Rolschaatsende priesters niet toegestaan

Foto: copyright ok. Gecheckt 27-09-2022
Serie:

Er mag een hoop niet daar in Azië. Kauwgom op straat spuigen bijvoorbeeld in Singapore. Of tegen de communistische partij zijn in China. Maar die voorbeelden kende u natuurlijk al.
Nieuw is dat je als priester van de orthodoxe kerk in Georgië niet op rolschaatsen door de stad mag gaan. Nou was het geen echte priester maar een acteur. Maar dat kon de echte priesters er niet van weerhouden hier een stokje voor te steken. Iets raars doen met religie blijft een moeilijke zaak.

Van een andere orde is het verbod op decolletés in het parlement van Kyrgizië. Voor niet-parlementsleden dan wel te verstaan. Pers maakt zich zorgen over de controle tijdens een van de vele paleisrevoluties.

En in Turkije woedt nog steeds een debat rondom de aldaar legale abortus (tot 10 weken). Men wil het toch verbieden of in ieder geval de periode korter maken. Ook al is daar een islamitische partij aan de macht, een belangrijk argument blijkt economisch te zijn. Immers, minder kinderen is minder groei. Simpel.

Reacties (5)

#1 servetius

Wat de schrijver van het bovenstaande tot zijn verhaaltje bewoog, ik vraag het me af.
Xenofobie ?

  • Volgende discussie
#2 Henk van S tot S

Quote:
“Iets raars doen met religie blijft een moeilijke zaak.”
Groter probleem is m.i., dat religie iets raars met mensen doet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

“Ook al is daar een islamitische partij aan de macht, een belangrijk argument blijkt economisch te zijn.”

Ook in Nederland lukt het religieuze partijen wel vaker om een niet-religieuze stok te vinden om religieus onwelgevallige wetten mee te slaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 HPax

Rolschaatsende priesters’, een opstel waarvan de totale zin mij ontgaat, maar de waanzin van een onderdeel niet.

In de 4e alinea van het artikel lezen we: ‘En in Turkije woedt nog steeds een debat rondom de aldaar legale abortus (tot 10 weken). Men wil het toch verbieden of in ieder geval de periode korter maken. Ook al is daar een islamitische partij aan de macht, (2) een belangrijk argument blijkt economisch te zijn. (1) Immers, minder kinderen is minder groei. Simpel.
Nummering van schrijver dezes.

Ad (1) Simpel? Simplistisch! Neem China. Minder kinderen, meer groei. De wereld top tien welvarende landen hebben de laagste geboortecijfers.

Het belangrijkste (Turkse) anti-abortus argument is dus niet economisch, maar religieus. Trouwens, dat meer en veel kinderen verwekken iets goeds is, is een diep-religieuze gedachte die je ook vaak aantreft bij a- of zelfs anti- religieuze mensen. Atheïsten zijn soms religieuzer dan ze van zichzelf denken. En bedenk dat religie en phallus ab origine bij elkaar horen, ref. o.m. de besnijdenisquestie. Religie is ook ordinairder dan je denkt.

Turkije is een zeer arm land. Verhalen over economische bloei de laatste jaren daar, maken dit feit niet ongedaan. Belangrijke factor van die Turkse armoe is (te) sterke demografische ‘groei’. Aantal Turken in 1960: 28 mln.; in 2000: 67 mln.; in 2012: 79 mln. En ook hier heeft de NL kinderbijslagwet haar werking niet gemist.

(2) ‘Ook al is daar een islamitische partij aan de macht, een belangrijk argument blijkt economisch te zijn.’

De contradictie is dus schijnbaar, consistentie de waarheid.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 pedro - Reactie op #4

Oftewel: hoe je een normaal artikeltje en een algemeen in iedere religie voorkomend protest tegen abortus toch weer een islamofobe draai kunt geven.