1. 1

  Hoe die twee stilstaande foto’s een stroming kunnen bewijzen weet ik niet. Ik denk dat we de recente persberichten van Nasa in een ander licht moeten zien. In de USA zijn de Democraten weer in de meerderheid, tijd voor een promotiecampagne van Nasa om geld binnen te halen.

 2. 2

  Zonder referentie is het ook moeilijk vast te stellen wat er op de foto’s staat. Ik bedoel hoe groot is dat gebied? dat kan 1 mm bij 1mm zijn, maar ook 1 Km bij 1 Km.

 3. 4

  :D
  Ik steun imgikke: ik had dezelfde primaire reactie.

  Het vraagteken in de titel Does water STILL flow on Mars? is ook veelzeggend. Het is vooral de onbekende schaal van de foto die het moeilijk maakt.

 4. 6

  Zodra het niet aards en beide-voeten-op-de-grond is, wordt men hier toch wat negatief. Het zou toch mooi zijn als er leven wordt ontdekt op Mars. Ik bedoel, in de enorme uitgestrektheid van het universum, hoe groot is de kans dat alleen op aarde leven is. De aarde is grotendeels in kaart gebracht, nieuwe levensvormen zijn met name op andere planeten te ontdekken. Prachtig toch? Ik hoop dan ook dat dit allemaal waar is.

 5. 7

  @arieT
  Het is niet negatief, het is gewoon gezonde scepsis.

  Als je foto’s van waterstromen op aarde bekijkt zien die er meer fractalachtig uit en minder strak zoals in de foto van Mars (b.v. zoals hier). Als je inzoomt komt gaat het er echt niet uitzien zoals op mars.

  De foto van Mars doet mij trouwens meer denken aan een zanduitzakking door winderosie oid.

  Maar op zich heb je gelijk natuurlijk: het zou echt geweldig zijn als er elders leven wordt ontdekt. Maar dan nog: water is daar ook nog geen garantie voor.

 6. 8

  @Imgikke: Je hebt iets wat op een rivierbedding lijkt, die er eerst nog niet was. De logische aanname is dan dat er iets gestroomd heeft. Aangezien er water op mars is en mars niet zo heet is dat veel meer stoffen vloeibaar worden, heeft er waarschijnlijk water gestroomd. 100% zeker ben je natuurlijk nooit totdat je d’r naast staat…

 7. 9

  We zijn niet alleen, hoera!

  Laat het Vliegende Spaghettimonster’s water over de Vliegende Spaghettimonster’s akker stromen!

  [img]http://fastjack.at/images/uploads/Flying_Spaghetti_Monster.jpg[/img]

 8. 11

  Mwa, ook die nieuwe site van NoName weet me nog niet te overtuigen.

  Men neemt een verschijnsel waar. Men denkt dat dat te verklaren is door een waterstroom. Maar om dan meteen te concluderen dat er ook water is is een beetje voorbarig. Er is geen hard bewijs, het is een interpretatie.

  http://www.nasa.gov/multimedia/podcasting/jpl-mgs-20061206.html

  Maar gezien dat de strijd voor de financien weer los gebroken is is het wel logisch. Als men nu ‘weet’ dat er water op Mars is, zal de politiek veel meer geneigd zijn veel geld in een eventuele bemande missie naar Mars te sturen. Als men het brengt als ‘wellicht dat er misschien’ water aanwezig is (geweest). Dan zal de politiek veel minder geneigd zijn geld te geven. Gezien de berichten van de Maan missie gisteren is er wel degelijk een strijd voor geld aan de gang.

 9. 12

  @NoName
  Dank voor de link

  Ik heb de foto’s bekeken (de eerste twee series wat uitgebreider) en ik heb nog steeds moeite met de watertheorie. De foto die in de Daily Mail staat kan ik zo gauw trouwens bij NASA niet vinden.

  Vooral het plotselinge begin en eind van de stromen doet mij tegen vloeistof denken. Ik ga toch maar voor een winderosie of wellicht een inslag van een steen die materiaal losslaat en langs de helling af doet stromen. Of gewone hellingerosie omdat er gesteente loslaat door een beving, temperatuurwerking of joost mag weten wat. Ik zie het te weinig om aan water te denken. Zeker op deze krater waar het het mooist te zien is naar mijn mening.

 10. 13

  Ik heb de foto die ik in #12 noem ook nog even uitvergroot bekeken en ik kan me zelfs niet aan de indruk onttrekken dat de witheid van het afzettingsmateriaal dat een nieuwheid zou moeten aantonen gefabriceerd is.

  De vlek rechts waar ze zeggen [older whitetoned material lijkt gewoon een vlekje erin gepaste te zijn. Het doet mij zeker niet denken aan een alluviale afzetting. En links, met de aanduiding new gully deposit, is er gewoon met pixels geknoeid.

 11. 14

  De uitleg op Nasa TV was anders erg overtuigend. Als op Mars de grond wordt verstoord door rollend gesteente, inslag of bijv. de rupsbanden van een wagentje, wordt de bodem donkerder. Verder hebben ze morfologische aanwijzingen dat het hier echt om water (of liever modder) gaat. Zelfs dat het om aanzienlijke volumes water moet gaan. Kokend vanwege de lage druk…
  En waarom gelijk weer dat achterdochtige cynisme? Dit zijn gewoon wetenschappers die iets fantastisch hebben ontdekt!

 12. 21

  Nou dat is 100 % water hoor,.. vers zó uit de berg. Typische deltavorming en megafluxiaire patronen laten wat dat betreft geen enkel misverstand kan ik verzekeren. En zoet,..zie je zo,..dus dat is óók meteen mooi meegenomen. Thermosfles eronder of zo’n handige flacon, je weet wel zo een die je aan je koppel kan vastmaken (kan zo gauw even niet op de naam komen), en hoppa,..een ferme slok en je kan meteen weer verder op pad om nader onderzoek te verrichten of een ander karweitje wat nodig verricht moest worden zoals het bekijken van een geschikte landingsplaats of een plek waar je etenswaren kan verstoppen zonder dat de beren, want waar water is zijn óók beren!, alles opvreten,….en dat alles zonder dat je je ál te druk hoeft te maken dat je onderweg dorst krijgt! Nee hoor,…water is het en niet anders! Veldfles heet zo’n ding schiet me opeens te binnen.

  Ja,..of je wíl het gewoon niet zien,..kan ook.

  Misschien een grote loupe voor jullie beeldscherm?,..misschien dat dát helpt.

 13. 24

  @HansR: niks “false colour”. De analyse van de betrokken geologen is gebaseerd op duizenden opnamen waarbij elke verstoring van de bodem een donkerder kleur opleverde. Ook de graafwerkzaamheden van de Vikings en de Rovers gaven dat beeld. En nu wordt er een heldere verkleuring van de bodem waargenomen. Maar dezelfde vragen werden gesteld door de aanwezige journalisten en met stevige argumenten beantwoord.
  En ach, ik weet dat we in een cynisch tijdperk leven, maar voorlopig vind ik dit verdomd fascinerend nieuws!

 14. 26

  On-tupac: ’t Is inderdaad facinerend nieuws! Ik werd, toen ik het vandaag las, lyrisch … serieus! Niet alleen zie ik een marskolonie gebeuren, maar het werpt ook licht op de veronderstelde zeldzaamheid van het leven.

  Goed bezig, die jongens van NASA …

 15. 27

  @RonvO
  Ik heb geen term false colour gebruikt. Niemand in dit draadje trouwens. Alleen imgikke heeft het over inkleuren. En dat gebeurt ook want het enige dat overgeseind wordt zijn getallen. Ik weet alleen niet of die kleuren zijn zoals wij ze ook waar zouden nemen. In dat geval zou het natuurlijk geen false colour zijn. Maar dat heeft imgikke volgens mij ook niet beweerd.

  En verder heeft het echt niks met cynisme te maken en ik vindt het net zo fascinerend als jij. Alleen geloof ik er geen zak van. Klein verschil.

 16. 29

  @26 – dat was mijn eerste ingeving

  @HansR – bedankt voor het toevoegen van een gezonde dosis scepsis. Normaal gesproken heb ik die ook, tenzij ik lyrisch word.

  Maar het zou toch leuk zijn als er ergens anders leven is =)

 17. 31

  Een ontdekking van water op Mars zou een hele grote ontdekking zijn, maar dit bericht riekt meer naar PR dan werkelijke resultaten, vandaar.

 18. 40

  Vrijdagmiddagstaat @Bismarck en dat wel op de dag van Donar (het ontweerd hier fantastisch momenteel) das een fijn bericht :)

  Ik heb gister heel laat en lang zitten turen en turen met onbevangen en gespecialiseerde sedimentologisch/stratigrafische blik.
  Ik kan er geen koek van bakken, onvoldoende data vond ik uiteindelijk. Het kan werkelijk van alles zijn, zal U niet vermoeien.

  Wat mij ietwat achterdochtig maakt is het (alweer) tijdstip van presentatie. Geld moet rollen dat weet ik wel, smeedt alle tanken tot zout voor de wetenschap..zeg maar. Terzijde,sort off,..heel lullig ook dat je zo moet vechten voor je fonds/geldstroompjes/beekjes.

 19. 41

  @Larie
  Ik kan er geen koek van bakken, onvoldoende data vond ik uiteindelijk.

  En zo is dat ;)

  @Bismarck#32
  Had eigenlijk achter Larie gemoeten maar zo is ie net zo goed :)

 20. 42

  Morgenvroeg nog een belangrijke presentatie, maar de hersenen al in halfwerkende toestand en niet in staat tot concentratie van meer dan een minuut, vandaar onterecht. Dat gaat niet goed!