“Maar het is ook denkbaar dat volwassen mensen helemaal klaar zijn met deze samenleving. Dat ze die verdorven vinden en niks hebben met de normen en waarden in dit land en de democratie. Als je zo’n gevoel hebt van religieuze superioriteit en je jezelf niet kunt downgraden naar een democratie, wees dan eerlijk naar jezelf. Op een andere plek kom je beter tot je recht.
[…] het kabinet gaat eraan voorbij dat horden mensen uit de hele wereld naar het Arabisch Schiereiland gaan om per pendelbus naar Raqqa, de hoofdstad van Islamitische Staat, te vertrekken. Niet om te vechten, maar omdat zij het ideaal hebben om daar te leven. Waarom zou ik ze tegenhouden? Als ik een fonds had betaalde ik hun ticket.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb vindt – in tegenspraak met het kabinetsbeleid – dat je Syriëgangers maar gewoon moet laten gaan.
Het is uiteraard niet de eerste keer dat Aboutaleb zich uitspreekt voor dit standpunt. Hij heeft er, in de nasleep van de aanslag op het kantoor van Charlie Hebdo, de nodige populariteit mee gewonnen.
Betekent dit dat Aboutaleb zich kan opmaken voor een leiderspositie in de landelijke PvdA? Niet zo snel, zegt concurrent Lodewijk Asscher:
Een burgemeester die zo de vinger aan de pols van zijn stad heeft, moet je niet ineens in een landelijke rol plaatsen. Die moet je niet de Haagse politiek in trekken.
Wat aardig van je, Lodewijk, dat je zo het beste voorhebt met de mensen in Rotterdam!
Reacties (6)
Heel apart dat het niet bij één van deze sociale jongens opkomt dat je dus potentiele beulen naar een ander land exporteert dat op het moment uit elkaar is gevallen. Heel fris hoor. Een nieuwe kruistocht uit het Westen, alleen zullen de zendelingen dit keer niet als helden afgeschilderd worden.
Ik had het nog niet zo bekeken. Dat mensen daar naar toe gaan omdat ze er willen leven en niet gaan om te vechten.
Als ze willen vechten moet je ze tegenhouden, of ze nu een Nederlander of Irakees willen vermoorden.
Maar als ze daar willen leven? Ja, wie ben ik dan om te zeggen dat je dat niet moet willen?
En hoe maak je in hemelsnaam het onderscheid tussen verschillende mensen en hun intenties?
Die globalisering werpt de nodige nieuwe dillema’s op…
@2: Zolang er ergens een regering is gedestabiliseerd en het is daar een officieel oorlogsgebied dan heb je daar niets te zoeken als buitenlander. Dat zijn kwesties waar de VN zich over moet buigen.
En de VN wordt geblokkeerd door Putin en China, die slaan namelijk de deals van hun leven daar.
@3: Aparte redenatie: je zegt dat de VN gegijzeld worden door Rusland en China (zullen we daar de VS nog maar even aan toevoegen?) omdat deze vooral bezig zijn met hun eigen belangen, en je zegt tegelijk dat we ons moeten verlaten op dat orgaan?
Dat lijkt me tegenstrijdig.
Het zoeken van een beter leven elders lijkt me op zichzelf geen strafbaar feit, ongeacht hoe dat leven er volgens betrokkene uit dient te zien.
@4: Dat is niet tegenstrijdig, dat toont aan dat we eens beter moeten kijken naar het probleem. De VN wordt buitenspel gezet en zelfs geschoffeerd door de twee landen. Dat is een heel gevaarlijk iets en dwingt ons beter te kijken naar de verschillende problemen rondom Syrië. Zolang je als wereld organisatie niet mag optreden zullen mensenrechten verwaarloosd worden en is de deur naar een 3e wereld oorlog geopend..
Je mag iemand niet naar een oorlogsgebied laten verhuizen waar genocide plaatsvindt. Dat is niet alleen onverantwoordelijk op de persoon gezien, het is immoreel omdat je hiermee zeer waarschijnlijk die genocide mee ondersteunt en in stand houdt.
Daarbij, wie maakt deze jongens tot officieel burger dan wanneer zij leven in een erkend gebied. Ik vind je conclusie dan ook zeer kortzichtig, op het foute af. Als staat heb je een verantwoordelijkheid tegenover andere landen, als je vervolgens een voorstander van een terroristische organisatie naar dat operationele land laat afreizen, dan heb je bloed aan je handen. En alleen maar omdat je zelf te beroerd ben het probleem aan te pakken.
@3: De USA is juist de nummer 1 blokkeerder bij de VN. Zeg iets over oorlogsmisdaden Israel, en direct een veto van Washington. Dus ook hier heeft de USA geen morele authoriteit om vingertje naar Beijing of Moskou te wijzen.