Varkenshandel met Afrika

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

En weer hebben we een voorbeeld van de kracht van handel om ontwikkeling ongedaan te maken: deze keer is het de export van varkensvlees vanuit de Europese Unie, die boeren in ontwikkelingslanden in grote problemen brengt.

We kennen de lange reeks van verhalen over oneerlijke handel: de export van rundvlees die Zuid-Afrikaanse veeboeren hun inkomen ontnam, blikjes Italiaanse tomatenpuree die de markt in Ghana overspoelden, melkpoeder die de ontwikkeling van de Tanzaniaanse zuivelsector onder druk zette totdat deze door een importtarief werd beschermd. Meer recentelijk brachten uien exporten naar Senegal lokale boeren tot vertwijfeling. En het waren importen van bevroren kippenpootjes die pas na massaal verzet van boeren in Kameroen werden stopgezet door de regering van het land. Ghanese boeren stranden daarentegen op een veto van Internationale Financiële Instellingen toen zij het parlement zover hadden gekregen een zelfde importmaatregel aan te nemen. Niet in overeenstemming met het liberaliseringbeleid dat het mondiale handelsbeleid bepaald. Een beleid wat actief wordt selectief lijkt toe te passen als het gaat om het Europese landbouwbeleid.

Op 29 november neemt de Europese Commissie een verordening aan (nr. 1410/2007) via welke zij een exportrestitutie op varkensvlees naar Afrika opnieuw introduceert. Men wil voorkomen dat de Europese export van varkensvlees zou lijden onder de stijgende prijzen op de wereldmarkt. Met de exportrestitutie zijn Europese boeren in staat om hun varkensvlees onder de wereldmarktprijs te verkopen. Een slimme truc, die al eerder werd toegepast, getuige de lange reeks van voorbeelden die hierboven reeds genoemd zijn.

Protest
Door stijgende kwaliteitseisen wordt in Europa steeds meer voedsel geproduceerd dat zich niet meer kwalificeert voor de Europese markt. Het surplus van vlees(delen) van geringere kwaliteit (ingewanden en kwalitatief mindere stukken vlees) wordt vervolgens uitgevoerd naar arme landen, in dit geval met behulp van subsidies. Het goedkope varkensvlees, voor een groot gedeelte afkomstig van Nederlandse varkensboeren, kan tot grote problemen leiden op de lokale markten van veel West-Afrikaanse landen. Deze landen zijn al vaker getroffen door goedkope importen (kippen, uien, rundvlees, melkpoeder) en varkensvlees lijkt een nieuw hoofdstuk in te leiden hoe Europa de lokale agrarische markt ondermijnt.

De wereld verstedelijkt in toenemende mate, maar juist in Afrika wonen nog veel mensen op het platteland. Deze mensen zijn van hun inkomen afhankelijk van de landbouw. Goedkope importen halen de basis weg van hun bestaan, terwijl zij juist konden profiteren van de hogere voedselprijzen op de wereldmarkt. Maatregelen zoals de exportrestitutie dreigen wat dat betreft roet in het eten te gooien. In Nederland is er in toenemende mate kritiek op het effect van ontwikkelingshulp: het zou een druppel zijn op een gloeiende plaat. Als je dit soort verhalen hoort kun je niks anders concluderen dat dit terecht is want tegen oneerlijke handelspraktijken kan geen ontwikkelingshulp op!

Eind juni stond een vergadering gepland van de Europese Commissie, het besluit of de export restituties op varkensvlees ook in het 4e kwartaal van 2008 zal worden voortgezet staat niet op de agenda: deze oneerlijke praktijk zal dus nog wel even doorgaan.

Reacties (14)

#1 Hemaworstje

ik krijg spontaan medelijden met de zielige afrikaantjes.
Neemt nog maar een hapje sperciebonen uit Ethiopië , ruikend aan de rozen uit Kenia, slokje koffie.

Tuurlijk gaan wij nederlanders ingevroren varkensvlees van c kwaliteit exporteren naar Afrika om handel te bedrijven….

  • Volgende discussie
#2 De andere Stefan

Hemaworstje: goed man ondernemen met exportsubsidie…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 su

Mja, de grootste uitkeringstrekkers vandaag de dag zijn ondernemers en corporaties. Go figure..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Karsa Orlong

Dit kan natuurlijk niet door de beugel kan. Het toont weer eens keihard aandat afschaffen van dit soort landbouw subsies EN goed voor de derde wereld zou zijn EN ons een hoop belasting binnen de EU zou schelen.

maar @su ik denk dat bedrijven i.h.a. veel profijt hebben van allerhande belastings (deel)vrijstellingen. En in minder mate van directe uitkeringen, veel boeren uitgezonderd. Dit toont m.i. echter aan dat sectoren die door de overheid minder belast worden uiteindelijk productiever en dynamischer zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 su

@ #4 Karsa Orlong:

Het een sluit het ander niet uit. Vele corporaties krijgen zowel subsidie als belastingsvrijstelling. De vraag is of zulke meevallers gewenst zijn gezien het vaak onwenselijk gedrag oplevert. Iets wat de laatste jaren zwaarder op wordt afgerekend voor het individu.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Carlos

su raakt een cruciaal punt, het Nederlands bedrijfsleven soeppeert waarschijnlijk een veelvoud aan subsidies, uitkeringen en steun op om export te bedrijven dan alle arbeidsongeschikten, werklozen en kunstinstellingen bij elkaar. Maar daar hoor je de “de Stijlloze Schrik Van Het Establishment” nu nooit over…

funny ding die beeldvorming.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Helena

Uitstekend dat je dit noemt. Ondertussen vissen we ook de zeeën /oceanen daar leeg,
en raad eens: bootvluchtelingen zijn daar een gevolg van. Zie: http://www.volkskrantblog.nl/bericht/178609
“Overbevissing, de EU en bootvluchtelingen uit Afrika”.
Het sluit wel aan bij dit artikel dus vandaar dat ik deze link plaats.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Ejoep

Varken is over het algemeen het walgelijkste levende wezen op deze Aarde. Het varken rolt door zijn eigen uitwerpselen, en dan is het nog niet 100% zeker dat het wezen wel goed is gereinigd.
Dat is absoluut de reden dat ik geen vlees van het varken eet.
De inwoners van Afrika mogen van mij gerust de wezens houden.

mvg,
Ejoep El-hamderfarken

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 arrie schaapieisbetterdanvarkintje

Ghallo liefe meddermensh,

Ik sir stel op preis(coma) joelie geen varkintje eete.
Ik vint dad Ejoep hil goede menin hebt.
Dat diertje is hil viez(coma)schaapie is better dan varkintje.
Helena jij denken jij alles bent.
Jij alleen uitwerpsel uit varkintje.
Gek (outruptekken)

zorrie for mijn speling ik kan die outruptekken en coma nit finden op die tutsenbort.

met hil vil frindeleke chroten.

arrie schaapieisbetterdanvarkintje.

pee-es. als jij my mailtje sturen.
hiernato – [email protected]

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Bismarck

@8: Nou dan is de mestkever toch viezer, die rolt door de stront van anderen en laat zijn kinderen die zelfs opeten. Honden eten trouwens ook mensenstront als ze de kans krijgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Ejoep

wij eten geen kevers en hondjes jij wel?
IDIOOT ben je helemaal van de pot afgerukt.
jij bent egt betoeterd.
laat die varkens lekker bij die afrikaantjes die niks te eten hebben.

POTJANDOEDEL!!!
VERDIKKIE!!
POTJANDORIE!!
ALLE KEVERS IN EEN HOEKJE!!

Hoe oud ben jij?
Moet je niet naar school?

mvg.

Ejoep El-hamderfarken

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 kevert

TOEVALLAG RIJ IK OOK IN EEN KEVER

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 evert

Ik RIJ OP EEN VARKINTJE

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 sgildpaddo

die varkintje iesh nit gezon vor die gezondheid

  • Vorige discussie