Resultaat bespreking Green Paper on Energy in Europese Parlement

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

euflag.jpgOp 8 maart van dit jaar kwam de Europese Commissie met de nieuwe Europese Green Paper on Energy. De aanleiding was voornamelijk het dichtdraaien van de Russische gaskraan vorig winter. In de Green Paper voert het uniformeren van de Europese energiemarkt de boventoon. De Europese elektriciteitsmarkt moet competitief worden met een gelijk speelveld en een geïntegreerd elektriciteitsnet. Na 8 maart volgde een lange open consultatieronde waar 1860 reacties opkwamen (klik voor verslag). Gisteren werd de Green Paper on Energy eindelijk in het Europese parlement besproken. Het Europese parlement heeft de green paper grotendeels goedgekeurd, maar vraagt nog om een aantal aanpassingen van de de Europese Commissie:

  • Het vaststellen van een bindende doelstelling voor de uitstoot van CO2 emissies voor 2020 en een indicatieve voor 2050.

  • De emissiehandel aan te passen naar een meer veiling gericht systeem i.p.v. simpelweg verdelen van emissierechten. Tevens moeten er meer sectoren mee gaan doen aan de emissiehandel inclusief goederenvervoer.
  • Haar steun uitgesproken voor Europese doelstellingen op het gebied van energie efficiëntie (minstens 20% besparing tegen 2020). Het toevoegen van een strategie om het fossiele verbruik in de transportsector te verminderen. Specifiek aandacht voor het verminderen van de afhankelijkheid van aardolie en de langzame introductie van schone energie.
  • Haar steun uitgesproken voor de doelstelling om te streven naar 25% duurzame energie in de energiemix tegen 2020. Het opstellen van een route om een aandeel van 50% duurzame energie te bereiken in de energiemix tegen 2040.
  • De beslissingen over de toekomst van kernenergie moeten volgens het parlement niet door de Europese Unie maar door lidstaten afzonderlijk worden bepaald. Wel wil het parlement betere regulatie voor de veiligheid van kerncentrales.
  • Het centraal stellen van consumenten in het energiebeleid. Consumenten moet makkelijk inzicht hebben in informatie over de prijs en keuze van hun energieleverancer. Ook moeten zij in staat zijn gemakkelijk te kunnen veranderen van energieleverancier.
  • Het vormen van beleid om ervoor te zorgen dat er met een stem wordt gesproken naar derde partijen. Het parlement vraagt aan de commissie om het mogelijke gevaar dat Rusland na 2010 niet meer voldoende gas kan leveren zeer serieus te nemen. Daarom staan ze erop dat Rusland het transitieprotocol en de energy charter ratificeert, omdat deze nodig zijn om voldoende buitenlandse investeringen in de gasproductie aan te trekken.
  • Het implementeren van een verplicht certificatiesysteem voor de handel van biomassa waarbij rekening gehouden wordt met minimale duurzaamheidseisen in de hele cyclus, van productie tot eindverbruik.
  • Het stimuleren van biobrandstoffen via belastingwetgeving. Hierbij moet rekening worden gehouden met stimulans voor de meeste efficiënte vormen van biomassa vanuit klimaatoogpunt en huidige landbouwregelgeving. Onder geen beding mag de voedselproductie weggedrukt worden door biomassa.
  • Het stimuleren van de export van technologie op het gebied van biobrandstoffen naar ontwikkelingslanden. In eerste instantie om de noden van de landen zelf te vullen, vervolgens voor het ontwikkelen van exportcapaciteit van biomassa.

Nu is het aan de Europese Commissie om met een gewijzigd voorstel te komen. Deze zal op 10 januari gepresenteerd worden. Naar verwachting wordt het gewijzigde voorstel dan in maart in de Europese Raad besproken en goedgekeurd.

Reacties (3)

#1 Steeph

Bij dat eennalaatste punt mag nu ook wel even het palmolie/essent verhaal meegenomen worden. Niet alleen wegdrukken voedselproductie is een aspect, ook het kappen van regenwouden of het droogleggen land (met CO2 uitstoot) is een aspect.

  • Volgende discussie
#2 Carlos

“Het implementeren van een verplicht certificatiesysteem voor de handel van biomassa waarbij rekening gehouden wordt met minimale duurzaamheidseisen in de hele cyclus, van productie tot eindverbruik”.

Hadsjiekiedee! Kan Nederland met haar Commissie Cramer gelijk weer koploper in de EU worden. Nu alleen nog wel even afwachten of alle briljante voorstellen voor de criteria het politieke proces overleven…

Wat ik even niet zo snel zie is de noodzaak om zo snel mogelijk van onze afhankelijke positie af te komen en als EU meer richting energie zelfvoorzienendheid te gaan? Lijkt me essentieel in een wereld vol geweld, gevaarlijke dictators en opkomende nieuwe machtsblokken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Rembrandt

Dat begint er toch redelijk geintegreerd in te komen Carlos? Een stem naar buiten toe, speciaal aandacht voor russische aardgas, sterk verhogen van de hoeveelheid duurzame energie in de energiemix. Veel aandacht voor biobrandstoffen.

  • Vorige discussie