Vluchtelingen gekidnapt

ELDERS - De misdaad maakt zich meester van de vluchtelingencrisis.

De Italiaanse politie heeft vorige week 44 mensen opgepakt vanwege het knoeien met overheidscontracten voor de opvang van vluchtelingen. Het gaat om een maffia-netwerk waarin ook een politicus van Berlusconi’s Forza Italia is betrokken.

Maar het kan altijd nog erger. Vluchtelingen uit het Midden-Oosten, die via mensenhandelaren tegen hoge prijzen Griekenland konden bereiken, worden op doorreis in Macedonië door criminelen gekidnapt en alleen tegen een losprijs vrijgelaten. Dat is te zien in een reportage van het Britse Channel 4 dankzij twee Syrische jongens die de kidnappers wisten te ontvluchten

De bende staat onder leiding van een Afghaan, die Alibaba genoemd wordt. Hij zegt dat hij de politie van Macedonië heeft omgekocht. De vluchtelingen worden net over de grens opgewacht door bendeleden en vervolgens in goederenwagons vervoerd met medeweten van de spoorwegbeambten. Op een overstapstation worden ze gevangen genomen en naar een boerderij gebracht waar ze met honderden opeengepakt zonder enige voorziening worden vastgehouden totdat ze hun losgeld cash hebben betaald of het hebben laten overmaken. De journaliste Ramita Navai, die met hulp van de Syrische informanten de hele route naliep en het huis waar de vluchtelingen worden vastgehouden ontdekte, ontmoette in Belgrado meer vluchtelingen die in handen waren gevallen van de kidnappers.

Na de reportage van Channel 4 zegt de politie een onderzoek te zijn gestart. Maar officieel is de belangrijkste opgave nog steeds het terugsturen van de duizenden immigranten die vanuit het overvolle Griekenland via Macedonië andere EU-landen proberen te bereiken, lopend over de spoorweg. Er zijn al 25 mensen door treinen overreden, een nachtmerrie voor de treinmachinisten die hun snelheid inmiddels al hebben gehalveerd.

Ondertussen wordt in Brussel een beslissing over nieuwe maatregelen om vluchtelingen op te vangen en Griekenland te ontlasten uitgesteld volgens een woordvoerder van vigerend EU-voorzitter Letland. Er is volgende week wel een bijeenkomst van de betrokken ministers van Justitie, maar er wordt niet verwacht dat ze het eens zullen worden. Veel landen hebben bezwaar tegen de voorgestelde verdeling van 40.000 asielzoekers. De verplichte aantallen worden betwist. Polen stelt zich gereserveerd op en zegt ook vluchtelingen uit de Oekraïne te verwachten. Het land lijkt een voorkeur te hebben voor christelijke asielzoekers. Hongarije krijgt al veel vluchtelingen uit Zuid-Europa en klaagt over de grote aantallen Kosovaren die het land illegaal binnenkomen op weg naar Duitsland of Canada.

Maar de aantallen vluchtelingen die EU-landen bereiken staan niet in verhouding tot het totale aantal ontheemden in het Midden-Oosten. Tot nu toe heeft minder dan 2% van alle vluchtelingen in Syrië de EU weten te bereiken, volgens professor Hans Rosling. Zij kwamen bij gebrek aan alternatieven langs illegale wegen. Als de EU nu 20.000 mensen -alleen uit Syrië- legaal zou willen opnemen, zegt Rosling, dan is dat nog niet meer dan 0,2% van alle vluchtelingen. En gezien de voortgaande strijd in Syrië zal het aantal mensen dat op de vlucht slaat alleen nog maar verder toenemen.

En zo lang vluchtelingen een legale toegang tot de EU wordt gezegd kunnen criminelen hen blijven uitbuiten.

 

 

 1. 1

  Ik mis de criminelen in de (noord)Europese ‘hulp’verlening die de subsidiestromen rondom de gelukzoeker zo veel mogelijk uitmelken door de gelukzoeker zo lang mogelijk in procedure houden. Het overgrote deel van de gelukzoekers heeft echter pech: na jaren van gijzeling mag ze alsnog vertrekken.

  Tenzij je Mauro heet natuurlijk en je verschijning + leeftijd bijzonder geschikt is voor een PR offesief van voornoemde criminelen.

 2. 4

  @2: Geef Anton maar gewoon op. PVVers en andere fascisten zijn te dom om het verschil tussen financiele vluchtelingen (gelukszoekers) en mensen die vluchten voor oorlog te kunnen begrijpen. Voor fascisten is er niets mis met moord, verkrachting, marteling, onderdrukking en andere zaken die mensen wel erg vinden.

 3. 5

  Het wordt tijd dat Europa een route openstelt voor al dan niet tijdelijke economische immigratie. Nu raakt de asielprocedure verstopt met niet-vluchtelingen en criminele ‘begeleiders’. Effectief afsluiten is een illusie. O ja, en effectievere sancties voor de werkgevers van de illegalen.

 4. 6

  Ga terug naar GeenStijl Anton, daar kun je lekker met de meute meehuilen tegen vluchtelingen.
  Ik hoop dat je zelf nog een keer in dergelijke ellende terecht komt, lijkt me heel leerzaam voor je.

 5. 7

  @6: Ik vind dit geen verstandige reactie. Een gezonde publieke opinie is er niet bij gebaat dat iedereen in zijn eigen hokje blijft. Ga liever met andersdenkenden in debat.

  Hoever is deze reactie overigens verwijderd van wat we aan de andere kant horen: ga terug naar je eigen nest, ga in je eigen land bidden, etc.?

 6. 8

  “Het land lijkt een voorkeur te hebben voor christelijke asielzoekers”.

  Is dat zo raar dan? Deze hele klotesituatie is toch juist begonnen omdat mensen met verschillende geloven elkaar niet langer het licht in de ogen gunnen?

 7. 9

  @8: ja en nee. De ‘burgeroorlog’ in Syrië werd voorafgegaan door 3 jaar droogte op rij. Voordat er protesten waren waren er al anderhalf miljoen mensen ontheemd omdat hun land onbruikbaar was. Dat geeft niet echt een stabiele situatie. Daar had Assad anders mee om moeten gaan, maar het weer of klimaat veranderen ligt buiten zijn bereik. De verschillende facties zijn daar alleen maar op ingesprongen