Quote van de Dag: Koranverbranding

[qvdd]

“We zouden graag zien dat meer Amerikanen opstaan en zeggen dat dit niet past bij onze Amerikaanse waarden. Sterker nog, deze acties zijn in zichzelf on-Amerikaans.”

Een woordvoerder van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken reageert op het voornemen van een predikant om 200 Korans te verbranden op 9/11. De ‘Internationale Verbrand een Koran-dag’ moet ‘de radicale elementen binnen de islam’ waarschuwen.

 1. 1

  Het verbranden van Korans was de aanleiding voor het beroemde citaat van een held van de Verlichting, Heinrich Heine:
  ?Das war ein Vorspiel nur, dort wo man Bücher verbrennt, verbrennt man auch am Ende Menschen.?
  Dieses Zitat Heinrich Heines aus seiner Tragödie Almansor (1821, erschienen 1823) behandelt ? entgegen einer weit verbreiteten Annahme ? nicht die vier Jahre zuvor durchgeführte Bücherverbrennung während des Wartburgfestes 1817, sondern eine Verbrennung des Korans während der Eroberung des spanischen Granada durch christliche Ritter unter dem inquisitorischen Kardinal Mateo Ximenes de Cisneros 1499/1500 (siehe oben). In Heines Toleranzstück spricht der Moslem Almansor ben Abdullah mit Hassan, der verzweifelt gegen die christliche Besatzung kämpft.

 2. 2

  Dit is niet normaal. Waar zijn de normen en waarden gebleven. Heeft men geen respect voor de mensheid. Ik wordt hier gewoonweg misselijk van

 3. 3

  Ook Petraeus, de opperbevelhebber van het Amerikaanse leger in Afghanistan is tegen.
  Every day for the past few days there have been demonstrations in Afghanistan against the scheme of the Christian fundamentalist Dove World Outreach Center in Gainesville, Florida, to burn copies of the Qur?an on September 11. This sort of grandstanding by a tiny congregation with global ramifications reminds us that in the contemporary world, technology magnifies the power of individuals and small groups, which is a real problem when they are hateful.

 4. 7

  Laat die predikant dan de hand in eigen boezem steken en beginnen met 200 pedofiele priesters te verbranden. Een betere wereld begint bij jezelf.

 5. 8

  @4: die ophef is het die predikant natuurlijk om te doen. Maar jij vindt het dus normaal wat hij gaat doen? Je argument is in feite “als zij het doen mag ik het ook”

 6. 10

  Ik denk dat dit de sleutel is @wout. Ja, boeiuh, inderdaad. Maar: “world, technology magnifies the power of individuals and small groups”.

  De wereld moet daarmee om leren gaan. Islam en het westen allebei.

 7. 12

  Ja, dat is wel erg sneu, al die ophef over moslims die vlaggen, bijbels of stromaanetjes verbranden. Maar ja, als je daar genuanceerd over wil discussiëren, wordt dat politiek correct genoemd.

  [/sarcasme]

 8. 13

  Jammer dat deze fanatiekelingen zoveel aandacht krijgen. Aan de andere kant vind ik het zeer smakeloos maar niet verboden zou moeten zijn.

 9. 15

  De “Internationale Verbrand een Koran-dag” moet “de radicale elementen binnen de islam” waarschuwen

  Dan had ie beter wat tapes of schrijfseltjes van bin Laden of Zawahiri kunnen verbranden. Daar zou heel wat minder ophef over zijn en dat zou de gematigde mensen van alle geloven en gezindten minder kwetsen. Maar dat is niet de bedoeling natuurlijk. Het is de bedoeling het vuurtje wat verder op te stoken, net zoals dat de bedoeling is van de moslimfanatici, die oproepen tot het verbranden van boeken en vlaggen.

  Maar ik zal de demonstraties van de christenen, die het hier niet mee eens zijn, om te laten zien, dat ze het hier niet mee eens zijn, maar rustig afwachten. Heel erg rustig, want ik denk niet, dat iemand zich groepen voelt om van deze idioten afstand te nemen, en dat hoeft voor mij ook, net zo min gematigde moslims in NL moeten protesteren, als er in Pakistan boeken worden verbrand.

 10. 17

  @16: dan was verbieden genoeg geweest. Openbare boekverbrandingen hadden ook vroeger een symbolische waarde, misschien nog wel meer dan nu, omdat er toen ook nog mensen op de brandstapel werden gezet.

 11. 20

  @17

  Nederland was toendertijd al een gedoogland (rond 1600). Maar dan ivm verboden boeken. Die werden hier gedrukt en vervolgens verhandeld. Daarom moesten die boeken verbrand worden om de verspreiding van bepaalde ideeen (vaak kritiek op de staat of kerk) monddood te maken. Daar was niks symbolisch aan.

 12. 21

  @20: als er niks symbolisch aan was, waren geen openbare boekverbrandingen nodig. Openbare boekverbrandingen hadden ook nog eens het symbolisch nut om mensen ervan te weerhouden die boeken te drukken, te verkopen, of er op enige andere manier geld aan te verdienen.

  Dat er daarnaast ook een praktisch nut was om de verspreiding van ideeën te vertragen of moeilijker te maken, ontken ik niet.

 13. 22

  @20 Nederland was rond 1600 beslist geen gedoogland. Calvinisten, Katholieken en Lutheranen moordden er lustig op los, als ze de kans en voldoende subsidie van de Fransen, Spanjaarden of Engelsen ervoor kregen. Het in vreemde talen drukken van pamfletten was een lucratieve business, maar er was geen sprake van vrijheid van meningsuiting of godsdienst of gedogen in het algemeen. De schandelijkste kinderslavernij van Europa kwam voor in Leiden, voor de lakenfabricage. Nederland was een van de strijdtonelen in de honderdjarige godsdienstoorlog in Europa.

 14. 24

  er was eens een gek die op riep tot iets dat op dit lijkt Hij heette HITLER en nu staat het o.a. bekent als de Kristalnacht. Sommige mensen leren het nooit,zeker niet als je er van overtuigd ben dat je het als christelijke daad doet. godsdienst waanzin noem ik zo iets, je zou op deze manier bang worden van elke vorm van religie. Niet zo zeer de relegie maar die enge mensen die het verwrongen misbruiken.

 15. 26

  @24 (in aansluiting op #25): Dit is totaal niet vergelijkbaar, deze vent is niet een overheid. Voorzover ik weet heeft hij ook niemand de koran uit handen gerukt om mee te verbranden, ergens in Florida moet nu een islamitische boekhandel stiekem erg blij zijn met al die islamhaat.

 16. 27

  11 september is bedoeld om de slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 te herdenken, aldus Jones. Ook is het een waarschuwing ?aan de radicale elementen van de islam? dat wij hun ?bedreigingen niet tolereren? en we konden hun aandacht niet krijgen door een gewone boodschap te sturen.Niets doen is levensgevaarlijk.

 17. 28

  @27 Precies. Maar herdenken van de slachtoffers van radicalisme doe je toch niet door dan zelf ook radicaal te gaan handelen? Dat doe je door stil te staan bij die slachtoffers en bij de pijn en het verdriet van hun nabestaanden.