1. 1

  Ja, maar alleen als de scheidsrechter er in trapt. Een slechte scheidsrechter krijgt een grotere invloed op een wedstrijd. Zoals gisteren duidelijk te zien was.

 2. 2

  Onzin. Nog harder aanpakken. Iedereen die trapt, slaat of spuugt in het gevang. En iedereen die een aanstellerige duik maakt verplicht een jaar op de Toneelschool. Dat zal ze leren.

 3. 3

  Als ze zich niet hadden laten provoceren door de Portugezen dan hadden ze de wedstrijd verloren maar moreel gewonnen.

 4. 5

  Volgens mij hoort geel geven voor schwalbes en mensen die om kaarten vragen ook bij aandacht voor fairplay. Gezien de afgelopen week (en zeker het afgelopen weekend, denk ook aan duitsland) heeft FIFA dus nog een lange weg te gaan voor ze overdrijft.

 5. 6

  1. Creeer mogelijkheid om achteraf obv van videobeelden schwalbes te sanctioneren (hoeft niets te veranderen aan resultaat).
  2. Zet tijd stop na iedere overtreding waar speler a) geraakt is en daarna twee keer of meer doorrolt, of b) niet direct opstaat.
  3. Scheidsrechters moeten a priori argwanend zijn als bij niet overduidelijke rotschop spelers jankend ter aarde storten.

  ad 1) Rivaldo staat symbool voor levenslange schorsingsdreiging:
  [img]https://sargasso.nl/wp-content/uploads/2006/06/rivaldo.jpg[/img]

 6. 7

  Mijn tegen stelling: overdreven geloof in de overwinningskansen van het Nederlands Elftal werkt een kater bij vroege uitschakeling en daarmee samenhangend gezeur over de arbitrage alleen maar in de hand.

  Het wachten is op de eerste geruchten dat we toch door zijn, omdat Portugal wegens doping uit het toernooi is gezet.

 7. 9

  De schuld wordt bij anderen gelegd (de scheidsrechter, de Portugezen die het uitlokten), maar daar doe je de vertoning van het Nederlands elftal toch echt tekort mee.

  Heeft de ploeg door o.a. de overtreding van Boulahrouz en het onsportief niet terug geven van de bal door Heitinga niet net zo de toon van de wedstrijd gezet?

  Discl: ik woon en werk in Lissabon.

 8. 10

  Oh maar natuurlijk Olaf, ik heb er dit WK dan ook geen geheim van gemaakt dat ik Oranje te weinig kwaliteit vond hebben. Maar wat ik gisteravond zag was zeker ook een kettingreactie van kaart op kaart die in stand werd gehouden door een te poezelige Fifa-atmosfeer en een slechte scheids.

 9. 11

  Opvallend was idd. het gemak waarmee ploegen als bv. portugal, japan en duitsland combinatie voetbal spelen, en dat bij het nederlands elftal nauwelijks te zien was. Veel slechte combinaties, veel lange ballen, veel balverlies.

 10. 12

  volle trappen op de schenen kunnen omdat anders 10 man spelen en dan zou die wedstrijd maar “verziekt” zijn. nou je zag spelers gewoon hinkelen en goede spelers als van basten worden gewoon uit hun beroep geschopt.. walgelijk.
  na de wedstrijd van gisteren plaats in voetbal onder het zelfde vakje als wielrennen dat sinds de dopingschandalen eigenlijk ook niet meer serieus te nemen is…

 11. 13

  —* Uit spamfilter gevist. Excuses Red. *—

  Kom, kom jongens (of zitten er ook meisjes tussen?), het is maar een spelletje…….
  De mooie dingen niet gezien? Bijvoorbeeld die twee spelers (1 van “ons”en 1 van “hunnie”) die na hun rode kaarten gebroederlijk naats elkaar zaten (ik weet de namen niet want ik heb echt geen verstand van voetbal).
  Of het Oranje-publiek, dat overigens in de slotfase veeeeel te stil was, dat na afloop tovh nog de spelers massaal bedankte, terwijl er dus eigenlijk niks om voor te danken was.
  En dan dat hele mooie slotshot van van Basten.
  Nogmaals: ik hen er geen verstand van maar wat een mooie dingen zijn er te zien als je even goed oplet. En dat bij maar een gewoon spelletje!

 12. 14

  @Olaf
  Toen de bal niet terug werd gegeven, was het allang bezig. Dat was echt niet het eerste incident. Als je dan toch iets van Nederland wil aangeven, wat de toon zette, kun je het beste naar Boularouz wijzen, met zijn belachelijke overtreding

 13. 15

  Een soort panelbeslissing invoeren (3 stemmen per stoplicht,..wisselend,.. 1 journalist, 1 ex- scheids en 1 ex- prof), net als bij cricket,…drie ”calls” per team per helft (stilliggen spel wordt beperkt). Alleen op beslissingen scheids. Afgekeurd wegens buitenspel,..call aanvragen,….rood licht,…buitenspel!

  Slag op middenveld verloren,…alleen Sneijder voldoende (7), Bommel en Cocu dramatisch (5 + 4),.. grootste fout trainerstaf: v.d.Vaart opstellen (4, géén wedstrijdritme, hopeloze acties!). Aanval,..alleen van Persie voldoende (7), Nistelrooy (4, hopeloos), Kuyt (6,5..topniveau te hoog gegrepen), Robben (6,5,…alleen op basis van S&M)
  ”Zorgenkindje” verdediging gezien verwachtingen uitstékend!,…Sar (9, foutloos,.. punten gepakt), Bronckhorst (9,…meest in balbezit), Ooijer (8,..met lef gespeeld,..geen kopduel verloren) Matthijssen (6,..degelijk maar zonder lef), Boularouz (8,..rücksichtslos).

  Prop het maar in één berichtje,…alles is nu toch vorbei,…opdat het niet um sonst ins hinein fliegt,..als het ware.
  (Kutmoffen!,….verzeihung,…moest ff)

 14. 18

  @Ishamael
  Das lang niet zo spannend! Want al was het niet hoogstaand gisteren, er gebeurde een hoop meer dan in de eerste drie wedstrijden samen.

  @Peter
  Mooie beelden inderdaad.
  De twee spelers waren overigens Deco en Van Bronckhorst, in het dagelijks leven teamgenoten bij Barcelona, die de gezamenlijke vijand hadden gevonden.

 15. 19

  Werken zoals in het Rugby.

  BTW De Bleeckere heeft in de match van Engeland laten zien hoe het wel moet.
  (kan ik als Belg toch nog een nek opzetten)

  Wat de ploeg betreft.
  Robben heeft gisteren niks zinnigs gedaan.
  Hij is zo uit op persoonlijk gewin dat hij zelfs liever met de bal aan de voet 4 Portugezen aanpakte dan een simpele pas die 2 Portugeze uitschakelde te kiezen.

  Wat Kuyt en Van Nistelrooy betreft.
  Probeer als spits maar is iets zinnigs te doen als Robben elke keer voor je voeten komt lopen.
  Gisteren liepen in de 2de helft 4-5 Nederlanders de diepe spits positie te vullen. Dat kan gewoon niet. Dan sta je gezellig koffie te drinken in de 16 van de tegenstander dat wel maar een actie kan je dan niet maken.

 16. 20

  BTW wat ik bedoel met werken zoals in het Rugby is 4de scheids voor een monitor en via oortjes en microfoon verbonden met scheids.
  Bij twijfel maakt hij call. Gaat zelfs sneller dan nu int voetbal.

 17. 21

  Scheidsrechters zijn er om erop toe te zien dat de regels gehandhaafd worden… niet om het spel spannender te maken voor ons.

 18. 24

  “Overdreven aandacht van de FIFA voor Fair Play werkt schwalbes, aanstellerij, vuile trucjes en gele kaarten regens juist in de hand.”

  *opgelet: stoom afblazende expat*

  Een goeie scheids moet gewoon laten merken dat ie niet van schwalbes en dergelijke gediend is in plaats van erin te trappen zoals die l*l van een Rus gisteren.

  Overigens ben ik niet van mening dat die Rus de partij verziekt heeft, dat waren de spelers. Wat een wanvertoning. De volgende keer volg ik oranje (rood + geel = oranje) niet meer live. Wat een tijdverspilling. Verliezen vind ik op zich niet zo erg, als er maar een wedstrijd te zien is.

  Tip voor 2008: Van Bommel er alvast uit flikkeren. Iedereen die zich te veel aanstelt, onder meer met schwalbes die niks opleveren, op de bank houden.

  Enne, who the fuck is Kuyt?

  *einde rant*

  Sorry, moest effe. Hier in Frankrijk zit ik als oranje-kijker op een eilandje.

 19. 25

  TRS

  link is al ooit is geplaatst en doet niet ter zake.
  Je kan ook op een faire manier oorlog maken in het strafschopgebied.
  En dat soort taal wordt in elke ploegsport gebruikt. Enkel in indivividuele sporten waar iedereen tegen de klok z’n ding doet heb je dat minder.

 20. 26

  Al jaren wordt er – in ieder geval door mij – gepleit voor regels die attractief, aanvallend voetbal bevorderen. Dus gele (minstens) kaarten voor gemene overtredingen en dan tegelijkertijd kaarten voor ballen weggooien en schwalbes.

  Als spelers weten dat sommige acties op serieuze sancties kunnen rekenen gloort op termijn de wereldvrede – of zoiets.

  Wat voor voetbal krijg je als de enkels van de Ronaldinhos, Van Persies en Van Bastens beter beschermt?

 21. 27

  @Steven Lenos: als je zoals gisteren twee ploegen hebt die beide erop gebrand zijn de ander op de meest vuile manier onderuit te halen, dan kun je volgens mij als scheidsrechter twee dingen doen:

  1) het laten gaan onder het mom van: als jullie elkaar willen afmaken ga je gang.
  2) een kaartenregen zoals gisteren geven.

  Beide onwenselijk volgens mij. Misschien moet de wedstrijd bij een bepaald aantal kaarten maar gewoon worden afgelast. Verder denk ik dat het goed zou zijn als de veldspelers allemaal verplicht met handschoenen zonder vingers zouden spelen, zodat je geen shirtje kan vasthouden.

 22. 28

  @Peter,

  uiteraard ook mooie momenten, maar dat soort momenten kun je ook bij een festival of een potje kegelen zien. ik word er in ieder geval niet warm van.

 23. 29

  Ik vind niet dat we recht hebben om over Figo te klagen: Natuurlijk, het was een Schwalbe en hij had er geel voor verdiend, maar Boulahrouz had al rood moeten hebben voor de actie waarmee hij C. Ronaldo de wedstrijd uit schopte: Dat de scheids hem nog een tijdje liet staan tot het truukje van Figo is alleen maar een bonus.

  De Nederlanders lieten zich provoceren tot een schopwedstrijd: Ze hadden moeten weten dat ze dat van Portugal zouden verliezen.

  Verder vind ik de verhouding tussen kaarten en overtredingen soms nogal zoek: een bal aanraken bij een vrije trap voor de tegenstander word nu even zwaar betrapt als sommige rotschoppen (nl met geel). En verder werd op een gegeven moment iedere overtreding ook meteen een kaart: Ook dat is onnodig.

  Kortom: De regels werken niet allemaal even goed (al zou ik ook niet zo maar betyere weten), de scheids was hopeloos omdat hij de controle over de wedstrijd verloor, maar Nederland heeft verloren omdat het met de ontstane situatie minder slim omging dan de Portugezen. Dat laatste is (om het Micheliaans te zeggen) “ook een kwalitèt”.

 24. 30

  Inderdaad, hoe meer regels, hoe meer misdaad, maar dat geldt natuurlijk niet alleen voor het voetbal.

  @Olaf: Het was Deco die doorspeelde toen zijn ploegmaat op de grond lag – daarom werd het een scheidsrechtersbal en geen ingooi. Dus het was behoorlijk hypocriet van hem om Heitinga sportief onderuit te schoppen.

 25. 31

  @Edwin
  Ik beweer ook niet dat Deco daar goed zat. (Deco kwam daar nog goed weg met enkel geel)

  Ik wilde enkel aangeven dat het niet alleen de Portugezen waren die de toon zetten.

 26. 37

  @mark:

  Ik zit momenteel op 12 lichtjaren. Die topschwanz van mij vindt hier geregeld aftrek in dit land waar alles draait om intelligentie en lengte. Ik loop altijd rond met een erectie, maar vele vrouwen accepteren dit. Het is voor hun een hele ervaring om zoveel levensgenot binnen te krijgen.

  @Carlos: Bedankt. Ben net negen keer gekomen over mijn scherm. Goed spul, prille tieten, wat wil een jonkheer nog meer? Ga nu afsmukken op wat spul dat hier in de buurt aandacht wil. Die wijven hier zijn toch wel ongecompliceerd geil. Gewoon die toplul uit je broek levert meestal al voldoende respect op. Maar toch kunnen je hier soms beffen zonder vooruitzichten. Urenlang moet ik soms aan die sinasappel snabbelen om die doos een beetje op te leuken zodat mijn 18 incher er in kan.

  Ga ik nu afkarnen op het gezicht van Hanja Maij Weggen.