“Twintig euro voor mijn stembiljet? Prima”

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022

Stemmen is een democratisch recht – voor sommigen zelfs een plicht. Maar ziet iedereen dat zo? Wat als iemand je geld biedt voor je stembiljet?

Twee jaar geleden zochten de toenmalige Journalistiekstudenten Jan Kruidhof en Stijn Roelofs uit hoe belangrijk mensen hun recht om te stemmen eigenlijk vonden. Heel belangrijk, luidde het unaniem. Behalve als er geld geboden werd voor de stem. ‘Ik heb hier 65 euro, mag ik je stem kopen?’ ‘Ja hoor!’

De vraag rijst: hoe belangrijk vinden we stemmen nou echt?

(Het filmpje is uit 2010!)

Foto: Flickr cc Images of Money

Reacties (10)

#1 Indrah

Leuk, maar wel strafbaar, zowel de koper als de verkoper:

Artikel Z 4


1. Degene die bij een verkiezing door gift of belofte een kiezer omkoopt om volmacht te geven tot het uitbrengen van zijn stem, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.
2. Degene die bij een verkiezing door gift of belofte een kiezer omkoopt dan wel anderszins daartoe dwingt om een verklaring als bedoeld in artikel H 4, eerste lid, af te leggen ter ondersteuning van een lijst, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.
3. Met dezelfde straf wordt gestraft de kiezer die zich door gift of belofte tot het bij volmacht stemmen of het afleggen van een ondersteuningsverklaring laat omkopen

 • Volgende discussie
#1.1 Eva Schram - Reactie op #1

Even voor de goede orde: de stemmen zijn destijds niet echt gekocht. Het filmpje werd slechts gemaakt om aan te tonen dat mensen hun stem misschien toch niet zo belangrijk vinden als ze voor doen komen.

#1.2 about: - Reactie op #1.1

Maar goed ook, want het mag niet. (Elders).

#2 Kalief

Het kopen van het stembiljet sec lijkt me legaal.
Nutteloos natuurlijk, tenzij je het als behang wil gebruiken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 Indrah - Reactie op #2

Mag ook niet, zie link about: hierboven..

Waarom nutteloos? Je kan kopen om te voorkomen dat iemand gaat stemmen, als je dat maar selectief genoeg doet (in bepaalde wijken bv.) kan je daarmee een andere partij bevoordelen.

#3 Tzoimbo

Damn, de mijne was te koop geweest als iemand had geboden. Wel meer dan 20 euro dan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Tzoimbo

Godsamme, als ik dit zo zie mogen ze mijn stembiljetten voor de volgende 20 jaar ook kopen, dit wordt nooit meer iets…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Koortsgoud

Rutte belooft 1000. Nu is de vraag of iemand hoger biedt. Superpacs.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 Bismarck - Reactie op #5

Vervelende is dat hij daar nu bijna op zeker een breekpunt van moet maken in de formatieonderhandelingen (let op, dit komt straks in het regeerakkoord, hoe facepalm dat ook is). Het is overigens aan Samson om te zorgen dat in ruil de JSF niet doorgaat, zodat die kan spinnen dat die 1000 euro van de JSF betaald zijn.

#6 knelistonie

Omkopen mag dus niet.

Maar het valt nog niet mee om het verschil aan te wijzen tussen omkopen, danwel beloningen beloven door die grote schurk of door jouw politieke partij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie