“Je maakt per definitie vuile handen. Ik realiseer me dat ik me hier heel kwetsbaar mee maak. Ook ik kan me straks niet onttrekken aan de logica van het grote kapitaal. Ik gok erop dat die logica wel gaat veranderen. Maar voor de SP zal het altijd te veel zijn en voor de topmanagers zal het altijd te weinig zijn. In het middenveld daartussenin kan ik mijn benen breken.” (Lodewijk de Waal, overheidscommissaris bij ING)
Oud-FNV-voorzitter Lodewijk de Waal is bang om Wim Kok op te volgen als de ex-vakbondsman die de hoon van de natie over zich heen kreeg door hogere salarissen voor bankpersoneel te verdedigen. En terecht. Onze reactie?
Booooooeeeeee!!!
(Oud-vakbondsvoorzitters die als commissaris bij een bank werken, moeten we sowieso extra in de gaten houden. Staatscommissaris Lodewijk de Waal is bijvoorbeeld twee keer zo duur als Wim Kok. Echt waar! Lees hier wat Carolien van Dam van de Volkskrant ooit berichtte over de beloning van De Waal…).
Reacties (18)
/geenstijl modus aan
Links lullen, rechts vullen.
/geenstijl modus uit
Wat GmdM zegt.
Sprak gisteren iemand die de nieuwe revolutie in Frankrijk aankondigde. Ze hebben daar sowieso wat meer traditie in dat werk. Maar als het zo door gaat gaat NL met de eer strijken wellicht. Het systeem is fout. In essentie fout.
Tering, regel wettelijk iets en je bent van het gelul af. Heb je geen zakkerig vullende toezichthouders meer nodig. Alleen een goed juridisch systeem. Tering, is eigenlijk een contradictio in terminis, zakkenvullende advocaten zijn duur. Tering wat een wereld.
WET.
WET heeft niets met eerlijkheid te maken maar wel met regels waar we ons aan te houden hebben.
Maak een goede regel.
En als dat niet gebeurt dan willen ze het niet.
Socialist of niet.
Oeh… ik snap eerlijk gezegd al dat linkse geklaag niet. Begrijp me niet verkeerd, ik ben ook links. Maar mijn linksheid uit zich in oneerlijkheid in de zin van bv een verzekeraar die niet uitbetaald, een huisbaas die je zomaar op straat zet, een winkelier die je een ondeugelijk product verkoopt.
Hoge beloningen bij banken… tsja, ik kan er eerlijk gezegd niet zo wakker van liggen.
@3, hoge beloningen zonder noemenswaardige prestatie vind ik niet echt in orde. Hoge beloningen in combinatie met een slechte presentatie vind ik echt niet kunnen. De manier waarop ‘men’ elkaar aan baantjes helpt, vind ik ook middeleeuws.
Je hele leven opkomen voor de ‘gewone’ man en daarna jezelf verrijken, vind ik karakter moord maar moet men nog altijd zelf weten. Mooi voorbeeld wat mij betreft is ene J. Spijkerman.
Hmmm… tsja tot voor kort maakte de banken gewoon winst.
En dat Spijkerman zoveel heeft kunnen verdienen: is dat niet meer het falen van de *publieke* sector waarover je het hebt?
@5, ik bedoel eigenlijk, het switchen van kanten, dus eerst ben je vakbondsman later werk je bij ‘het grote geld’. Eerst werk je bij de publieke omroep (en heb je een sterke mening tegen de commercielen), en tada later switch je naar de commercielen.
Moeten mensen echt zelf weten, maar ik vind het karaktermoord.
Door de Waal bij ING te posten heeft Wouter Bos in een keer alle kritiek over het bonusbeleid van zich kunnen afschuiven op deze joker. Het is toch allemaal zo doorzichtig, die politieke spelletjes die worden gespeeld.
De Waal heeft gezegd dat hij zijn salaris aan een goed doel ging schenken in 1vandaag dacht ik. Zou hij dat dan ook echt gaan doen?
@JSK: ik vind ’t wel amusant dat er in telegraafland lujidkeels geprotesteerd wordt tegen belastingen (iedere cent is er een teveel), terwijl belastinggelden vaak worden rondgepompt — d’r worden ambtenaren van betaald, aanleg en onderhoud van wegen, etc. Die ambtenaren en bouwvakkers geven dat geld weer uit, etc.
Terwijl de miljoenenbonussen van topmannen net zo hard door consumenten worden betaald (reken maar eens uit hoeveel d’r van je ‘kwartaaltarieven’ af kan als je de 37 miljoen van rijkman groenink niet had hoeven betalen). En die dingen verdwijnen linea recta naar het buitenland.
Belastingen zijn het enige middel waarmee je gegarandeerd een ’trickle down’ effect hebt. Ha!
Maar we weten toch allemaal al dat het gros van de werknemers van de publieke sector gewoon zijn eigen zaak dient?
@6: In nederland betekent ‘vakbondsman’, ten minste op Lodewijk’s niveau, dat je een bestuurdersfunctie vervult met bijbehorende loonschaal. Het is dan niet verwonderlijk dat zij in hun latere carriëre verder gaan op dezelfde voet. De rot zit in de manier waarop vakbonden opereren (als dienstenindustrie ipv werknemersbelangenorganisatie) en niet in de afzonderlijke werknemers van de vakbonden.
@JSK: zelfs al zou dat zou zijn, dan zijn ze per werknemer nog steeds goedkoper dan bij de commerciëlen. So nyeh.
#12
De commerciëlen? De familie Corleone?
Nou, wat moeten we medelijden hebben met die arme Lodewijk. Die FNV-ers maken in hun vakbondstijd kennelijk geen vijanden in het bedrijfsleven, opdat ze er daarna nog terecht kunnen voor een commissariaat.
Ocharme, je zult maar vakbondslid zijn…
Ocharme, je zult maar vakbondslid zijn…
Breek mij de bek niet open. De meeste post die ik ervan ontvang is van het niveau: nu voor leden korting op een product die je eigenlijk niet nodig hebt. Volgens ben ik niet lid geworden van de vakbond om korting op een weekendje centerparcs te krijgen.
Vuile handen hebben de heren meestal al vóordat ze in de Tweede kamer zijn, Shell is hofleverancier.
@9: Ja maar, ik spreek niet voor telegraafland. Ik vraag me alleen af: is afgunstsocialisme (met alle respect) hoogst haalbare niveau van sociale betrokkenheid? Er zijn toch wel grotere misstanden’ dan een groepje mensen dat meer dan een miljoen verdient?
‘afgunstsocialisme’
Mooi verwoord JSK.