Je leest het regelmatig; “Amerikaanse troepen hebben de afgelopen 24 uur zeker 50 rebellen gedood” etc. Dit soort berichtjes staan zelfs zo vaak in de kranten dat je je haast afvraagt of de rebellen in Irak niet langzaam opraken. Maar dat is niet het geval;
Hoe gaat dat nou in zijn werk met die rebellen ? Stel je eens drie Amerikaanse voertuigen in Irak voor. Voertuig 1 loopt op een mijn, of wordt beschoten door een RPG. De soldaten stappen uit, zien mensen rennen en doden iedereen; een stel tieners die aan het voetballen waren, blijkt achteraf. Soort geval van “pech onderweg” dus.
Er worden wat foto’s gemaakt maar de dode kinderen zien er nogal onschuldig uit. Dus worden er wat raketwerpers naast de kinderen gelegd en voila; rebellen.
De “voor” (1 t/m 9) en “na” (10 t/m 16) foto’s van dit verhaaltje staan op deze site, iets naar beneden scrollen. Op foto 14 is het Amerikaanse uniform het duidelijkst zichtbaar.
Reacties (24)
Maar zijn de foto’s gebruikt in de media om aan te tonen dat het ‘rebellen’ (Pietje Bell!) betrof? Zou het niet kunnen zijn dat deze voor en na serie gemaakt is en gepubliceerd om de Amerikanen in een kwaad daglicht te stellen?
Lui als ik ben, heb ik me niet verder ingelezen trouwens.
Preventief oorlogvoeren waarschijnlijk. Je weet het niet, maar wie weet worden die tieners ooit rebellen! Op deze manier weten de Amerikaaanse soldaten in kwestie in ieder geval zeker dat die kans groter wordt.
Preventief oorlog voeren deden de Amerikanen in Nagasaki een stuk effectiever.
Intelligent Design?
Het is een beetje jammer dat objectiviteit nogal moeilijk blijkt te zijn. Wat ik zie is nog mijlenver verwijderd van het mogelijke scenario uit duizenden dat de poster er blijkbaar in leest:
– op de fotos zie ik 3 tieners (ik schat 16 tot 20 jaar oud), 1 ziet er dood uit, de andere twee lijken geholpen te worden door 2 Amerikaans uitziende soldaten;
– de voeten van een Amerikaans/Irakees uniform
– ik zie een foto van een tiener met 3 RPGs ernaast, het is onduidelijk of deze foto de eerste of de laatste is, poster springt in ieder geval over alle mogelijkheden heen en concludeert dat het de laatste foto moet zijn in de serie;
– de laatste foto’s beelden een groepje jonge mannen uit die met RPGs poseren, sommigen zien er nog vrij jong uit.
Met dergelijke voorbarige conclusies val je jammerlijk lelijk door de mand als oorlogsverslaggever op de luie bank.
Testje vanaf mijn mobièl + ik reageer alleen op mensen die zich aantoonbaar goed hebben verdiept in de content; zoals gewoonlyk weer niemand dus
Ha t werkt dus
Deze foto’s zeggen echt helemaal niets. We weten niet wie ze gemaakt heeft en met welk doel. We weten zelfs niet of de jongens in de foto’s wel echt dood zijn of dat iemand kwistig met een fles ketchup heeft rondgespoten. En dat Amerikaanse uniform kun je bij elke feestwinkel huren.
Ik sta behoorlijk kritisch tegenover de oorlog in Irak en wat de Amerikanen daar allemaal uitspoken. Maar dit soort vage insinuaties gaan echt te ver.
DP: jammer dat je de verleiding tot goedkoop scoren wederom niet hebt kunnen weerstaan. En dan die hooghartige reactie (#6) dat er weer niemand inhoudelijk reageert. Kom op zeg, doe eens even normaal.
Ik moet even zeggen dat het feit dat de kolommen met links aan de rechterkant staan deze site bij uitstek geschikt maakt om te lezen met een i-mode toestel. En tja JdB, als mensen op basis van een gut feeling tot dezelfde “conclusies” komen die al lang in de oorspronkelijke stukken worden ontzenuwd kan ik niet anders dan concluderen dat het tijdverspilling is om er op in te gaan. Ook uit jouw reaktie maak ik op dat je opnieuw niet verder hebt gekeken dan je neus lang is.
Alternatieve verklaring: na foto’s 10 t/m 16 worden de wapens ergens veilig neergelegd, waarna foto’s 1 t/m 9 worden gemaakt.
Het is inderdaad erg lastig om hier een sluitend verhaal van te maken aangezien er alleen maar deze foto’s zijn.
Ik tel 6 jongens op de foto’s:
foto’s 1/2 = 1
foto 3 = 2
foto 5 = 2 (in greppel)
foto 15 /16 = 1 (geboeid)
Op foto 13 zie ik volgens mij blanke handen en de achterkant van een blanke nek en op foto 14 zie ik een amerikaanse vlag op een mouw.
Voor zover de wapens zie ik er drie,
Deze komen telkens weer terug op de foto’s: Een granaatwerper met granaat (let op de zilverkleuriger ring aan de spits van de granaat, één losse granaat van het zelfde type als in de granaatwerper (let op de zwarte punt) en een ander model granaat glad zonder de verdikking aan de punt.
Alle te zien in foto’s, 10-11-12-13-14-15-16 waarbij me opvalt dat in de foto’s 13en14 de granaatwerper er zelf niet bijligt (de jongens zouden hem af kunnen schieten?)
Op foto’s 13 en 14 is duidelijk de ligging van de wapens veranderd maar de stand van de slachtoffers nauwelijks.
En voor zover ik kan zien zijn er 3 dood (of slapen erg vast) 2 gewond (worden verbonden) en 1 geboeid.
Conclusie:
Dat ziet U in de volgende aflevering van CSI Iraq.
Voor zover ik het heb gelezen (de dieperliggende links naar ‘alternatieve media’ heb ik maar even laten liggen) weet de samensteller van de foto’s het ook niet zeker:
At the very least, it indicates how uncertain the situation is over there.
Maar DP doet het niet onaardig als salonoorlogsverslaggever.
Bla Bla Bla….wat een onzin van jullie, praten over “intelligente oorlogsvoering…” Zien jullie niet hoe verschrikkelijk die foto’s zijn? En dan zeggen dat het maar tieners zijn die later toch terroristen worden? Wat een schande is dit zeg, Iraaks bloed wordt vergoten, de Iraakse bloem der jeugd wordt door die kogels vermorzeld. En waar hebben jullie het over: “jah dit was eigenlijk niet de bedoeling volgens mij.” Hou je mond toch eens, dit is verschrikkelijk, kinderen worden vermoord in Irak, dit maakt mij als Irakees echt boos…ik weet niet eens meer wat ik moet zeggen…achjah niet iedereen is goedhartig…
CSI-Iraq deel 2.
Gekke observaties:
-Wapens liggen wel erg netjes voor iemand die net neergeschoten is terwijl hij probeerde amerikanen om te brengen met 2(!) raketwerpers. (10,11)
– Los zand op broek van de jongen… (1,2)
– Meer schaduwwerking op gezicht jongen, en andere schaduwen lijken iets veranderd(1,2 vs 10,11)
Ik neig ernaar om te zeggen dat foto’s 10 en 11 net iets later zijn genomen. Maar ze zijn wel erg kort na elkaar geschoten, dus echt zeker kan ik er niet over zijn.
Maar als de beschuldiging waar is houdt dat in dat de Amerikanen standaard raketwerpers bij zich hebben om zulke gevallen te verdoezelen? Lijkt me wel sterk…
Ach, de tijd zal het leren. Dit soort dingen kunnen ze nooit lang geheim houden, er is er altijd wel eentje die later wroeging krijgt.
Tsja aan de hand van die fotos kun je natuurlijk niet zeggen wat er werkelijk gebeurd is.
Helaas zal deze conclusie onvoldoende inhoud bevatten om aan de eisen van de poster te voldoen. Mijn excuses hiervoor.
Nog iets anders over de woordkeuze “rebellen”. Wat mij opvalt is dat ook mensen die een zelfmoordaanval op een markt plegen en daarbij alleen iraakse burgerslachtoffers maken rebellen genoemd worden (voor op het journaal), zouden dit niet de werkelijke terroristen zijn?
Geert Mak heeft het in zijn boekje gedoemd tot kwetsbaarheid al eens over gehad dat ons land geen vluchtelingen meer kent, maar alleen asielzoekers (een woord met een negatieve lading).
Dat is zo’n beetje dezelfde stemmingmakerij.
De Amerikanen en Iraki regering maken overigens inderdaad een onderscheid tussen rebellen en (buitenlandse) terroristen, correct lijkt me.
@IraqiPride: zielig hangt voor mij in het geheel af van de schuldvraag. Als het daadwerkelijk terroristen zijn of overmoedige jeugd die voor $125 wat RPGs wilden afvuren, interesseert het me nauwelijks dat ze daarbij omkwamen. Evenmin interesseert het me ene moer als de Hofstadtgroep-leden of ander soort crimineel-vandalen het loodje laten of zonder proces ergens op een eiland vastzitten. Mochten de drie jochies inderdaad braaf naar school zijn geweest en onderweg wat gevoetbald hebben dan is het vreselijk. Maar goed, het is moeilijk te zien aan de hand van deze fotos he.
Tip voor DP: In Afghanistan momenteel kleden de Amerikanen vermoorde onschuldige berggeiten als terroristen en plaatsen wapens naast de bebaarde bokken.
Wie bij het bestuderen van deze foto’s niet tot de conclusie komt dat de bezetters een en ander hebben geënsceneerd om het vermoorden van willekeurige Irakese tieners te ‘rechtvaardigen’, die wil eenvoudig niet begrijpen wat de ‘Coalition of the Willing’ daar doet. Oorlogsmisdaden plegen. Zo heet dat.
Rebellen bestaan helemaal niet. Het zijn vrijwel altijd opgeschoten jongeren met vuurspugende ogen en een doek voor hun gezicht.
Nu op z’n Hirams:
Wie het niet met me eens is, begrijpt het niet.
De Kus
“[26-04-2005] Bij veilinghuis Artcurial Briest Pulain le Fur in Parijs is gisteren de Kus van Robert Doisneau verkocht voor 155 duizend euro. Het ging om een afdruk die in het bezit was van de vrouw op de foto, Françoise Bornet, van wie pas iets meer dan tien jaar geleden duidelijk is dat zij op de foto innig zoent met haar vriend Jacques Carteaud. De afdruk is voorzien van Doisneau’s stempel ‘Voor privé gebruik’. De foto is in scene gezet voor het stadhuis van Parijs en in 1950 gemaakt voor Life. Het paar ontving indertijd een vergoeding voor het poseren.
De foto is intussen dermate tot icoon geworden dat de manier waarop het beeld tot stand kwam geen belemmering meer is voor succesvolle verkoop. Volgens het agentschap Rapho zijn van de foto intussen 500 duizend posters en 400 duizend ansichtkaarten verkocht. Het heeft Doisneau, gestorven in 1994, zijn erfgenamen en het agentschap een half miljoen euro opgeleverd, aldus Rapho.”
Zo zie je maar hoe dat werken kan. Toenertijds was men er van overtuigd dat dit een uniek beeld was van een authentieke spontaniteit.
Nu het masker weg is gevallen wordt er nog grif geld voor gegeven en gelooft men nog steeds in de leugen….Immers het kán toch niet waar zijn? Het staat toch duidelijk op het plaatje en iedereen vindt het toch mooi ?
Maar of het waar is ? Tja, who cares……
http://www.lemonde.fr/web/portfolio/0,12-0@2-3238,31-642949,0.html nummertje 11
@Iraqipride: Het zien van het cynisme in een aantal van de comments is ook een kunst… En niemand noemde het “intelligent oorlogvoeren”.
Maar verder, hoe gruwelijk de foto’s ook zijn, de omstandigheden waaronder ze zijn gemaakt doet er wel degelijk toe.
Iemand die probeerde te schieten op de Amerikanen en daarbij omkwam kan bij mij op een stuk minder sympathie rekenen, dan iemand die “erbij gelapt” werd.
In het eerste geval wil ik niet spreken van “de Iraakse bloem der jeugd”.
Ik wil graag een klinker kopen; kost me dat?
@dreadloki: medeklinkers zijn gratis, klare onzin ook. U bent al opgedroogd ;-?
Sinds wanneer leert men nou eens dat vastgelegd beeld, of het nou om foto’s of film gaat niet meer te vertrouwen is.
@23,
Nooit, zie 19