Thalidomide – spelen met vuur

ThalidomideTussen de dagelijkse persberichten stond onopvallend het volgende bericht met als titel:
Clinical Data Highlighting Thalidomide Use in Newly Diagnosed, Previously Treated and Relapsed Multiple Myeloma Patients.
Dat deed de alarmbellen rinkelen. Thalidomide? Was dat niet verboden vanwege de effecten op de groei van ongeboren babies met alle ernstige gevolgen van dien? In Nederland heette het toen Softenon.
Waarom wordt daar weer mee gewerkt? Een speurtocht leert dat dit alweer een tijdje zo is. En hoewel de industrie heel duidelijk aangeeft dat het niet gebruikt mag worden bij zwangere vrouwen, is dit toch niet helemaal te voorkomen. In Brazilië worden nu weer babies geboren met afwijkingen.
Het blijkt dat Thalidomide hele goede effecten heeft bij een aantal aandoeningen.
Maar de vraag blijft of je überhaupt zo’n medicijn moet toestaan in deze wereld als je weet dat bij verkeerd gebruik de gevolgen zo verschrikkelijk kunnen zijn.

 1. 1

  Als een medicijn niet goed werkt of teveel bijwerking heeft dump je het gewoon in een Derde-Wereld-land. Dan heb je in ieder geval de ontwikkelingskosten eruit.
  Da’s nou marktwerking, willen we hier ook zo graag (zeggen de idioten in Den Haag).

 2. 5

  Nou, als het middel mensen geneest, waarom zou je het dan niet gebruiken, als het tot geen bijwerkingen leidt bij het grootste deel van de gebruikers en als precies bekend is bij welke gebruikers het wel bijwerkingen heeft (zwangere vrouwen). Lijkt me meer een kwestie van goed voorschrijven.

  Als er een middel tegen aids wordt gevonden met dezelfde bijwerkingen, betwijfel ik of er veel mensen tegen het gebruik zouden zijn.

  Vergeet niet dat er tig middelen op de markt zijn die onder bepaalde condities ook niet gebruikt mogen worden (niet gecombineerd met bepaalde andere medicijnen of alcohol bijvoorbeeld), waar je zelden iemand over hoort zeuren.

  Er zijn zelfs middelen die onvoorspelbare en zeer ernstige bijwerkingen hebben (denk bv. aan de middelen tegen malaria), maar dat wordt toch geaccepteerd.