They might perhaps be at risk of coming across like characters in a scene from a certain Monty Python film, but some people still insist on asking the question what have computers ever done for us?
One mooted answer could certainly be blobitecture (or, blobism, blobismus or blob architecture) for this architectural term could not have become reality without them.
Meer verstrooiing bij The Presurfer
Reacties (1)
Ter aanvulling: het idee voor blob-achtige architectuur ontstond al eind jaren ’60, in de zoektocht naar architectuur dat bij de menselijke natuur zou passen. Dat was onder andere tijdelijke architectuur, want de mens is altijd nomaad geweest en sliep eerder in een tent dan een gedesignde pyramide. Die laatste was voor de heerser, toonbeeld van autoriteit en hierom ongewenst in het licht van het streven naar gelijkheid onder klassen. Niet-menselijk was ook de grootschalige betonmassa, vormgegeven als een gigantische kubussen. Ook dit werd autoritair gevonden en kwam ook niet voor in natuur. Allerlei varianten doken op, onder andere antroposofische architectuur die ook in NL bestaat.
In 1971 kregen architecten het idee om spontaan een tijdelijke stad te bouwen in de buurt van New York: de Whiz Bang Quick City. Deze kennen we nu als Woodstock. In dezelfde tijd kwam de interesse voor ‘mobile homes’ op, als tijdelijke woonoplossing voor de rondtrekkende mens. Interieurs van woningen veranderde, gericht op zintuigelijke ervaring en optische effecten (hoogpolig tapijt, kurk of fiberglass). Sommige beschouwden het interieur van de woning als cocon of zelfs baarmoeder.
Ook in de architectuur is het linkse denken van eind jaren ’60 tot halverwege de jaren ’70 gerecycled (of verder geëvolueerd?). Nu heet het blob-architectuur en ligt de nadruk op duurzaamheid.