[…] really, I don’t want that much of a say. Nobody does.That’s what elections are for. An election is a genius act of delegation. I don’t want to spend the next five years embarking on an in-depth series of work and pension spending reviews. That’s why I went to the trouble of picking a representative to do it for me.
Stuart Heritage reageert in The Guardian op de belofte van Nigel Farage dat een UKIP-regering regelmatig referenda zou houden.
Reacties (4)
Hij heeft een punt.
Referenda kun je niet te vaak houden.
Deze woorden zijn mij uit het hart gegrepen. Ik wil geen referenda en geen juryrechtspraak. Ik wil betrouwbare en vaardige beroepskrachten.
Als die meneer geen zin heeft om zich ergens in te verdiepen meer dan eens per 5 jaar, dan neemt hij toch geen deel aan een referendum. Als genoeg mensen zich net zo voelen, is zo’n raadpleging vanzelf niets waard. Hij maakt dus een probleem van iets wat geen probleem is en probeert op deze manier actief burgerschap voor anderen te beperken. Niet heel erg netjes, op z’n zachts gezegd.
Ik heb het al vaker gezegd maar zal het nu nog een keer doen: referenda zijn nuttig voor fundamentele gevoelskeuzes. Dus dingen die geen berekenbaar “juist” antwoord hebben. Een voorbeeld van zo’n vraag is “een kortere werkweek of eerder met pensioen?” Dat wil natuurlijk niet zeggen dat referenda in de praktijk alleen daarvoor worden gebruikt en de UKIP zal daar zeker geen verandering in brengen. Waar ze in Engeland eerst maar eens iets aan moeten wanneer het op democratie aankomt is dat districtenstelsel van hen. Bij de laatste verkiezingen had Labour maar 26% meer stemmen dan de LibDems maar kregen ze maar liefst 4,5x zoveel zetels, 14% van de stemmen is gewoon door de plee gespoeld (in 2012 haalden de PVV, de derde partij op dat moment, en CU samen niet eens 14% van de stemmen).