COLUMN - Over de groei van de Chinese economie, en hoe wij ons uitvreters voelen.

Het IMF vergaderde, het Internationaal Monetair Fonds. Ze hadden het onder andere over de vooruitzichten van de grote economieën voor de komende jaren. Daarin kwam naar voren dat het aandeel van Europa in de wereldeconomie zal wegzakken tot achter China en de VS. In Nederland leidde dat tot sombere krantenkoppen en politici die het als hun plicht zagen om ons te verlossen van ons laatste restje optimisme.

Achter die somberheid zit een eenvoudig beeld dat niet te ontkennen lijkt: als China welvarender wordt, gaat dat ten koste van onze welvaart. Ze eten ons de kaas van het brood.

Dat beeld klinkt logisch, maar er klopt niets van. De groei van China maakt ons allemaal rijker. Wij groeien de komende jaren ook verder, zij het veel minder snel. En als we krimpen, dan komt dat niet omdat de Chinezen groeien.

Waarom vertellen onze politici dat niet? Je zou denken dat burgers zitten te wachten op hoopvolle berichten die ook nog eens waar zijn. Maar dat blijkt niet te kloppen. De burger wantrouwt dit soort praatjes. Deels is dat onbegrip. De burger ziet de wereldeconomie als een groot uitgevallen versie van de huishoudportemonnee. Elke Euro die naar de Chinees gaat, gaat niet naar ons. En er groeien niet spontaan Euro’s bij in onze portemonnee. Dat gebeurt in de wereldeconomie wel, maar dat klinkt zo belachelijk dat het er bij de burger niet in wil.

Maar naast het onbegrip is er nog een reden waarom we graag somberen over de Chinese opmars: omdat de hardwerkende Chinezen ons confronteren met onze angst dat we zelf volgevreten en lui zijn. Het calvinisme zit nog diep in ons. Onze welvaart, met zijn arbeidsduurverkortingen, inflatiecorrecties en sociale voorzieningen, maakt ons ongemakkelijk. We voelen ons een beetje schuldig over die welvaart. We zijn uitvreters geworden, dat is de angst. Een beetje zelfkastijding is een effectief antwoord op die angst. We verlossen onszelf van het kwade. Amen.

0

Reacties (15)

#1 thallman

Niet vreemd dat mensen zo gaan denken als de politiek, links en rechts ons constant vertellen dat we de concurrentie met het buitenland moeten aangaan, van windmolens tot wegennet. Dit wordt ook door de EU aangewakkerd, ons wordt door eurofielen verteld dat we de EU nodig hebben om een blok vormen tegen de rest van de wereld.

Het is opmerkelijk dat anders zo progressieve partijen in vijanddenken vervallen als het over economische vraagstukken gaat.

  • Volgende discussie
#2 objectief

Of de groei van China ons allemaal rijker maakt lijkt me zeer de vraag.
De groei van China maakt de Chinezen rijker, hun verdienste gaat naar hen, ze leven niet in een eurozone, waar de inefficiënte landen menen dat de efficiënte hen op de been moeten houden.

Verder is de ophef over Chinese groei weer krokodilletranen, toen ze nog communisten waren waren ze arm, en dat is niet goed, nu het kapitalisme er succes heeft, is het weer niet goed.

Dan, de Chinese groei doet de wereldwijde strijd over grondstoffen zich verhevigen, daar kan geen misverstand over zijn.

Overigens voel ik me niet in het minst schuldig over onze welvaart.
Heel lang geleden werd een O Duitse vluchteling in W Duitsland gevraagd wat hij er van vond.
Het antwoord was ‘als hij had geweten dat hij zo hard moest werken voor de welvaart in het westen was hij niet gevlucht’.

Zo mogen de Grieken van mij best arm zijn, daar staat tegenover dat ze een groot deel van de dag niets doen dan rondhangen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 objectief

@1:
De eurozone is een blok aan het been van de wereld, helaas ook aan onze benen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Gladiool

De groei van China kan rustig verklaard worden uit het feit dat ze nog een flinke achterstand hebben in te halen tov bijvoorbeeld het westen. Daar is nog flink ruimte voor groei. Maar over een jaartje of 20 slaat ook daar de verzadiging toe, wedden? Bij ons zal alleen innovatie nog tot groei leiden denk ik. De enige echte angst voor wereldwijde groei zal de strijd om grondstoffen zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 ed

@4: Best survival way to survive (a recession) is to learn how to cheat . The facts are that the more people that suffer and live in poorness ,the higher criminality grows.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 ed

We zijn te naïef in Europa en doen alles veel te goedkoop weg .

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 HansR

Waarom vertellen onze politici dat niet?

Beetje de standaard hamvraag bij politici nietwaar? Waarom zeggen politici wat ze zeggen en verzwijgen ze wat ze verzwijgen?

En op het moment dat je de woorden van politici echt gaat duiden ben je een complottheoreticus.

Weten politici zelf wel waarom ze iets wel of niet zeggen. Hebben ze zelf volledige informatie? Zijn ze zelf zo slim dat ze de consequenties van iets wel of niet zeggen kunnen overzien?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 ed

Holland casino gaat online en de Russisch/Chinese geld witwas maffia verdient daar waarschijnlijk ook weer goed aan .

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Gladiool
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 MrOoijer (Jan van Rongen)

Ik volg niet alles in de pers, maar deze keer had ik het toch echt moeten zien: dat het IMF iets over de Chinese economie ten koste van Europa heeft gezegd. Dat (een) Nederlandse politicus /ci daarna ons laatste beetje optimisme heeft/hebben weggehaald… Wie? Ook dat zou ik niet weten. Niets van gezien in de kranten die ik lees. Is dit niet aan de fantasie van @0 ontsproten? Ik zou wel een paar linkjes uit april 2013 willen zien. Op Google kan ik ze ook al niet vinden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Co Stuifbergen

Als de Chinezen veel dingen produceren voor een hongerloon, worden wij rijker, omdat schoenen en I-pods dan goedkoop zijn.

Maar de productie hangt niet alleen af van de ijver en kennis van de arbeiders, maar ook van de beschikbare energie en gronstoffen.

Dus iemand die veel produceert, verbruikt veel grondstoffen.
Als Chinezen dat doen, blijft er minder over voor de rest van de wereld.

Tot nu toe zijn wij de grote verbruikers van grondstoffen, en die situatie is niet rechtvaardig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 objectief

@12:
Lonen zijn en afspiegeling van productiviteit.
Kijk eens hoe de Poolse lonen zijn gestegen.
Verder is productie niet evenredig met grondstofverbruik, niet alleen maken wij allerlei dingen steeds slimmer, ook recyclen we steeds meer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 ed

@12: Als wij ons net als de uk afsluiten van europa en dan met behulp van het neoliberalisme hier een belastingparadijs creeren voor multinationals dan komen we wel uit de crisis ? Dat wat Thatcher met de UK heeft gedaan gaat dus echt niet werken met Europa.
Het creeren van een wereldmunt met behulp van liberalisme vanuit Brussel en Goldman sachs is nog wel het domste wat ik ooit gehoord heb :
http://www.youtube.com/watch?v=xIaevvUZSH0
http://www.youtube.com/watch?v=oMnZYrpidao

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 mies bijzinnen

@11: Beste Jan, zie bijvoorbeeld het grote artikel op de voorpagina van de Volkskrant op 22/4: “Europa gooit handdoek in de ring.”

  • Vorige discussie