer zit in de hassle. Je moet weer ergens apart een abbo nemen of account aanmaken, daar op de één of andere manier geld naar overmaken en voor een eenmalige uitzending is dat relatief veel werk.
Voor je TV vink je gewoon bij het abonnement dat je toch al hebt een hokje extra aan en je krijgt de voetbalzender erbij, zonder dat je zelf er verder iets voor hoeft te doen. Pas op het eind van de maand kom je erachter dat er ineens 10 pond meer van je rekening is geboekt en ga je erover kankeren dat alles tegenwoordig zo duur is. Verder denk je er niet over na dat je ook 20 pond betaalt in de twee maanden dat de competitie stil ligt en die anderhalve maand per jaar dat je op vakantie bent. Dat is ook waarom een vaste betaalzender je makkelijker een poot uit draait dan pay-per-view.
Overigens lijkt me het failliet van Setanta er ook voldoende bewijs voor dat de Britse voetballiefhebber niet met voldoende geld over de brug wilde komen toen je wel nog per TV kon kijken.
betaalt worden?
Voetbal kijken doen ze in de pub. De kosten voor de big screens en de SkySports abonnementen zijn daar verrekend in de prijs van de pints
Mwa, zo belangrijk is die wedstrijd niet voor de Engelsen: Engeland is al gekwalificeerd voor de WK.
@1,4: kennelijk niet bekend met de engelse liefde voor voetbal… anders dan calculerende ‘ollander mag een engelsman zijn nationale team graag zien spelen. erg graag. ook als het midden in de nacht is, nergens over gaat, alleen te volgen is met chinees commentaar. als hij het maar gezamenlijk met zijn ‘mates’ kan bekijken.
@5 ik kijk over het algemeen ook naar de meeste wedstrijden van oranje, geplaatst of niet.
op welke site kan ik oekraine-engeland dan kijken?
Site? Voetbal moet je live zien; net als het leven!