The share experiment

Foto: copyright ok. Gecheckt 06-11-2022

Dit is een artikel van osocio.org

This is why I started Osocio. And what I miss in today’s life and politics: solidarity.
The video is part of a campaign from the Spanish Acción contra el Hambre (Action Against Hunger).

“In a world which has the capacity to feed twice its population, 3.5 million children still die of starvation every year. We should learn.”

They launched this experiment named Experiment Comparte (The Share Experiment) to study the behavior of children when faced with an uneven reality. To share or not to share? The answer for children comes naturally: out of 20 kids who participated, all of them decided to share.
The video is also part of the campaign website where visitors can interact and donate. Easy to do, and appealing to create awareness.

They also use Twitter and Facebook to strengthen the campaign.

Reacties (17)

#1 Sjiek

Stel voor deze video verplicht in de heropvoedingskampen voor PVV-ers te laten draaien. Dat geborneerde, egoistische denkpatroon moet er immers uit en vervangen worden door een smachtend verlangen om met de ander contact te maken en het onbekende te ondekken.

  • Volgende discussie
#1.1 sjap - Reactie op #1

Standaard vertonen in de 2e kamer en alle commissie-zaaltjes voordat de vergadering of het debat geopend wordt lijkt me de hele occupy beweging overbodig maken.

  • Volgende reactie op #1
#1.2 GoedeMorgenDezeMorgen - Reactie op #1

Hulde om hier in de 1e reactie de PVV bij de halen!

  • Vorige reactie op #1
#1.3 Sjiek - Reactie op #1.2

Gelukkig zie je het nu ook in.

#1.4 GoedeMorgenDezeMorgen - Reactie op #1.3

Ik zie inderdaad in dat ter linkerzijde van het politieke spectrum ook het wij-zij denken heerst. Wij zijn goed en goed bezig, zij zijn slecht en slecht bezig. Alleen de invulling van wij en zij verandert. Maar dat wist ik eigenlijk al heel lang.

#2 Bismarck

Het jammere is dat in de meeste van die 3,5 miljoen verhongerende kinderen er niet een kind met overschot naast zit. Dat is eigenlijk ook het probleem: De hongerigen en de mensen die eten weggooien worden over het algemeen goed gescheiden gehouden (en niet alleen door de PVV en soortgenoten), zodat de eersten inderdaad kunnen verhongeren en de laatsten eten kunnen blijven weggooien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Snaporaz

Heijne schreef het ook al: het gaat over samenleven. Enige antwoord op wie de polarisatie predikt: wat wilt u dan met de samenleving? Die is reëel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Sjiek - Reactie op #3

Samenleven en samen overleven.

#4 Sjiek

Overigens: het is maar de vraag of kinderen ook zo graag delen als de camera niet aan staat. Ook de kinderen in de video zijn al oud genoeg om sociaal wenselijk te reageren. Aan de andere kant: met apen zijn vergelijkbare experimenten met vergelijkbare resultaten uitgevoerd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Mark3000 - Reactie op #4

De vraag is ook of kinderen nog steeds delen als het ene kindje blank is en het andere kindje zwart. (of marokaans/moslim moet ik tegenwoordig zeggen denk ik)

  • Volgende reactie op #4
#4.2 Sjiek - Reactie op #4.1

Ook daar is geloof ik onderzoek naar gedaan. Een link heb ik niet zo 123 bij de hand. Wat me bij staat is dat kinderen dat onderscheid niet maakten.

#4.3 Bismarck - Reactie op #4

De vraag is minstens zozeer of de kinderen de camera wel zien staan. Het zou me niet verbazen als de camera verborgen is. De kinderen kijken namelijk niet bepaald naar de camera en laten op generlei wijze merken dat ze zich bewust zijn gefilmd te worden.

  • Vorige reactie op #4
#4.4 Sjiek - Reactie op #4.3

Laten we het er dan op houden dat ze het niet in de gaten hebben (spoort ook met de experimenten die ze met apen hebben gedaan).

#5 wout

Ja, schattig, maar in de peutergroep gaat het dus echt niet zo. Het favoriete speelgoed wordt lang niet altijd gedeeld en soms zelfs met geweld bemachtigd/verdedigd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5.1 Crachàt - Reactie op #5

Ja, maar favoriet is iets anders dan deelbaar.
Presenteer kinderen als iets deelbaars, en ze delen.
Kwestie is dus van meer van overheidswege te laten kunnen delen.

#5.2 wout - Reactie op #5.1

Deelbaar? Dat is een vage term. Alles is deelbaar, zeker als je tijd in ogenschouw neemt. Tegelijk is niets deelbaar, zelf houden is altijd meer. Tenzij je er iets voor terug krijgt, maar dan is het geen delen meer, maar uitwisseling.

Van overheidswege te kunnen laten delen moet met dwang, daarom staan er flinke straffen op belastingontduiking. Zo gaat dat ook met peuters. Vaak moet een oudere dwingen om kinderen te laten delen (eerst jij, dan hij, samen spelen, eerlijk delen etc.).

Dat terzijde. Dit experiment is kul. De realiteit op de peuterschool is anders. Ga er maar eens luisteren, het is niet alleen maar lachen daar.

#6 berlitz

Dit is natuurlijk geen wetenschappelijk experiment.
Als ze nou is bij een peuterspeelzaal camera’s ophangen krijgen ze een beter beeld maar de onderzoekers zijn natuurlijk bang dat geen gewenst resultaat oplevert, kinderen van die leeftijd zijn namelijk nogal gewelddadig.

En mark3000 een amerikaans onderzoek bevestigde dat peuters ook voor de eigen groep kiezen, als je niet verblind bent door de gelijkheidsreligie is dit natuurlijk ook niet vreemd.
http://www.akawilliam.com/newsweek-cover-story-is-your-baby-racist-um

Ook nogal vreemd dat we het veel erger vinden als kinderen op huidskleur discrimineren dan als ze op kleding of gewicht discrimineren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie