COLUMN - Och, hij heeft al verloren, zeggen sommigen, dan is impeachment overbodig. Een curieus argument: dat over een week de echtscheiding wordt uitgesproken, betekent niet dat je aankomende ex je kort daarvoor straffeloos kan mishandelen.

Er is amper tijd, hij is over een week weg, zeggen sommigen. Tsja. Gewoonlijk gaan er maanden overheen voordat een nieuwe rechter wordt gekandideerd voor het Hooggerechtshof en kan worden benoemd, maar dat proces joegen Trump en zijn Republikeinse posse er niettemin in een paar weken door.

De Democraten krijgen vast te weinig steun voor zo’n besluit, er zullen amper Republikeinen voor afzetting stemmen, zeggen sommigen. Goed – laat het dan maar duidelijk zijn dat zijn partij er geen aanstoot aan neemt dat Trump de uitspraken van tientallen rechters over de stemuitslag aan zijn laars lapt, dat hij zijn aanhang wekenlang voedt met valse verhalen over stemfraude, vervolgens een partijgenoot in Georgia opdraagt om dik 17 duizend stemmen voor hem ‘te vinden’, vervolgens zijn aanhang opjut om het Capitool te bestormen wanneer het Congres en de Senaat de stemuitslag willen bevestigen, terwijl zijn advocaat oproept de kwestie dan maar met geweld te beslechten, en Trump tot slot de plunderaars en opstandelingen – terwijl ze bezig zijn, en sommigen van hen de federale parlementsleden evident willen kidnappen (of erger) – in een speech meedeelt: ‘We love you.

Laat de Republikeinen maar kleur bekennen: op een enkeling na zijn het weekdieren, lafbekken, slippendragers, pluimstrijkers en kwezels. Ze betonen zich vooral machtsbelust: mensen die de democratie desnoods de nek omdraaien zolang zij hun positie voorlopig kunnen behouden. Dwing ze maar te laten zien dat ze geen fatsoen in hun donder meer hebben.

Bovenal: als Trumps handelen in de eerste week van dit jaar geen impeachment verdient, wat is daar dan nog wel voor nodig? Zegt ieder senaats- of congreslid dat Trumps afzetting straks blokkeert, feitelijk niet: ‘Als je eenmaal president bent, is werkelijk alles toegestaan. Hier is je carte blanche’?

Ik heb er weinig fiducie in, overigens. Terwijl het parlement na de bestorming van het Capitool de zitting hervatte die de opstandelingen hadden willen verhinderen, was er een handvol Republikeinse senatoren en congresleden die het stokje overnamen en gewoon doorgingen met obstructie plegen, zodat de zitting uiteindelijk verdaagd moest worden.

Een van de senatoren, Josh Hawley (Missouri), stak zelfs in een kameraadschappelijke begroeting zijn vuist omhoog naar de meute, toen die het Capitool naderde.

Oh, en wanhopige arme mensen die lijden onder de globalisering of de modernisering van het leven waren het niet bepaald, deze opstandelingen. Het waren vooral hogere middenklassers. Er zaten oud-politiechefs en oud-legerlui tussen, een zoon van een rechter, en zelfs een parlementslid uit een van de staten.

Intussen zoemt het van de geruchten over gewapend verzet. Ik houd mijn hart vast.


Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool
.

Reacties (4)

#1 Stoic

Natuurlijk behouden de republikeinen (willen althans) Trump: zo’n goede hebben ze nog nooit gehad, voor hun agenda. Voor de republikeinen, de MAGA en de QA is Trump de god de vader, (daar zijn ze religieus genoeg voor)*. De democraten moeten Trump laten merken, dat hij verloren heeft. VERLOREN. Het enige dat Trump verstaat. Niet dat halfslachtige**. Als Amerika een fascistisch land wordt, is er geen ander land in buurt die Amerika van dit fascisme komt bevrijden; de bevrijding moet dan van binnenuit komen.
Tot zover een toekomstvoorspelling.
*Wat Trump kan, kan ik ook. Wie is “ik”? …… (zelf invullen)
**zijn de constitutiewetten daar sterk genoeg voor? anders een (soort) magna carta.
NB. Er bestaat geen conspiricy(theorie); het komt alleen goed uit , wat “ze” sowieso al van plan waren, (springen in een vacuüm). Wie is “ze”? die met het meeste geld, de meeste macht, de meeste inbreng, de meeste invloed, de grootste mond.

  • Volgende discussie
#1.1 Co Stuifbergen - Reactie op #1

De spelling is: conspiracy

#2 beugwant

Zegt ieder senaats- of congreslid dat Trumps afzetting straks blokkeert, feitelijk niet: ‘Als je eenmaal president bent, is werkelijk alles toegestaan. Hier is je carte blanche’?

Dan geldt dat dus ook voor Biden. Dan legitimeren die republikeinen ook voor hem dat hij ongehoord hard, zonder pardon of fatsoen die fascisten en rednecks mag bestrijden.
Ja, vul dat maar eens in. En waarom ook niet? Het land staat op de rand van een burgeroorlog. De kolerezooi die Obama van Bush heeft geërfd, verbleekt bij wat Trump aan Biden zal nalaten. Canada en Mexico kunnen zich opmaken voor een vluchtelingenstroom.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

Is Trump niet al genoeg gestraft? Zijn advocaat blijkt nu ook al te duur.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie