Quote van de Dag: Niet-bestaande standaardhuishoudens

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[qvdd]

Wat het CPB de afgelopen vijftien jaar ook heeft gedaan om de aandacht van de ‘standaard’ koopkrachtplaatjes af te leiden, bijvoorbeeld door puntenwolken weer te geven waarin de spreiding van inkomenseffecten meer wordt weergegeven, het hoort bij de Haagse politieke folklore om koopkracht van niet-bestaande standaardhuishoudens tot in detail te bekijken. Dus een non-discussie, die koopkracht.

Hans Stegeman, econoom bij Rabobank Nederland, verwondert zich over de fixatie van de overheid op de koopkracht van standaardhuishoudens. Volgens hem slaat dat nergens op.

Reacties (4)

#1 Bismarck

Je vraagt je toch af wáárom zo iemand dat zegt. Ik krijg het idee dat hij niet zo gelukkig is als aangetoond wordt dat de minima er weer op achteruit gaan, terwijl mensen met hoge inkomens (die toch al een stootje kunnen verdragen) weer gespaard worden. Dat zijn van die feiten die een hoge bankpief liever niet aan de grote klok hangt, bang als hij is dat er toch eindelijk eens een meerderheid genoeg begint te krijgen van de hypotheek-aftrek, een maatregel waar behalve de hoogste inkomens vooral de banken van profiteren.

  • Volgende discussie
#2 paardenkop

@auteur en @1:

Stegeman zegt ook: “We zouden natuurlijk kunnen breken met die oud-Hollandse gewoonten en op Prinsjesdag een begroting kunnen neerleggen waarin structurele hervormingen worden doorgevoerd. Bijvoorbeeld dat het kabinet een eind maakt aan dat oeverloze getouwtrek in de polder over het verhogen van de pensioenleeftijd en zelf verantwoordelijkheid neemt. Of een keer een structurele hervorming van de woningmarkt.”

Hij heeft daarmee, vind ik, niet alleen een punt – maar het is ook nog eens iets diametraal anders dan je van een (rabo)bankwerker zou verwachten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 pedro

@1: ja, als je je salaris en premies in tonnen berekent, ben je niet geïnteresseerd in het kwartje dat de minima er wel of niet bij krijgen.

Wat me wel tegenvalt van iemand die zich econoom noemt, is de uitspraak “Inkomens­politiek is in dit land belangrijker dan structureel economisch beleid”. Inkomenspolitiek IS onderdeel van structureel economisch beleid. Economie is een gedragswetenschap en het gedrag van de consument wordt gestuurd door zijn verwachtingen ten aanzien van zijn inkomen. Het genoemde oeverloze getouwtrek over het verhogen van de pensioenleeftijd is ook inkomenspolitiek.

Een structurele hervorming van de woningmarkt zou ik overigens wel toe juichen, maar ik vraag me af, waarom hij dan niet gewoon de HRA noemt, want daar gaat het dan toch om, lijkt mij. Door dat niet te noemen, bedrijft hij ook politiek (en neemt hij deel aan het oeverloze getouwtrek over allerlei maatregelen).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Paul

Stegeman krijgt (veel) geld bij de Rabobank om reclame te maken voor het laten beheren van (veel) geld door de Rabobank. De zeepbel van de hypotheekrentesubsidie, waar de Rabobank zijn wereldkampioenschap AAA-rating aan te danken heeft, moet over een jaar of 10 verwerkt worden door de Nederlandse economie. Stegeman blaast in dit stukje wat koelte naar deze hete aardappel, zodat de Nederlandse economie hem binnenkort wil slikken.
Grappig dat het RefDag met deze tekst op zondag niet te lezen is.

  • Vorige discussie