Quote van de Dag: Kennis? overheid? outsourcing!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Dood aan de ICT! (Foto: Flickr/kmevans)“Met de vaart waarmee outsourcing de kennis bij de overheid uitholt, zal er in 2017 geen ambtenaar meer zijn die iets met computers kan doen, behalve PowerPoint starten en internetten”

Aldus security expert Bruce Schneier over outsourcing bij de overheid. Bedreigt outsourcing het ICT kennisniveau van de overheid, of valt het wel mee?

Reacties (7)

#1 Eric

Het is jammer dat het zo vaak hollen of stilstaan is. Een paar jaar geleden werden van het ene op het andere moment tal van projecten gestopt en ingehuurde krachten de deur uitgewerkt. Dat leverde allerlei problemen op die later plots weer opgelost moesten worden door ingehuurde krachten.

Ik heb bij het UWV gezeten als webredacteur – ingehuurd – terwijl UWV-webredacteuren boventallig waren verklaard en met veel kosten voor outplacement en zo naar buiten gewerkt werden.

Ingehuurde krachten zou je moeten gebruiken om pieken op te vangen en als de expertise zo specifiek is dat het duurder is om je eigen mensen op te leiden.

Maar ja, elke vier jaar een nieuwe minister die het weer helemaal anders gaat doen. Daar gaat je langetermijnbeleid…

Die golfbeweging moet je proberen te ondervangen.

  • Volgende discussie
#2 Abhorsen

@1 Wat mij soms opvalt aan zulke acties is dat de kostenbesparing vooral boekhoudkundig is. Ik zelf heb wel bedrijven gezien die “externe consultants” gewoon al 1 a 2 jaar voltijds in dienst hadden. Veel duurder in de praktijk, maar op papier stonden ze niet bij de vaste lasten dus was het boekhoudkundig handig blijkbaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 pedro

Jullie halen me de woorden uit de mond (1&2). En dan hebben jullie nog niet eens de gevallen genoemd, waarbij de eigen IT specialisten weg zijn gewerkt, maar waar de rest van het bedrijf helemaal niets van heeft gemerkt, omdat ze op de dag van hun ontslag al meteen weer als externe consultant in dienst zijn genomen. Zijn kennis was onontbeerlijk, maar de kosten drukten te veel op het budget van de afdeling, waarvoor ze werkten, dus hevel je ze over naar een ander budget. Een speciaal geval van abhorsen´s voorbeeld dus. En dat heeft inderdaad boekhoudkundige redenen, ab. Wanneer je het budget overschrijdt, haal je de ebit of ebitda niet en kun je de daarvan afhankelijke prestatiebeloning vergeten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 wout

En die ambtenare kunnen verdomme ook al niet eens zelf een plee installeren! Moeten ze ook al mensen van buitenaf voor laten komen (geïnsourcede Polen bijvoorbeeld).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Caoran

Tis allemaal risicomijdend gedrag. De besturende ambtenaren vertrouwen niet hun ambtenaren of willen niet verantwoordelijk zijn voor hun capaciteiten (zelfs al zouden die er zijn). Geld is geen issue dat stroomt toch wel binnen. En de opinie wil toch wel dat de raamambtenaar geprivatiseerd gaat worden om ze te prikkelen tot werken. Dan is de weg v.d. minste weerstand en minste risico snel gevonden. En da’s nou precies waar alle managers op sturen de quickfix. Liever snel en zeker dan overdacht en structureel. Daar gaan we als land nog eens echt aan onderdoor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Abhorsen

@4, Ze snappen tenminste nog wel hoe ze een plee moeten gebruiken.

Overigens gezien de hoeveelheid informatie die bij bepaalde ambtenaren heen en weer gaat zou ik het wel aardig vinden als ze wat meer van INFORMATIE wisten. ICT is niet alleen computertje, vere van. Het is het structuren van gegevens en informatie. Zometeen kunnen ze noch de computer gebruiken, noch informatie en gegevens analyseren, ontsluiten, koppelen, etc. Waarbij dat laatste toch redelijk cruciaal is voor de meesten van ze.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 pedro

Ter verduidelijking: mijn bijdrage ging niet specifiek over ambtenaren. De boekhoudkundige praktijk, waar ik op wees, ken ik alleen uit het bedrijfsleven, waar ze ook is ontstaan en waar ik ook de enige motivering voor de boekhoudkundige truc uit haal. Bij mijn weten kennen ambtenaren immers geen prestatiebeloning. Het lijkt mij dus eerder, dat de ambtenaren-managers, die nu eens in en dan weer outsourcen dit vooral doen, omdat zij graag meer willen gaan verdienen en hiermee hun geschiktheid voor het vrije bedrijfsleven aan willen tonen.

  • Vorige discussie