Tekorten aan leerkrachten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vrijdag in het nieuws: in Nederland dreigt groot tekort aan leraren volgens Europese Commissie. De eerste reactie is dan toch: dat wisten we al lang. Maar waar komt het nieuws dan vandaan? Gisteren werd het nieuwe rapport over onderwijs in Europa gepubliceerd: “Key Data on Education in Europe 2012”.

De grafiek over lerarentekorten staat op pagina 113. De conclusie dat er tekorten zijn in gekwalificeerde docenten staat op pagina 14, waarbij Nederland ook specifiek genoemd wordt. Er zijn niet alleen tekorten op de “core subject”, maar ook in andere vakken. In één moeite door voorspellen de schrijvers dat het erger wordt: de basis daarvoor kan ik niet vinden.

De exacte vraag was welk deel van de 15-jarigen op school, last heeft van tekorten aan gekwalificeerde docenten, op kernvakken. Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en de UK scoren hoog. Het gaat om het oordeel van het hoofd van de school.

Key Data on Education 2012, Europese Commissie, Eurydice

Of deze cijfers zomaar vergelijkbaar zijn, betwijfel ik wel. In Nederland registreren we veel: ik denk dat aan/ afwezigheid van docenten en leerlingen hier beter wordt bijgehouden dan in menig ander land. Ook is de vraag wat hier bedoeld is met “qualified teachers”.

Interessante publicatie, dat wel. Zo las ik ook dat Nederland een van de zeer weinige landen is die contractueel niet vastleggen hoeveel uren docenten les moeten geven. De contracten geven alleen de werktijd aan: in veel andere landen is apart opgenomen wat de lesstijd per week moet zijn.

Originele publicatie

Reacties (2)

#1 Share

Reden te meer om lesgeverts uit het buitenland te halen en zo de tekorten aan te vullen? ;)

  • Volgende discussie
#2 Zwarte Os

Ik wil, met mijn technische opleiding, best wel een wiskunde leraar zijn. Echter moeten ze niet verwachten dat ik een volledige leraren opleiding daarvoor wil volgen, zeker niet met de hoge kosten die men nu rekent als je een tweede master zou willen volgen.

Techniek wordt al jaren onderbetaald en ondergewaardeerd. Ik denk dat als men eens ingenieurs beter gaat waarderen, betalen, laten doorgroeien en meer verantwoordelijkheden gaat toekennen dat het opeens een stuk interessanter is om die baan hierin te houden.

  • Vorige discussie