Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Uiteindelijk zijn er door de cycloon Zoe op Tikopia géén doden gevallen. De bewoners van het vulkaaneiland hebben geschuild in eeuwenoude berggrotten. Wel is het kratermeer Te Roto, dat al het zoetwater herbergt vervuild met zout.
“..the 1,300 islanders followed ancient trails to high ground after learning of the storm’s approach on their one solar-powered radio”. (Independent.co.uk).

Toch moet het geweld van de cycloon gigantisch zijn geweest:
1. Satellietfoto van de cycloon.
2. Filmpje van de doorsnede van de cycloon. (EarthObs).

Misschien heeft het overleven ook wel met de instelling van de tikopianen te maken? Ze houden immers altijd rekening dat zij of anderen ooit slachtoffer kunnen worden van natuurgeweld.

Als iemand verzuipt op zee noem je dat: “sweet burial”.

De voordeur maak je superlaag, ook handig bij storm: “the entrances to the thickly thatched grass huts are so low that you are obliged to crawl in on your belly”.

Eet veel zodat je zwaar wordt: “Despite my cries of “Enough!”, the more I ate, the more food his wife and daughters set before me”.

Toen een taiwaneze vissersboot schipbreuk leed zorgden de tikopianen goed voor de drenkelingen: “In their canoes, the Tikopians rescued the entire 20-man crew..
.. a government boat arrived from Guadalcanal with the intent of arresting the fishermen for poaching in the Solomons territorial waters. However, the island chiefs, being happily ignorant of the concept that the deep sea could be owned as if it were a piece of land, simply refused to hand them over”
.

Excerpt from the book Across Islands and Oceans by James Baldwin. Tikopia Unspoilt.

0

Reacties (5)

#1 Jan des Bouvrie

Doe nou maar niet alsof die imboorlingen zo aardig zijn. Ik heb als jongetje de serie ‘Captain Cook’ gezien en die werd helemaal in elkaar geslagen door een paar van die eilanders. Ik heb het nooit zo op eilanders. Kijk maar naar dat tuig van Marken bijvoorbeeld.

  • Volgende discussie
#2 Carlos

Marken?!! Tering ja, daar noem je ook een eiland!

Op mijn zestiende ben ik daar met vrienden in allerijl weggezeild nadat de lokale jeugd met stokken en stenen naar onze boot gooiden! Ik had alleen maar godverdomme op zondag gezegd…?

Maar zij gedroegen zich verre van vroom!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Rick

Heiden!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Jan des Bouvrie

Ach die streng gelovigen zijn het ergste tuig. Bij een vriendje van mij in de straat vroeger woonde de familie Veldman. Vijf zoons, gingen naar de gereformeerde basisschool in Amersfoort, mochten op zondag niet naar buiten. Altijd als er fik gestookt werd, dingen gesloopt werden of op andere wijze de goede orde verstoord, waren de gebroeders Veldman van de partij. Net de Daltons.

Was wel handig, want als mijn vriendje en ik rotzooi gingen trappen, konden we mooi hun de schuld geven. Tot die ene dag dat zijn moeder tegen ons zei: “ik hoorde net allemaal knallen” en wij antwoorden “Dat klopt, wij hoorde ook knallen en toen zagen we opeens drie veldmannetjes wegrennen”. Waarop zijn moeder antwoorde: “Op zondag zeker????”. BUSTED!!!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Carlos

Die jongens van de gristelijke in ons dorp waren vroeger ook veel erger dan die van de openbare. Die van de gristelijke waren achterbaks, geniepig en sadistisch (vooral met dieren), wij waren veel leuker, uiteraard… :-)

  • Vorige discussie