De lente leeft in dit land. Désanne van Brederode heeft het in Buitenhof al over de dictatuur van het weer. De NOS meldt dat het ‘ziekteverzuim‘ toeneemt, omdat werknemers liever in de zon zitten dan op kantoor. Daarom verzinnen ze een smoes, zodat ze eens lekker een terrasje kunnen pakken of een balletje kunnen slaan op de golfbaan.
Blijkbaar is dit werkgevers een doorn in het oog, want er worden rechercheurs ingeschakeld om werknemers te bespioneren. Als volleerde struikrovers gaan ze de golfbanen en terrassen langs om te controleren of Jan Modaal wel met een thermometer in de reet op bed ligt. Want het zal toch eens voorkomen, dat een werknemer op kosten van de baas niet productief is!
Op zich is het natuurlijk niet chic om op deze manier verlof te nemen. Dat werkgevers gaan controleren of werknemers daadwerkelijk ziek zijn, is echter het toppunt van hypocrisie. Ik heb nog nooit een werkgever om vijf uur al zijn personeel naar huis zien sturen, omdat ze overwerken. Ook heb ik nog nooit een werkgever horen klagen als werknemers een pauze overslaan, of in het weekend zich inspannen voor de zaak. Omgekeerd krijg je als werknemer echter een spion op je dak als je tijd voor jezelf nodig hebt.
In tijden van economische malaise zullen de inkomsten van topmanagers ook niks te lijden hebben onder een gebrek aan orders. Die twee ton is gegarandeerd binnen, omdat anders de sterke leiders, de visionairs, naar het buitenland vertrekken! Inkrimpen, dat doe je onderaan. Werknemers worden als eerste in de nek gescheten als het puntje bij paaltje komt.
De psychische kant van deze economische druk wordt vaak verwaarloosd. Toch levert het veel stress op als de baas vanuit zijn ivoren toren het oekaze uitzendt dat het middenmanagement ‘de efficiency moet bewaken’. ‘Budgetneutraal een kwaliteitsslag’ maken, die verantwoordelijkheid krijgt het plebs wel, maar zelf beoordelen of je aan een dagje rust toe bent, blijkbaar is dat een stap te ver. Als we maar winst maken!
Reacties (9)
Alles waar Désanne van Brederode een dictatuur in ziet moet mijns inziens van staatswege verplicht gesteld worden.
Wat een crap-tekst
@2: Ok, iets meer argumenten zou leuk zijn.
Ik snap niet dat het de moeite loont om een private eye erop te zetten. Is het bovendien niet een taak van de ARBO oid om iemand te checken die ziek thuis zou zitten?
@4: Is het niet een intern proces? Met poortwachters? Helemaal als het maar 1 of enkele dagen zijn.
Wat een onzin, daar is toch de ARBO dienst voor?
Of is dit een misplaatste speldenprik?
Omgekeerd krijg je als werknemer echter een spion op je dak als je tijd voor jezelf nodig hebt.
Als je gewoon vrij neemt lijkt me dat sterk. … tijd voor jezelf … leuke geitenwollensokkentaal trouwens.
@1: Minimaal.
‘Tijd voor jezelf’ geitenwollensokkentaal? Juist het tegenovergestelde, denk ik dan. Die geitenwollensokken denken vooral aan anderen. Wie in de eerste plaats aan zichzelf denkt, is juist geen geitenwollensok. O wacht, het was Kropotkin maar…
Als ’top’manager is het trouwens een stuk gemakkelijker. Je gaat lekker bij Riche in het zonnetje op kosten van de zaak zitten lunchen en hoeft je helemaal niet ziek te melden.
Voordeel is dat er door dat inhuren van spionnen een hele branche ontstaat voor mensen die graag met goed weer terrasjes afstruinen.