COLUMN - Ik ben de installateur van de “slimme meter” al een paar keer misgelopen. Toen hij – volgens een keurige brief – zou komen, kwam hij niet. Later vond ik op verschillende andere tijdstippen bericht dat hij langs was geweest, toen ik niet thuis was. Maar ik ben niet zo happig op dat ding, dus ik ben er niet achteraan gegaan. Maar Liander wil het blijkbaar heel erg graag, want pas geleden kreeg ik weer zo’n brief dat ik nu toch echt binnen 4 weken een afspraak moet maken. En ik was van plan dan toch maar overstag te gaan, want je kunt de verbinding (waar ik dus een probleem mee heb, want privacy en hacken en ik wil dat soort shit gewoon niet in mijn huis, rot op met je Internet of Things) ook uitzetten. Het is tenslotte best ouwe meuk wat hier in de meterkast hangt.
Kassa
Na de uitzending van Kassa van afgelopen zaterdag ga ik eerst maar even uitzoeken welk merk Liander gebruikt. En of dat allemaal wel veilig is. Want een jaar geleden werd al geconstateerd dat de slimme meters van Landis & Gyr niet voldoen aan de eisen, waarna minister Wiebes gesommeerd heeft al die krengen stante pede te vervangen. Dat is voor een groot deel inderdaad gebeurd, maar het blijkt dat de netbeheerders het probleem niet heel erg serieus hebben genomen. Ze hebben daarna Honeywell-meters ingekocht en geplaatst, die zo mogelijk nog gevaarlijker zijn. Het gaat bij beide modellen om niet passend schroefdraad op een onderdeel, waardoor er gas zou kunnen gaan lekken.
Kwaliteit
Jenny Huttinga van brancheorganisatie Netbeheer Nederland zat in de studio het verhaal weer flink te bagatelliseren. Ze sputterde wat over de kwaliteit van de installateurs, die ook wel eens genoemd mag worden. Maar je kunt nog zo’n goede installateur zijn, als je een inferieur product moet installeren wordt het echt never nooit veilig. De controle vóóraf is gewoon niet op orde, zo blijkt. Steekproeven worden minimaal uitgevoerd. Mevrouw roept ook wat over aantallen (7,5 miljoen meters) en het feit dat er niet of nauwelijks (ja wat is het nou?) incidenten zijn geweest. Maar met één incident waarbij een ontploffing plaatsvindt, kunnen heel veel slachtoffers vallen. Al is het er maar één trouwens; een dementerende oudere, of een anderszins verward persoon, die niet doorheeft dat het hele huis vergeven is van de gaslucht en uiteindelijk het loodje legt. Het zal je moeder maar wezen.
Toezicht
De toezichthouder heeft te weinig bevoegdheden om de netbeheerders te dwingen actie te ondernemen. Zij hebben zelf ook niet de bevoegdheid om een huis binnen te gaan waarvan de bewoners niet reageren, of zelfs maar een onbewoond pand binnen te gaan. Nou ben ik geen voorstander van dat soort praktijken, maar in dit geval zou ik toch een uitzondering maken, ook als het gevaar niet aantoonbaar acuut is. Want dat weet je dus gewoon niet; je weet niet wanneer die wartel gaat scheuren en dus begint te lekken. Één vonkje en boem. Moeten er nou echt eerst weer doden vallen voor het probleem serieus wordt genomen?
Reacties (14)
Eens een ander uitgangspunt punt dan het security en privacy punt waar ik graag op hamer.
Los van een en andere discussie over statistiek en risico inschatting (breed gezien), heeft wie weet deze insteek best wat impact.
In de meterkast staat vaak de internet modem+router, waarmee vergeleken de privacyinvasie en hackbaarheid van de slimme meter geheel in het niet valt.
Ach IoT valt best mee hoor: https://twitter.com/klantcontact_nl/status/1064788836117594114
Als de toezichthouder zelf niet naar binnen mag, kan die een koperdief tippen….
https://www.1limburg.nl/ontploffing-heerlen
Slimme meters mag je gewoon weigeren. Is zo wie zo onzin een apparaat slim te maken bij iets waar je één keer per jaar een afrekening van krijgt.
@1: Dat was in 1e instantie ook mijn reden om het niet te willen, ik wil niet dat een energiemaatschappij precies weet wanneer ik thuis ben bijvoorbeeld. Ik vertrouw die lui voor geen meter.
@5: Ja dat weet ik, maar zoals ik al zei is het best ouwe meuk wat hier hangt, waarschijnlijk wel 40 jaar oud of zo. Maar goed, lama lekker hangen voorlopig.
@6: Wat hier hangt is ook oude meuk van 35 jaar. Stroommeter draait met die zonnepanelen op mijn dak lekker terug en daar waren ze bij mijn energieleverancier weer niet echt blij mee maar nadat ik mijn poot stijf bleef houden hebben ze daar de strijdbijl toch maar moeten begraven.
@5: Als de netbeheerder vindt dat de meter wegens ouderdom vervangen worden moet, mag u volgens mij dat niet weigeren.
Ik denk niet dat ze een slimme meter op gaan hangen als u dan echt weigert, wel dat de aansluiting afgesloten worden zal.
@8: Dan kan je kiezen voor een digitale meter die niet op afstand uit te lezen is.
Bij zonnepanelen proberen ze een slimme meter er door te drukken omdat de overheid al jaren aan het emmeren is over een apart tarief voor stroom dat je terug geeft aan het netwerk, dit mag je dus weigeren.
@8: Als dat bij mij het geval was, en ik wist dat er een L&G of Honeywell geïnstalleerd zou worden, zou ik hemel en aarde bewegen om dat te voorkomen. Dat zou toch ff lekker wezen, dat je een serieus onveilig product in je huis zou moeten toelaten. Maar dat hoeft dus gelukkig niet. Overigens las ik ook in de brief dat het maar 72 euro kost om zo’n ding later te laten installeren. Dus ik wacht rustig even af wat de ontwikkelingen zijn.
@6“Ik vertrouw die lui voor geen meter”
I see what you did there.
Wat GBH zegt op #7 en #9.
Als je zonnepanelen hebt moet je de ‘slimme meter’ mijden als de pest.
“Zij hebben zelf ook niet de bevoegdheid om een huis binnen te gaan waarvan de bewoners niet reageren, of zelfs maar een onbewoond pand binnen te gaan.”
Toen dat allemaal een beetje begon, met die “slimme” meters, zat in een wetsvoostel ‘verstopt’ dat bij weigering meter, gevangenisstraf het gevolg kon zijn.
Nogal wat ophef over geweest, is dan ook later verwijderd.
@9: Ik zie het er bij de afschaffing van de salderingsregeling wel van komen dat slimme meters alsnog verplicht gesteld worden (met als alternatief meters die niet terug tellen, zodat je je zelf opgewekte stroomoverschot altijd gratis levert).