Het Kremlin
De volgende dag was het echte werk aan de beurt: het Kremlin. In 1156 begon men met de bouw van een houten Kremlin (Kremlin betekent vesting). Aan het eind van de 15de eeuw vroeg tsaar Ivan III aan enkele Italiaanse architecten om een weelderig nieuw complex neer te zetten. Pas in 1955 werd het Kremlin gedeeltelijk geopend voor het publiek. De muur die er omheen loopt is 2,23 km lang en heeft 19 torens. De veiligheidscontrole is enorm omdat zich hier ook de werkvertrekken van Poetin bevinden. Daarom is slechts de helft voor het publiek toegankelijk. Iedereen moet op de stoep blijven. Waag je maar een stap op een van de zeer brede straten te zetten, dan snerpt er een fluitje van een van de talrijke agenten. Geblindeerde limousines rijden af en aan. Je kunt er alleen in groepen terecht en je krijgt altijd begeleiding van een veiligheidsagent die als taak heeft erop toe te zien dat alles volgens het boekje verloopt.
Als eerste wordt het kathedralen plein bezocht. Hier staan drie prachtige kerken met vergulde koepels. Het zijn de Maria Hemelvaarts kathedraal, waar vroeger de tsaren gekroond werden. De kathedraal van de aartsengel waar alle tsaren tot Peter de Grote begraven liggen. Vanaf Peter de Grote werden ze begraven in de St. Petrus en Paulus Kathedraal in Sint Petersburg. De derde kerk is de Verkondigings Kathedraal, vroeger de “huiskapel” van de tsaren. Zij heeft een stuk of 10 vergulde koepels en koepeltjes. Binnen zie je prachtige fresco’s en iconostasen geschilderd door de beroemdste Russische iconenschilders waaronder de grootste van allen: Roebljof.
Verder zie je het facetten paleis genoemd naar de gefacetteerde stenen aan de voorgevel. Dit paleis is niet toegankelijk evenals het grote Kremlin paleis omdat de statie vertrekken van de tsaren nog altijd gebruikt worden als officiele ontvangstruimtes voor staatshoofden en andere bobo’s. Maar ook van de buitenkant zijn ze indrukwekkend. Aardige bijkomstigheid: langs het facette paleis loopt de zogenaamde Rode trap. Hier kwamen de tsaren omlaag om gekroond te worden in de Maria Hemelvaart kathedraal. Peter de Grote heeft bij de Streltsy opstand (een opstand tussen rivaliserende families) eigen familieleden de rode trap afgesmeten bovenop de spiesen van de wachters.
Wel toegankelijk was het vroegere patriarchen paleis dat nu is ingericht als museum met kostbare relatiegeschenken uit de vroegere jaren. Ook staat hier een rijk versierde oven met koperen vaten waar de olie voor de kroningen werd gebrouwen.Andere bezienswaardigheden waren de klokkentoren van Ivan de Grote gebouwd tussen 1505-1508 en 81m hoog, de tsarenklok, de grootste klok ter wereld en het tsaren kanon dat nooit is gebruikt.
Het hele bezoek duurde van 10 tot 12 uur, waarna het rode plein nog eens goed bekeken werd met op de achtergrond de Basilius kathedraal, een geheel van bont beschilderde uientorens dat een grote gelijkenis vertoont met de Efteling. Ook overdag oogt het plein machtig groot en nog meer omdat het, op een enkele politiewagen na, geheel leeg is. De geweldige toegangspoort/toren overheerst de Kremlinmuur. Het mausoleum van Lenin tegen de Kremlin muur is overigens al jaren gesloten.
De Heilige Sergius
s’ Middags werd zo’n 70 km buiten Moskou het drievuldigheids klooster bezocht van de H. Sergius in het stadje Sergjev-Possad (foto’s). Het klooster werd gesticht in 1345 door Sergius van Radonezj. Hij bouwde een kleine houten kerk in de bossen ten noorden van Moskou en wijdde die aan de heilige drievuldigheid. Aangetrokken door de vroomheid van Sergius kwamen er al spoedig veel pelgrims. Het klooster werd in de loop der eeuwen steeds rijker en groter. Het enorme complex is omgeven door een muur van 1,5 km. De kerken hierbinnen behoren tot de mooiste van Rusland.
De belangrijkste is de drievuldigheids kathedraal. Het is het oudste stenen gebouw in het klooster en werd gebouwd boven het graf van Sergius in 1422, het jaar van zijn heilig verklaring. De resten bevinden zich in een zilveren reliekenkist in de kathedraal waar de hele dag door diensten worden gehouden. Ook hier schilderden beroemde iconenschilders, maar van hun fresco’s is helaas weinig bewaard, hoewel de overschilderingen ook de moeite waard zijn.
Het klooster telt nog 5 andere kerken. Er is ook een bronkapel uit de 17de eeuw, gebouwd boven een bron waar pelgrims vroeger en nu flessen met water vullen (zie Lourdes). Verder is er een schatkamer met geschenken van de tsaren. Het vroegere paleis van de tsaren is nu een theologische opleiding voor orthodoxe priesters die je in alle maten in het complex tegenkomt. Ivan IV (de verschrikkelijke) versterkte het klooster met imposante muren van 12 meter hoog in het begin van de 17de eeuw. Verder valt de enorme blauwe klokkentoren uit 1796 op en de hoofdpoort, de zogenaamde Mooie Toren met fresco’s uit het leven van Sergius.
Reacties (11)
bliijjft moooi!! Er moet in het laatste jaar dan erg veel veranderd zijn qua veiligheid, ik kon gewoon overal heen en weer wandelen in het Kremlin, of misschien durfden ze wel niet tegen me te fluiten, dat kan ook. Rublyev! Je weeet dat het een tijger is, maar helemaal snappen deed ik het niet, net zoals bij Pushkin.
Ik word er wel enorm heimweeerig van, voelde me op de een of andere manier erg thuis in Rusland. Oh ja, vergeet mijn tip niet voor Sint Petersburg: The Golden Dolls!!!! Zeer aangename atmospheer en zomaar aan de Newski Prospekt, geen geld voor wat je krijgt!!!! Nu heb ik helemaal heimwee…. :-(
De Golden Dolls, daar heb ik je vaker over gehoord caprio. Leuke site hebben ze trouwens: http://www.golden-dolls.ru
Is in Rusland iedere hamburgerzaak tevens een bordeel zoals ik in Zuid-Amerika heb mogen ervaren?
vrije markt, iedereen probeert er wat bij te doen natuurlijk, punt is dat je er voortreffelijke hamburgers kunt krijgen bijvoorbeeld of een culinaire borsch.
Enfin, een goed diner dus…
Zie je wel! Ik wist dat de russen dat ook deden!
Maar dan wel met wat meer smaak. Want de hoerententen die ik ken in Bolivia en Peru waren behoorlijk triest. Hopelijk hebben ze in Ecuador betere. Eens bij de bollenboeren informeren vanavond tijdens de borrel ter gelegenheid van de geboorte van analia.
Ah! een borrel op de ambassade?!
Gratis haring en bier?
Ik heb me destijds reuze vermaakt met de vrouw van de ambassadeur in Berlijn overigens, ik kan oprecht zeggen dat ze een aardig en vermakelijk mens was. Sindsdien, heb ik mijn vooringenomenheid voor de diplomatie tenminste positief bijgesteld.
Heineken en kaasblokjes, beschuit met muisjes?
Beste Mensen,
Uitermate intressante post.
Helaas, blijft de ontstaanswijze van Moskou in deze achterwege (mogelijk nog te verwachten ?). Deze stad werd gevrijwaard van Tartaarse invallen mede de door ligging (in de bovenloop van de Oka, waar het minder dichtbevolkt was) maar natuurlijk vooral dat de tartaarse Khan’s flink werd afgekocht en moskou zich kon ontwikkelen.
Kremlin ontworden door de italiaan;
Avelis Frjasin evenals het novodewitsji klootser.
U schreef;
“Peter de Grote heeft bij de Streltsy opstand (een opstand tussen rivaliserende families) eigen familieleden de rode trap afgesmeten bovenop de spiesen van de wachters “
Beetje kort door de bocht,maar goed.
De Tsarin sofia wilde simpelweg de macht niet uit handen geven toen deze in haar handen was gekomen. En zij probeerde, via list en bedrog, mannelijke nakomelingen tegen Peter de Grote uit te spelen. Dit mislukte,
aangezien, al haar broers slechts dochters kregen (Catherina en Ivana)
,(De latere Cath I). Gevolg was dat de “streltsen” Sofia steunden ,maar dat was lang niet genoeg, ze moest het klooster in.
Haar (Tsarin Sofia) grootheid (Ze had vooruitziende ideeen .m.b.t de ontwikkeling van rusland en het bestuur en van, en beheerste een aantal vreemde talen)prachtig vastgelegd in een schilderij van Repin.
Andere keer meer.
Altijd handig die aanvullende informatie en nee de ontstaansgeschiedenis van Moskou komt niet meer aan de orde, dus vertel maar raak.
Caprio en Carlos, de borrel wordt in cafe Holandes gehouden, het stamhonk van de bolleboeren. Het wordt wel door de ambassade georganiseerd. Dat wordt dus een mooie mix tussen vanavond. Ik ga van te voren al haring eten, dus doe mij maar kroketten.