Tweespalt – halfvol of halfleeg

Nu.nl, 9-1-07
Volkskrant, 9-1-07
Bijna de helft van de werknemers die na twee jaar ziekte in 2006 voor minder dan 35 procent arbeidsongeschikt werd verklaard, is (weer) aan het werk. Ruim een derde is aan de slag gebleven bij de oude werkgever. Ruim de helft van de werknemers met een kleine handicap wordt na twee jaar ziekte ontslagen. Het lukt werkgevers niet voor deze zieke werknemers passend werk te vinden.
 
 1. 1

  Afgezien van de onmogelijkheid van Halfleeg, is het stukje van Nu.nl inderdaad wel heel mooi propagandistisch opgesteld. De werkelijkheid is natuurlijk dat dus blijkbaar de meerderheid van de “licht” arbeidsongeschikten nu zonder inkomen zit, want zij krijgen ook geen WIA-uitkering.

 2. 3

  Oke misschien wat overdreven, maar aangezien niet de helft van de volledig arbeidsgeschikten werkeloos is, is minder dan 35% arbeidsongeschikt een erg groot nadeel op de arbeidsmarkt. Je zou dus kunnen spreken van werkeloosheid buiten eigen schuld. Mensen die volledig ongeschikt verklaard zijn krijgen daar wel een acceptabele compensatie voor.

 3. 5

  Ter verdediging van Nu.nl…. Ik heb ook wel eens horen beweren dat dit soort percentages absoluut onhaalbaar zijn. Beter dan verwacht dus, maar nog een wereld te winnen (om maar eens een oud PvdA-programma te citeren)

 4. 7

  het was een VVD- wet die er voor zorg zou dragen dat er minimaal 2 jaar werk gegarandeerd zou worden.

  Nu schreeuwt meneer L.Hermans( VVD ) nu baas bij het MKB dat het onwerkbare situaties oplevert.

  Hier is mijn arbeiderspet , gooit U het Nu er maar in.
  niet links niet rechts. gewoon de zakken leeghalen.
  waar is de vakbond in deze ?

 5. 10

  @8: Inderdaad niet, maar stel je zit in het stukje van Nu.nl, dan staat het stukje van de volkskrant toch echt links van je. Of zijn jullie allemaal van die lui die kijken vanuit het ik-perspectief? Ik bekijk het altijd vanuit het subject (Je in de ander verplaatsen).

 6. 15

  Wat natuurlijk echt zinvol zou zijn, is om te kijken hoe de situatie voor de regeling was en om te kijken of het nu dus beter gaat.

  Maar ik neem aan dat nu.nl en de volkskrant gewoon een persbericht hebben overgenomen en aangepast? Hoe luidde het origineel dan? En wat was de bron van het origineel? Welke belang had de bron? Welk belang heeft nu.nl om de toon optimistisch te houden? Welk belang heeft de volkskrant om de toon pessimistisch te houden? Kortom allemaal vragen die de moeite zijn om te beantwoorden en die ook kunnen helpen om een echt objectief antwoord te geven.