De gespannen gezichten vlak voor de uitzending van het Radio 1 lijsttrekkersdebat waren veelzeggend. Vandaag was de eerste grote test in de aanloop naar de landelijke verkiezingen op 22 november 2006.
Aanwezig waren de lijsttrekkers Jan-Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA), Mark Rutte (VVD), Jan Marijnissen (SP), Femke Halsema (GroenLinks), Alexander Pechtold (D66) en Geert Wilders (PvV). Opmerkelijke afwezige was André Rouvoet (CU), maar dat zou kunnen zijn vanwege de planning van het debat op zondag…
Opvallend sterk in het debat was Mark Rutte. Hij opende de aanval op Balkenende en herhaalde een aantal keren stevig zijn argumenten tegen een grote coalitie van CDA en PvdA. Rutte daagde de premier uit om kleur te bekennen voor de VVD. Dit wist Balkenende echter vrij makkelijk naast zich neer te leggen.
De grote tweestrijd tussen Bos en Balkenende kwam niet helemaal goed uit de verf, door gehakketak over de cijfers van het Centraal Plan Bureau. Het CDA kon ook in dit debat vrij makkelijk leunen op de economische opleving en aangeven dat er nu rust en stabiliteit nodig is in het land. Wouter Bos moest daarop toch in de verdediging en aantonen dat er nog grote problemen zijn in Nederland die opgelost moeten worden. Een lastige klus als steeds meer kiezers in een optimistische stemming verkeren.
Marijnissen, Halsema en Pechtold vonden elkaar in het debat over integratie, wat gevoerd werd met ook Geert Wilders aan tafel. Pechtold liet zich provoceren door Wilders, door de uitspraak over de tsunami, waar Geencommentaar.nl ook al eerder over schreef. Femke Halsema riep Pechtold op Wilders niet op deze manier in de kaart te spelen. Zij legde namens GroenLinks de nadruk op investeringen in onderwijs en werkgelegenheid om de integratie te bevorderen. Daarnaast riep ze op tot tolerantie en de noodzaak voor een Nederland met diversiteit. Geert Wilders had echter beet bij Pechtold en ging nog even vrolijk verder over een moratorium over de islam. Hij wil verder een stop op het bouwen van meer moskeeën. De D66-lijsttrekker vond het allemaal walgelijk en noemde de Pvv-voorman vervolgens extreem-rechts en trok de link met Janmaat in de jaren tachtig.
Opvallend tenslotte was de toenadering tussen CDA en SP over het belang van collectieve verantwoordelijkheid voor normen en waarden en gemeenschapszin. Jan Marijnissen sprak ook meerdere malen over ´fatsoen moet je doen,´ maar hekelde het kabinetsbeleid op het punt van bijvoorbeeld de onfrisse toestanden in de gezondheidszorg.
Was er ook een duidelijke winnaar van het debat? Eigenlijk niet. Daarvoor waren er teveel korte debatjes, in wisselende samenstellingen en onderwerpen. De eerste echte krachtmeting is door iedereen redelijk doorstaan. Op naar het volgende grote debat later deze week.
Reacties (11)
Interesant. Heb helaas het debat gemist vanmorgen, maar de samenvatting geeft me toch wel wat meer inzicht. Goed te zien dat men zich steeds meer realsieert dat Wilders gewoon een fascist is.
Toch jammer dat de d66 zich weer profileert als strijder tegen polarisatie terwijl dat toch overduidelijk door de stemmer niet op waarde is geschat.
negeren van wilders is waarschijnljk wel beter dan hem uitmaken voor fascist oid. Voor je het weet is de term demonisering en kogel van links weer terug.. met alle gevolgen van dien.
Wilders is in mijn ogen geen Fascist. Wel een islamofoob, rascist, nationalist, populist en nog heel veel andere ist-en.
Hij mist nog het stukje geweldsverering om een echte aanhanger van het fascisme te zijn. Het is vast geen prettige man, maar Fascist is natuurlijk wel een lekker makkelijke term om hem als slechterik aan te duiden. Er zijn zat dingen die hij wel aanwijsbaar is, pak hem daar op.
Ik vind het ook gevaarlijk Wilders een fascist te noemen. Het is nogal een beschuldiging. Een beschuldiging die je niet zomaar uit.
Ik heb het debat op de radio gevolgd en moet Astronaut complimenteren voor de zeer goede samenvatting. Puntig, duidelijk, accuraat. Helaas miste ik zelf het begin met Rutte en Balkenede. Volgens een vriend die dat hoorde was Rutte juist een slapjanus die teveel zijn ingestudeerde punten herhaalde, terwijl Balkenende dat (zoals Astronaout ook schreef) eenvoudig kon weerleggen. Een kwestie van intepretatie, zullen we maar zeggen.
Omtrent Wilders hoorde ik nog een grappige opmerking: tegen bouwen van moskeeen, tegen het dragen van burka’s, tegen meer niet-westerse allochtonen… Hoezo: Partij van de Vrijheid?
Dank voor dit verslag. Geeft toch net weer een andere indruk dan zoals het op de radio over kwam.
“Was er ook een duidelijke winnaar van het debat? Eigenlijk niet.”
mmmhh. Andere media noemden JP de winnaar omdat hij zonder repliek Bos een draaikont kon noemen. Heb het niet gehoord, dus kan er niet over oordelen.
Teletekst meldt hierover:
CDA-lijsttrekker Balkenende heeft gisteren het eerste lijsttrekkersdebat op Radio 1 gewonnen. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.Van de ondervraagden riep 34% hem als winnaar uit. Wouter Bos (PvdA) werd tweede met 21%,Marijnissen (SP) derde met 9%.
@Astronaut: goh, verbaast me. Ik vond persoonlijk Pechtold toch wel onderscheidend naar voren komen in het debat. Verder vond ik Halsema sterk tegen Wilders aangezien ze hem het gras voor de voeten wegmaaide mbt radicalisering, fundamentalisme e.d. en GroenLinks positioneerde als “partij voor de vrijheid”.
Bos gaat nu (in het Journaal) verongelijkt te keer tegen Balkenende: we moeten het wel fair houden. Alleen maar omdat Balkenende een keer zegt dat Bos oneerlijk is over cijfers. Slechte strategie! Dit gaat Bos nog nekken.
Toch raar hoe een land dat jarenlang Balkenende als een domoor en een pias zag nu opeens -zo vlak voor de verkiezingen- 180 graden draait en hem gaat vertrouwen. Met als gevolg dat Bos verkrampt en verongelijkt gaat doen, wat Balkenende in de kaart speelt.
Er komt dus een Balkenende 4, mensen. Leg je daar maar vast bij neer.
Damnit!
Wat natuurlijk ook niet handig is, is dat Bos Balkenende de laatste paar jaar voor van alles heeft uitgemaakt en nu Balkenende één keer iets terug zegt Bos op zijn teentjes getrapt is.
Dat geeft nou niet echt een volwassen indruk.