Als het vakantiegeld is gestort, sta ik dus heel eventjes niet rood. Maar in de loop van het jaar rek ik mijn bestedingsruimte maximaal op. En aan het eind van het jaar, zo rond maart, april, leef ik precies een maand vooruit. Nu, in mei, heb ik dus geleefd van het geld dat ik in juni pas zou verdienen, ware het niet dat mijn vakantiegeld me nu heeft gered. (nrc.next)
Het nrc.next weet haar tobberige doelgroep van hogeropgeleide kenniseconomie-loonslaven weer trefzeker te raken met een tweeluik over financiën. In het artikel “Kunnen we fijn ons minsaldo weer aanvullen” wordt ingegaan op de impact en hedendaagse functie van het vakantiegeld. Vorige week ontvingen de Nederlanders bijelkaar weer 12 miljard euro aan vakantiegeld, een van de belangrijkste financiële gebeurtenissen van het jaar. Dat is driemaal de jaarlijkse Nederlandse uitgaven aan ontwikkelingssamenwerking, of de totale jaarlijkse omzet van de kledingbranche, geen kattepis me dunkt. Maar of het vakantiegeld tegenwoordig nog wordt besteed aan vakantie is nog maar de vraag? Voor veel mensen komt het net op tijd om ze te behoeden voor bankroet. Zoals ook de persoon in bovenstaande quote die in het artikel “Vakantiegeld vult het gapend gat” uitwijdt over de financiële survival trucs om te overleven in een steeds duurdere wereld.
Hoe ervaart u uw vakantiegeld? Is de 8% van uw bruto maandloon het Zweedse wittebrood waar u al maanden naar heeft uitgekeken? Of heeft u het veels te druk met het vastsjorren van de nieuwe waterscooter op de trailer achter de camper op weg naar weer een nieuw bouwvak-bacchanaal aan de Spaanse Costa?
Reacties (47)
Ha, mijn vakantiegeld gaat dit jaar voor de verandering eens écht naar een vakantie toe.
Wel voor het eerst in jaren overigens.
Maar indirect gaat het er natuurlijk altijd aan op. Want zodra ik minder geld heb ga ik minder ver weg. Geen vakantiegeld is dan dus minder vakantie, of minder ver.
Vakantiegeld == http://image.www.rakuten.co.jp/e-gakkinet/img10071971315.jpeg
Alles zat op schema, tot onverwachte kosten (woning) toch weer voorbeslag op dat vakantiegeld zijn beginnen leggen.
Let wel ! Dit alles nog zonder dat de huidige crissis tot volle wasdom is gekomen. Tegen het einde van dit jaar zullen er al een heleboel mensen van hun wagen afstand moeten doen, kerstmis word vanalles, maar geen feest. Maar de grote klappen zijn voor 2009.
Vakantiegeld.
Bestaat er in Nederland zoiets als (bij ons in België) dertiende maand ?
Bij mij thuis zijn er 3 van die momenten in het jaar dat we het saldo kunnen aanvullen.
Mei het vakantiegeld
Juni het belastinggeld
en December de winstuitkering.
Juni het belastinggeld
Volgens mij klopt hier iets niet helemaal.
Ooit gezworen dat ik niet een gevangene van mijn werkgever(s) (ja echt ik ga weg en nee ik heb geen nieuwe baan, haha) zou zijn en dus al snel gezorgd voor minimaal 1 jaarsalaris reserve.
Vakantiegeld en andere meevallertjes gingen daar integraal naar toe (doe dat als je nog vrijgezel bent dat is makkelijker :). Nooit spijt van gehad. Tegenwoordig geen vakantiegeld meer wegens zelfstandig.
Ik vraag me af of dit fenomeen, ik lijd er ook onder, nou zijn oorzaak vind in een steeds duurdere wereld of in een vorm van steeds incontinenter uitgavepatroon.
Overigens is met het aantonen dat de wereld duurder wordt, natuurlijk niet aangetoond dat dat ook de oorzaak is van dit verschijnsel!
718 euro, hoe ver kun je ermee komen met twee puberende kids in het hoogseizoen maar ach op vakantie gaan doen boeren niet…
En kleine correctie, de werkende bevoking
(incl wao) krijgen hun vakantiegeld deze maand, de uitkeringsgerechtigden/cq klaplopers pas in juni.
@dNeus: exact. Ik heb, ongeacht hoogte/laagte salaris nooit tekort gehad, door een eenvoudige financiele planning en door te beginnen met sparen van de meevallers. Nu het salaris hoger is, hanteer ik die regel nog steeds. Als ik niet rijk (=financieel onafhankelijk) kan worden door een topsalaris, dan maar door een beheerst uitgavenpatroon. En daar leef ik goed van.
@10/7 Hier ook dus. Bovendien denk ik bij alles wat ik koop: heb ik het echt nodig? Als ik dan in mijn hoofd geen jaaaaa hoor koop ik het gewoon niet. Scheelt bakken met geld dat je zo kan gebruiken.
@ #5, In juni het belastinggeld? Dat zou mooi zijn!
Een beheerst uitgavenpatroon (#10) tja… vaste lasten laten zich niet beperken en je moet toch eten niet waar? Volgens mij moet je ook niet te veel verhuizen, dit millennium alweer drie keer, iedere keer zo’n huis inrichten (of doen jullie niet aan gordijnen?) kost klauwen met geld (en ja dan zit nog op meubels gevonden bij het grof vuil) . Oja en kinderen nemen waardoor je weer moet verhuizen en dan weer meer werken zodat je nóg meer aan de kinderopvang uitgeeft… en lenen tijdens je studie: ook niet doen, überhaupt niet gaan studeren: verspilde tijd, gewoon stukadoor worden op je 16e dan kan je vanaf je 25ste 3x per jaar op vakantie en hou je zelfs nog geld over voor siliconentieten voor je vrouw. Kenniseconomie my ass!
En als stucadoor mag je gewoon op TON stemmen!!
@ Carlos, dat bedoel ik nou, een verbruikers mentaliteit jaagt de consument op torenhoge kosten. Die dan weer de schuld aan de omgeving geeft!
Ik vraag me al jaren af wanneer we nou eens afstappen van dit rare, paternalistische fenomeen. Je baas centjes voor jou opzij laten leggen, zodat je fatsoenlijk met vakantie kan gaan. Want sparen, daar doet de eenvoudige arbeider natuurlijk niet aan… Die verbrast z’n maandloon toch maar.
Je zou toch in deze tijd verwachten dat de 8% loonruimte gewoon bij het salaris wordt opgeteld, of op een aparte rekening (met rente), maar wel ter beschikking van de werknemer en op elk gewenst moment opneembaar.
Maar ik zal wel te simpel redeneren, want iedereen accepteert het kritiekloos…
Overigens: ook wij voor het eerst in jaren: vakantiegeld voor vakantie… En da’s best een lekker gevoel.
plofkip, waar in mijn verhaal ziet u een verbruikersmentalitiet?
@ Carlos, dan heeft u nooit de vrekkenkrant gelezen.
Gordijnen en huis inrichten kan letterlijk bijmekaar voor nog geen tweehonderd euro.
Verhuizen kost u een pan soep als u geinvesteerd heeft in vrienden.
Als u telkens weer gordijnen wilt láten maken, en de nieuwste ikea troep naar binnen wilt slepen… Tsja.. Dan jaagt u zichzelf op kosten natuurlijk!
En inderdaad: lenen tijdens je studie is ontzettend dom ook al laat menig hebberig consumptieverslaafd studentje zich ertoe verleiden.
Uitgangspunt: gebruik wat je nodig hebt.
@carlos#12
Volgens mij doe je iets fout…
vaste lasten laten zich niet beperken
Ja wel degelijk.
en je moet toch eten niet waar?
Ook daar kun je beperken.
Volgens mij moet je ook niet te veel verhuizen, dit millennium alweer drie keer, iedere keer zo’n huis inrichten (of doen jullie niet aan gordijnen?) kost klauwen met geld (en ja dan zit nog op meubels gevonden bij het grof vuil) .
Als jij dit zo doet dan moet je wat beter plannen. Een keer op de groei verhuizen scheelt bakken met geld.
Oja en kinderen nemen waardoor je weer moet verhuizen en dan weer meer werken zodat je nóg meer aan de kinderopvang uitgeeft…
Tering!
Heb je wel door wat je hier zegt!
Is iedereen nou gestoord aan het worden of zit je zo in de maalstroom dat je de gestoordheid niet meer ziet?
en lenen tijdens je studie: ook niet doen,
Zou ik inderdaad maar eens heel erg mee uitkijken.
überhaupt niet gaan studeren: verspilde tijd,
Ik heb 10 jaar van mijn leven gestudeerd en ik durf te zeggen dat ik deze stelling voor 75% ondersteun. Studeren als economische investering is in elk geval dom.
gewoon stukadoor worden op je 16e dan kan je vanaf je 25ste 3x per jaar op vakantie en hou je zelfs nog geld over voor siliconentieten voor je vrouw. Kenniseconomie my ass!
Je kunt ook nog wel wat anders gaan doen dan stucadoren (Eise Eisinga was b.v. schapenscheerder) maar inderdaad, werken is vaak een betere optie dan studeren. Studie wekt valse verwachtingen over de economische toekomst en over nog veel meer.
En dat zeg ik niet omdat dat nou mij zou zijn gebeurd – zo persoonlijk ga ik hier echt niet worden – maar omdat je dat gewoon in je omgeving bij verschillende studieresultaten kunt observeren.
Studie zuigt!
HansR, ik ga hier niet mijn volledige financiële toestand openbaren, zelfs een blogger heeft recht op een beetje privacy. Maar soms moet je nu eenmaal verhuizen (als je woning bijvoorbeeld tot sloopwoning is verklaard). En wat betreft de maalstroom der gestoordheid, we hebben wel degelijk geprobeerd door minder te werken de uitgaven voor de kinderopvang te beperken maar dan kom je echt geld tekort, dus de enige oplossing is meer werken en net wel uitkomen. En wat betreft plofkip als ik aangeef dat ik mijn stoelen van de straat komen denkt u dan werkelijk dat ik alles tiptop duurkoop inkoop? Maar als je bijvoorbeeld geen vloer in je huis hebt zal je toch een vloer moeten kopen. En oja, van die studielening heb ik de huur betaald en ja ik beken een enkele cd gekocht (toen muziek nog niet te downloaden was) en soms zat ik ook wel in de kroeg (foei!).
Studie is gemiddeld de beste investering die je kunt doen. 10 jaar er over doen is wat minder handig ;-). Uiteindelijk is er een zeer sterk verband tussen het opleidingsniveau en het inkomen, vooral naarmate de leeftijd vordert. Een stucadoor van 50 verdient niet meer dan een van 30. Bij juristen en economen is dat juist wel zo.
Verder gewoon je uitgavenpartoon op 80% van je salaris afstemmen, dat doe ik al jaren, ook met kleine kinderen. Het vakantiegeld gaat voorlopig naar de spaarrekening, want ik heb het nu nergens voor nodig.
Ik heb overigens nooit begrepen wat je met vakantiegeld moet. Op vakantie gaan pakt met enige regelmaat goedkoper uit dan thuis hangen.
En lenen tijdens je studie: je bent hartstikke gek als je niet maximaal leent. Natuurlijk niet meteen opmaken, maar tegen die rente kun je niet op hoor.
@Carlos
HansR, ik ga hier niet mijn volledige financiële toestand openbaren…
Zit ik ook niet op te wachten, iedereen snapt wel een beetje hoe het werkt. Als jij het niet bent is het wel een ander. Het gaat een beetje om wat je aangeeft: de maalstroom van de economie die iedereen naar het randje drijft. En wat jij in #12 schrijft lijkt een beetje op het begrip kweken voor dat soort situaties.
1) ik weiger begrip te hebben voor overmatige uitgaven
2) als het geen overmatige uitgaven zijn maar uitgaven gedwongen door de sociale omstandigheden dan wordt het tijd om eens te kijken wat je plek in de maalstroom is en of je daar wel wilt zitten.
Anders gezegd: het kan altijd anders.
Ik heb ook geen begrip voor mensen die zich laten ketenen en dan begrip vragen voor het gewicht van de kettingen omdat ze zwaar zijn en in het vlees snijden.
Vrijheid ligt hoog in het vaandel tegenwoordig.
Vrijheid is ook al die fuckers, die die kettingen aanbinden (en meestal zelf ook aan de ketting liggen), rustig te laten voor wat ze zijn.
De maalstroom dat ben je zelf.
@Chiel, #20: Als iemand die zijn studie niet heeft afgemaakt, durf ik te beweren dat de correlatie niet zozeer ligt tussen het al dan niet hebben van een papiertje en het al dan niet hebben van een goed inkomen, maar veel meer tussen het het gezegend zijn met een gezonde dosis gezonde verstand en een prettig inkomen. Er is volgens mij hooguit een correlatie tussen opleiding en inkomen, een causaal verband heb ik nog niet kunnen ontdekken.
@zmc
Er is volgens mij hooguit een correlatie tussen opleiding en inkomen, een causaal verband heb ik nog niet kunnen ontdekken.
En zo is het.
:))
@ZMC, mijn bewering is dat er wel een causaal verband is tussen opleiding en inkomen. Het gaat namelijk niet om het hebben van een papiertje, maar om het vergaren van kennis en vaardigheden die ‘beloond’ worden in de maatschappij. Met alleen slim zijn verdien je geen geld, je moet eerst leren hoe je die intelligentie aan kan wenden. De snelste manier daarvoor is een goede opleidingen. Er lijkt mij dus geen sprake van een spurieus verband zoals je suggereert.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen, sommige studies die niet leiden tot hoge inkomens en mensen zonder opleiding die veel verdienen, maar gemiddeld loont een (zo hoog mogelijke)opleiding.
@Chiel
Netwerken jongetje, netwerken is het woord. Niks opleiding. De rijksten der aarde hebben geen opleiding maar zijn slimme wapenhandelaren oid. Je praat als een loonslaafje.
Bah vakantiegeld was wel heel weinig bij mijn nieuwe werkgever :( Gelukkig wordt het in juni een wat groter feest bij de belastingteruggave :)
Die Janine, altijd leuk zo’n dom blondje met zo’n clickme link. En waar ben jij op school geweest?
Opleuding en netwerk kunnen ook veurtreffelijk gecombineurd worden! Zeker bij een bepaalde Leidsche Onderwijsinstelling.
Ik wil eigenlijk wel eens zien in NL ook de middenklasse kleiner gaat worden…
Of misschien past men net op tijd de classificatie-criteria aan zo vlak voor de verkiezingen, opdat op papier zal blijken dat de middenklasse juist gegroeid is…
@Chiel, #25: Mijn tegenbewering: er is geen causaal verband tussen wel of niet studeren en kennis opdoen. Er is hooguit een causaal verband tussen het lezen van non-fictie plus het uitproberen van wat je daar leest en het opdoen van kennis. Daarnaast is er een correlatie tussen studeren en het lezen van non-fictie. Maar een direct causaal verband tussen studeren en de mate waarin je kennis opdoet zie ik niet.
Er is geen enkele kennis die je uitsluitend door middel van een opleiding kunt leren. Dat is een mythe die in stand wordt gehouden door mensen die financieel gewin hebben bij het geven van opleidingen. Er is geen enkele kennis die beter mondeling dan schriftelijk overgedragen kan worden.
Wat dan weer wel zo is, is dat veel mensen op de een of andere manier uberhaupt niet toekomen aan het leren van dingen als daar geen stom iets als een examen ofzo aan verboden is. Dus, laat ik het als volgt zeggen:
Er is een uitsluitend in het geval van mensen die niet genoeg discipline hebben om uit zichzelf iets nuttigs te doen, een causaal verband aan te wijzen tussen het volgen van een opleiding en het opdoen van kennis. Dientengevolge is er – weer uitsluitend voor die groep luie mensen – een causaal verband tussen opleiding en succes.
Verder zeg je nog “de snelste manier daarvoor is een goed opleiding”. Dat vind ik volslagen onzin. Zo’n opleiding vol met klasgenoten met hun domme vragen, vol oefeningen die je zo uit je mouw schudt, vol multiple-choice examens zonder praktische toepassing, vol hoorcolleges waar dingen worden verteld die ook in je boek stonden. En dan moet je er nog naartoe reizen ook. Hou toch op. Opleidingen zijn zwaar inefficient. In mijn geval zelfs ondraaglijk inefficient dus ben ik er gauw mee gestopt. En nu moet ik stoppen met mijn reactie van een collega die zijn opleiding wel heeft afgemaakt komt een domme vraag stellen.
In de laatste zin bedoelde ik “want” waar ik “van” zei:)
@ Carlos ik heb begrip voor de verschrikkelijke situatie waarin jij verkeert en ik realiseer mij dat éérst rechts, dan de politiek, dan de wereld en god, dan de buren, je ouders en je omgeving en dan wat vage maatschappelijke verschijnselen debet zijn aan jouw situatie.
Het is hartverscheurend om te horen dat jij, doordat jij 3 keer in 8 jaar kon verhuizen, in financieel moeilijk vaarwater terecht gekomen bent.
Ik denk dat ons slechts een aantal opties resten om jou uit die kille koude onderkant van de samenleving te trekken:
1. Laat Chavez ons land annexeren, dan kan hij de rijken verjagen (de schuldigen aan jouw situatie) en de armen geld geven om goedkope benzine van te kopen.
2. Laat, door verkiezingsfraude, trotskistisch links zegevieren en een gigantisch staatsapparaat installeren evenals een 1 partij systeem. Misschien kan jij commissaris van het staatsmedium worden.
3. Laten wij ons afkeren van de internationale gemeenschap, nóg meer gaan navelstaren en klagen over hypotheekrenteaftrek, besteednbaar inkomen en jaartjes/uurtjes meer of minder werken. As we dan onze ogen uitsluitend op onze navel gericht houden, gaan vanzelf al jouw problemen voorbij!
Plofkip, volgens mij spoort u niet.
(en weet u eigenlijk wel tegen wie u het heeft? in de zin van hoe denkt u dat ik de afgelopen 7 jaar heb geblogd over onderwerpen die u in uw punten 1 t/m 3 aanroert?)
Het ironieteken zit nog niet op mijn toetsenbord, maar ik dacht dat ik het instrument van overdrijving zodanig in had gezet dat uw driftige aard niet zou ontvlammen: een grapje, Carlos, een grapje en een aanmoediging tot ontzuring ende relativering.
Want driftig bent u, dat blijkt wel!
Aaah tis fokkin nie normaal… twas IRONIE !!
Blijft wel de vraag wat geef ik m’n kinderen vanavond te eten?!
Tis al weg voor je het hebt.
Helaas beschikken we niet over een lapje grond met wat groenten, kippen en een nest varkentjes om allemaal eens 2 maandjes van het jaar de buikriem aan te halen. Of b.v. dingen delen…
Een kennis (kleine ondernemer) hoest ook elk jaar x- maal vak.geld op…ziet personeel vervolgens al die centjes op Costa Blanco of ander verderflijk oord aan meters bier en signoritaatjes verbrassen…zit zelf thuis onder een partytent van de Bl*okker op een houtje te bijten…onder onophoudelijk gekletter van de brievenbus van ansichtkaarten met dikke tieten en dronkemansgekraai…
Moet een heerlijk gevoel zijn inderdaad, ieder jaar vakantiegeld.
Dacht ik ook, hoog tijd om ’n volkstuintje te gaan fixen. En dat Vrekkenboek van onder het stof te halen (klikmelink + check de tips in Humo van enige tijd terug).
Verder : “De maalstroom dat ben je zelf.” Mooie bovenop “De maatschappij dat ben jij”, herr HansR !
Klikmelink voor de 101 tips om goedkoper te leven uit Humo …
@38
De maatschappij, dat zijn zij.
…om niet te zeggen ‘les autres’.
..en toch ben ik benieuwd naar het leven van die mensen die zeggen dat ze zo gemakkelijk rondkomen van hun salaris, lopen die onverzekerd rond, sturen die hun kinderen op blote voeten naar school en ja hoeveel flessen wijn drinken die gemiddeld per week? Mensen met zogenaamde middeninkomens die zeggen nauwelijks rond te kunnen komen af doen als koopzieke gekken die hun huis volstouwen met op krediet gekochte electronica en voortdurend dure merkkleding kopen klopt gewoon niet.
@S’z#38
Ja, ik vond ‘m ook wel aardig :)
@Carlos#42
Nee, het gaat niet om makkelijk rondkomen van een salaris. Het is lastig ik weet het. Het gaat om het ‘je niet gek laten maken’ – ook niet door verzekeringen, ZEKER niet door verzekeringen.
Het gaat om het leven.
Het gaat om begrijpen hoe je gepakt wordt.
Om begrip van het systeem, van de maalstroom.
Er is geen technische definitie van wat er gaande is, geen wetenschap, techniek of filosofie.
Mag ik?
Ja?
Vooruit: het is ZEN van het bestaan.
Overigens wordt het tijd om ironiedwazen een ban te geven maar dat terzijde.
Ha Zen, ja daar heb ik wel eens van gehoord.
U heeft zeker een punt in deze HansR.
@#42, Carlos: Aangezien hier vast niemand zijn inkomen wil gaan verklappen, en dat toch vast het grootste verschil maakt, moeten er wellicht drie onopvallende polletjes komen teneinde via wat cookies op slinkse wijze een link te leggen tussen het inkomen, uitgavenpatroon en de mening over de koopzieke medemens;-)
Hier, Carlos#42: “…en ja, hoeveel flessen wijn drinken die gemiddeld per week?”,
Vervolgens HansR: “VERZEKERINGEN” en Het is ZEN van het bestaan.. Zegt dan de man die al gauw een krat Chateuaex du Chagrin (1965) per week wegklokt…
Moehaha.
Zo kan ik het godverdegodver óók…ZEN…
Waar kan ik me aanmelden?
@46
1956
Moehaha.