Ik geloof in zand storten in zee. Dus dat je ergens in de Noordzee zand stort en de krachten in zee het naar de kust brengen. Precies op de plek waar je het hebben wil, ontstaat kustverbreding. (Volkskrant)
Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat (CU) wil graag voor God spelen door te interveniëren in de plannen die de Schepper met ons zondige landje heeft. Door grote hoeveelheden zand te offeren aan Neptunus: God van de zee, zal er kustverbreding optreden in plaats van destructieve kustafslag. Een commissie onder leiding van oud-minister Veerman (CDA) onderzoekt de risico’s van de klimaatverandering en de daarbij horende zeespiegelstijging. De commissie Veerman zal in september haar aanbevelingen naar buiten brengen, maar volgens Huizinga is het nu al nodig om de geesten rijp te maken voor de ingrijpende plannen.
Sargasso maakt al jaren de geesten rijp en zal nog vóór het rapport van de commissie Veerman schokkend nieuws brengen aangaande de gevolgen van een Zondvloed in onze kustregio. Waarvan akte.
Reacties (12)
Ja, en met dezelfde snelheid ligt dat zand voor de Deense en Noorse kust! Regel-recht, op de kust ipv ergens in de Noordzee.
Ze GELOOFT erin.
GS RC en sargasso met dezelfde openingspost / advertentie.
Wat een innovatief medium is dat internet toch vergeleken met de krant.
En de originaliteitsprijs van deze week gaat naar?
Ik heb voor Texel die schepen wel eens aan de slag gezien, maar wat doet al dat zandzuigen nu eigenlijk voor het dierenleven in de zee ?
al die resten van krabben op het strand, is dat door het zandzuigen ?
Zandsuppletie ja , ipv oorlogen te subsidiëren in onstabiele regio’s en afhankelijk te blijven van toch hun terug lopende olie handel kan je ook investeren in ‘groene energie’.
Smelt die poolkap niet en heb je schonere lucht om mee adem te halen.
@hjs, opgezogen worden en weer uitgespuugd vinden de meeste organismen niet echt tof, ze gaan er nogal dood door. Dat zie je ook bij de kokkelvisserij waar met een grote zuiger de bovenste bodemlaag wordt opgezogen en gezeefd. Deze techniek en trouwens ook sleepnetten en boomkorren zorgen voor nogal veel aas in het water. Dat is opzich goed voor weer andere dieren: meeuwen, wormen en bijvoorbeeld krabben die zelf niet zijn vermorzeld. Sommige vissers beweren dat ze op deze wijze hun ‘Noordzee-akker bemesten’. Overigens zal het zand van grotere diepten worden opgezogen waar minder leven is en als je het niet al te grootschalig / gelijktijdig aanpakt zal het leven zich wel weer herstellen.
Ik weet niet overigens waar die kapotte krabbetjes op het strand vandaan komen?
Onderschat meeuwen en kleuters ook niet.
Dus als ik het goed begrijp, gaat de kust daar aangroeien, waar hij nu afkalft?
* zoekt dictaten Mariene Hydraulica en Sedimentologie *
Door zand op de juiste plaats op te spuiten is het wel degelijk mogelijk om de kustlijn aan te laten groeien. Je moet het natuurlijk niet opspuiten daar waar het nu afkalft, maar juist op andere plaatsen om de stroming te beïnvloeden.
Maar waarom zo kleinschalig denken, we gaan gewoon het Kanaal inpolderen, extra grond en gewijzigde zeestromen. Of zou het hier dan toch een beetje kouder worden? :P
Aan dictaten heb je niks @boog. Democratisch besluiten, dat is het best. De Brent Spar volgieten met cement, dumpen, en spuiten maar. Fuck Shell!!!!
Landbrug naar GB, ook goed voor de Nederlandse tabaksindustrie.
Je hebt zandspuiten en zandspuiten
Zandspuiten A
— Onderwater / vooroeversuppletie voor de huidige werkt erg goed en is erg goedkope manier om de huidige kustlijn in stand te houden — eens in de vijf a tien jaar een nieuw onderwaterworstje van een paar km lang, een paar honderd meter breed en een paar meter hoog neerleggen is het idee. Interval hangt er een beetje vanaf hoe groot de stormen van het decennium zijn. time-lapse video-monitoring wordt gebruikt om effect te monitoren (links: http://www.coastalresearch.nl/research/ongoing-projects/intertidal-beach-morphology; http://argus-data.wldelft.nl). De experimentele fase van deze techniek was in de jaren ’90 (proefsuppleties) en het is nu standaard oplossing voor de kust-beheerders. Ze gelooft er blijkbaar in dat het huidige beheerbeleid wat dit onderdeel betreft voortgezet moet worden.
Zandspuiten 2 = op megalomane schaal.
Is bijvoorbeeld een nieuwe serie eilanden enige km uit de kust, als golfbreker-en-voor-recreatie (veiligheidsvergrotend) of ‘vliegveld’ of ‘overslag-terminal’ of ‘heropvoedingskamp’ of ‘noordzeeolie-raffinaderij’ (economie stimulerend / ruimtegebrek-afkopen).
Als je daar op dit moment in gelooft, ben je of ingenieur / waterbouwfraudeur / lobbyist / opportunist (link: http://eilandinzee.wldelft.nl/frames/anim-c.htm) , of megalomaan, of goedgelovig (CDA eigenschap). Ja, het is technisch mogelijk een eiland op te spuiten. Ja het kost een boel geld. Ja/Nee het is economisch rendabel: dat hangt er vanaf welke activiteiten je er gaat ontplooien en hoe zwaar je baten van veiligheidsvergroting en tech-spin-off budgeteert. Ja er zijn ook alternatieven zonder eilanden in zee (i.e. het megaterpen plan — planologisch moeilijker, veel robuuster veiligheidseffect, minder geld voor natte bouwers, meer voor droge bouwers) –Dus het Veerman rapport en de politieke discussie gaat worden: (1) hoe nodig vind ‘men’ het hier in te investeren. (2) wat is dan het beste plan om op in te zetten.
tot die tijd (i.e. komende 20 jaar): in ieder geval Zandspuiten 1.
Een beetje zand storen kan overigens ook goed zijn voor de surfsport.