Tourist met godsdienstwaanzin

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het mysterie rondom de britse Omar Khan Sharif (27): vader van twee kinderen reisde naar Israël om zichzelf op te blazen. Samen met een andere britse moslim pleegde hij een zelfmoordaanslag in de bar Mike’s Place aan de strandboulevard van Tel Aviv. Zijn compagnon doodde twee muzikanten en de serveerster, Omar’s explosieven gingen niet af.
Na een gevecht met omstanders rende hij de duisternis in richting zee. Twaalf dagen later werd zijn lichaam in zware staat van ontbinding drijvend langs de kust gevonden.

Alles aan dit verhaal is onbegrijpelijk. Omar kon Israël binnenkomen vanuit Jordanië over de zwaar bewaakte Allenby Bridge, vervolgens reisde hij als ’tourist’ naar Gaza waar hij met Hamas leden sprak. Over hoe hij aan zijn einde is gekomen is veel onduidelijkheid: vermoordt door de israëlische geheime dienst of zijn eigen terroristengroepje, zelfmoord uit schaamte of gewoon verdronken?

Maar het onbegrijpelijkste vind ik nog wel dat je als vader in redelijke welstand en vrijheid levend tot zo’n gruwelijk besluit komt. Ik kan ver meegaan in politiek gemotiveerd geweld, zelfs al is het verkeerd, maar zoiets als dit?! Hier is iets heel anders in het spel: godsdienstwaanzin en ja daar begrijp ik echt helemaal niets van.

To die through drowning is still an act of martyrdom, we believe (The Guardian).

[als u op het strand van Tel Aviv ligt kunt u de moskee horen galmen, hoezo “joodse staat”?]

0

Reacties (5)

#1 Verbal Jam

Mooi intrigerend stukje weer, Carlos! Overigens kan ik me wel indenken dat iemand de zee inloopt wanneer hij met explosieven om z’n lijf loopt die hij kwijt wil. Het is misschien de veiligste methode om ze onder water af te koppelen, vooral als ze voorheen niet wilden detoneren.

  • Volgende discussie
#2 Carlos

Ja inderdaad, dat is dan wel weer begrijpelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Kees

“Ik kan ver meegaan in politiek gemotiveerd geweld”

Pardon?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Carlos

Ja daar schrik je van nietwaar?

Ik bedoel dat ik kan begrijpen dat mensen uit politieke beweegredenen geweld gebruiken. Bijvoorbeeld het FARC, ETA, GAM, Soldaat van Oranje, Volkert v/d G. of George W. Bush.

Maar jezelf opblazen terwijl je eigenlijk niet eens betrokken bent in het conflict, daar haak ik af.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 SalonSocialist

beste Mensen,

de waanzin die mensen drijft om zichzelf op te blazen heeft als oorzaak de militaire bezetting in de westelijk jordaanoever en gaza. Indien je zo begaan bent met het lot van de palestijnen (en een mogelijk geindoctrineerde islamisische achtergrond) kom je tot de slotsom dat je leven zult geven voor je ideologie ..
om het bloed van de palestijnen zo duur mogelijk te laten vergieten door je op te blazen.

Dat israel roept dat er geen onderhandeling plaatsvinden totdat het geweld stopt is een mooi excusus voor de status quo situatie. Een eind aan dit conflict zit er voorlopig niet in
met Bush en Sharon in het zadel.

  • Vorige discussie