Vandaag kijkt Europa naar de Ieren

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Het Ierse referendum (Foto: Flickr/reemer)

Het eerste goede nieuws: volgens de weersverwachtingen zal het het grootste deel van vandaag droog blijven. Dat is in Ierland al vast een luxe, en zal misschien helpen de opkomst hoog te houden. Maar wat voor gevolgen een hoge opkomst zouden kunnen hebben op het resultaat van het Ierse referendum over het Verdrag van Lissabon vandaag is nog volstrekt onzeker.

Technisch gesproken stemmen de Ieren overigens niet over het Verdrag, maar over de vraag of een grondwetswijziging is toegestaan die het mogelijk maakt het verdrag te ratificeren. Maar als de Ieren hierop Níl stemmen in plaats van het door de regering en Brussel gewenste kan dat de EU in een nieuwe crisis werpen.

De campagne in Ierland bevatte de afgelopen maanden een hoop elementen die Nederlanders bekend voor zullen komen. Het ja-kamp begon met steun van het overgrote deel van de Ierse politieke partijen (die 80% van de kiezers vertegenwoordigden), een comfortabele voorsprong in de peilingen en steun van het grootste deel van het maatschappelijk middenveld. Uiteindelijk besloten zelfs de invloedrijke vakbonden en boerenorganisaties -die eerder grote bedenkingen hadde geuit- het verdrag te steunen.

Naar mate het referendum dichterbij kwam bestookte het nee-kamp de kiezers met zinnige en minder zinnige argumenten tegen de grondwet. Het ja-kamp bleek tegelijkertijd maar in beperkte mate in staat uit te leggen waaròm het zo belangrijk was om “ja” te stemmen. Met als gevolg dat in de peilingen een steeds groter deel van de “ik weet het nog niet”-groep overliep naar het “nee”-kamp.

Net als in Nederland brachten tegenvallende peilingen ook gelijk het slechtste in het “ja”-kamp naar boven. Dus begonnen de voorstanders elkaar ervan te beschuldigen niet actief genoeg campagne te voeren. En, ook erg bekend, begonnen politici de meest verschrikkelijke doemscenario’s op te voeren in het geval van een “nee”. Dat dit soort strategieen het “nee”-kamp alleen maar in de kaart speelden mag geen verassing heten. Vorige week kwam het “nee”-kamp zelfs voor het eerst in een peiling voor te staan.

Verwacht overigens niet vanavond al een uitslag, want de tellingen zullen morgen pas plaatsvinden en waarschijnlijk niet voor de middag afgerond zijn. Ook schijnt er geen exitpoll te zijn. Voor wat het waard is, ook nog een kleine voorspelling van uw Eurocraat: ik verwacht een beperkte winst voor het “ja”-kamp. Want hoewel de Ierse politieke elite grotendeels netjes het Nederlandse rampscenario heeft gevolgd is ze afgelopen weekeinde toch iets gelukt dat ons “ja”-kamp nooit lukte: een heldere gezamelijke boodschap uitdragen. Ik denk dat dat uiteindelijk het verschil zal maken.

Reacties (9)

#1 Harry

Droog weer is zeker goed nieuws omdat volgens mijn betrouwbare bronnen (poezieliefhebbers)vooral de nee-stemmers geneigd zijn thuis te blijven en een Nee van Ierland is goed nieuws voor de nee stemmers in Nederland. Onze stem bleek weinig waard.
Eurocratie bestaat niet en zal er ook met het akkoord van Lissabon niet komen.
Kom op Ierland.
(vanuit Limerick wens ik iedereen een mooie dag)

 • Volgende discussie
#2 Eurocraat

1: of het goed is voor het “nee” is nog maar de vraag. Toen de Ieren voor de tweede keer over Nice stemden was de hoge opkomst juist in het voordeel van het “ja”-kamp.

Maar in Nederland profiteerde het “nee” weer van de hoge opkomt. Zoals ik dus al zei, het is moeilijk de consequenties te voorspellen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

Wel interessant, die gezamelijke boodschap:
-Mr Cowen called on the electorate to do their ?patriotic” duty and vote Yes.
-rejection of Lisbon would leave the European Union, and Ireland in particular, facing an ?uncertain future?, the Taoiseach said.
-Claims that Ireland would face no consequences if it rejects Lisbon were “irresponsible and wrong”, he warned.
-Mr Kenny said. Ireland will send out the message that it is “isolated” from Europe and this will have a negative impact on investment and jobs, he added.
-“If the treaty is rejected, we do not know what a different deal would yield for Ireland, or what our future in Europe would be,” Mr Gilmore said.

Oftewel, misbruik maken van je functie (Taoiseach is Iers voor premier), oproepen tot pattriotisme en vooral veel angst zaaien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 ReinoutS

@3: Angst zaaien? Dat is maar ten dele zo. Ik kan weinig angstzaaierigs ontdekken aan “If the treaty is rejected, we do not know what a different deal would yield for Ireland, or what our future in Europe would be”, dat is namelijk gewoon waar. Komt er überhaupt wel een different deal?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

@4: Oke, dan doe es geen angstzaaien zien in “this will have a negative impact on investment and jobs”.

Daarnaast weet je zelf ook wel dat een beroep doen op onzekerheid angst zaait. Dat ales terwijl juist de onderhandelingspositie van Ierland ijzersterk wordt als ze als enige Lissabon afwijzen. Dan kunnen ze of buiten Lissabon blijven (en dus zelf kiezen wat ze van de EU wel en niet willen) of datgene afdwingen wat zij willen in een verdrag. Laatste optie is dat ze uit de EU gaan (al acht ik die kans klein) en een Zwitserland met havens worden. In alle gevallen komt nee beter uit dan ja voor Ierland. Daarnaast is het ook de allerlaatste reddingsboei voor de rest van de Europeanen die wel een democratisch Europa willen, dus met een nee-stem kunnen ze ook nog eens een altruistische daad stellen. Hun eigen regering doet echter net alsof een neestem hun land zal doen afzinken in de Atlantische Oceaan. Als dat geen angstzaaien is?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 cailleach bheur

Nee zeggen is belangrijk voor het volk. Het is de enige dag in hun leven waarop hun stem indruk maakt in Europa.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Sytz

Enig idee wanneer de uitslag komt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Eurocraat

Waarschijnlijk vandaag tussen 14.00 en 16.00

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Sytz
 • Vorige discussie