“It might seem mad that we’re growing things up here, and it is. But it really works.” [bron]
Een supermarkt die 450 vierkante meter dak volzet met groententeelt: eenvoudiger moeten de ideeën niet worden. Uiteraard is dit slechts een, ahum, peulschil tegenover de waanzinnige voedselaanpak van de laatste 6 decennia – maar het is een begin. Stel dat het grotere schaal zou worden, dan kom je natuurlijk voor een paar bijzonder keuzes te staan, zoals: opbrengst (kunstmest, watercultuur,..) en zware arbeidskost vanwege de kleine oppervlakten – maar één iets kan je vaststellen: de allerzwaarste kost – de grootdistributie die dan soms ook nog eens beursgenoteerd is – wordt hiermee buitspel gezet. Lokaler is onmogelijk. Tenzij je zelf je dak opgaat natuurlijk, een trend in opmars – maar voorlopig ken ik niemand die daar tijd voor heeft…
Uit het project zelf spreekt die soms ontroerend naïeve Britse aanpak (“We are planning to collect rainwater to water our plants“), en het is natuurlijk een showproject (Zet kàsten!) – maar qua idee vind ik het, als stads- en local food adept, schitterend. Het gevoel dat je je lokale buurtsupermarkt buitenstapt met een tasje aardappelen die boven de kassa zijn gekweekt…
Reacties (4)
Het is een geweldig idee. Dat doet denken aan het succes van de Chinese eethuisjes in de jaren zestig. Toen teelden ze groentes in de keuken en ze hadden geen dure managers in hun bedrijfjes.
Een gunstig bijkomend verschijnsel is dat het energie bespaart door meer dakisolatie. De daken moeten sterker gemaakt worden. Maar dat moet toch al gebeuren, nu het mode wordt voor daktuinen.
Aha, gisteren Requiem for Detroit gezien zeker (canvas)
http://programmas.canvas.be/documentaire/requiem-for-detroit/
Streets are being turned to art. Farming is coming back to the centre of the city. Young people are flocking to help. The burgeoning urban agricultural movement is the fastest growing movement in the US. Detroit leads the way again but in a very different direction.
een keuken van een chinees restaurant of een dak van een supermarkt biedt natuurlijk lang niet genoeg ruimte om een chinees restaurant of een supermarkt van groenten te voorzien. het blijft dus een beetje symboolpolitiek; het deel groenten uit eigen kweek is te verwaarlozen. bovendien is het natuurlijk veel inefficienter om tomaten of aardbeien in engeland te kweken dan in spanje en je mist schaalvoordelen. er is dus meer landbouwgrond en kunstmest nodig en dat is weer slechter voor het milieu.
Ach, volgens HSBC is het zeer waarschijnljik dat er voedelrellen aankomen… http://bit.ly/equl74