Romano Prodi: de nieuwe premier van Italië, wil meer samenwerken met een kerngroep van landen die het meest vastberaden zijn om een gemeenschappelijk Europees beleid te voeren. Deze kernploeg moet bestaan uit Italië, Duitsland, Frankrijk, Spanje, België en Luxemburg (Trouw). Nederland hoort expliciet niet thuis in deze kernploeg, aldus Prodi die zelf ooit voorzitter van de Europese Commissie was.
“We need a strong relationship not just with France and Germany but also with the so-called group of six, countries like Belgium and Luxembourg — but not the Netherlands,” Prodi said. Asked if this group would include Britain, he replied: “I believe it is difficult to include it among countries which are pushing for more integration. Britain has decided not to hold a referendum on Europe so it has not approved the European position. Evidently it believes in a policy which is more independent of the EU.” (SundayTimes)
Voorbij gestreefd door Luxemburg… het gaat goed met Nederland…
Update: het is allemaal een misverstand, volgens Prodi is zijn quote du jour verkeerd vertaald, zie NOSJournaal met dank aan Q.
Reacties (27)
Vreemde keuze maar wellicht omdat Frankrijk er wel “bij” mag, ondanks een veel massaler Nee, toont dit gegeven zijn onderliggende angst dat er een nieuwe Europese as ontstaat. Duitsland, Spanje en de United Kingdom zijn al een tijdje aan het wrijven na het wegvallen van de Duitse-Franse spil waarbij Italie op de bijwagen zat. Door Frankrijk erbij te betrekken hoopt hij zo, na het vertrek van Giscard invloed te blijven houden op de oude belangenverstrengeling. Dat zal hem niet lukken.
Wat een vreemd voorstel sowieso. Het is een volledig arbitrair samengesteld groepje van landen die toevallig ongeveer willen wat Prodi zelf wil. Wat ze dan samen gaan doen, en waarom het uberhaupt is samengesteld staat er dan weer niet bij.
Alsof er maar één juiste weg is die de EU wil inslaan en al degene die tegenstribbelen alleen nog maar meer buitenspeld worden gezet. Nee, zo dicht je de burger-politiek kloof en maak je mensen warm voor Europa.
Misschien was balk iets te pro-berlusconi?
De reden dat Frankrijk er wel bij zit en Nederland niet, is omdat Frankrijk zijn excuses aanbood voor het feit dat het een democratie was, en Nederland niet. De nederlandse regering RESPECTEERDE godverdomme de wens van de burger!! Oh oh oh waar gaat het toch naar toe met dit populistische landje.
grmbls dat raakt je toch als Europese burger. Kan het van Prodi wel begrijpen gezien de “wens van de NL burger”. Ziet er niet goed uit deze trend.
Welnee, niet voorbijgestreefd. Het licht brandt nog steeds, eigenlijk.
Het gaat om een misverstand.
Italie is dat niet dat land waar alleen de maffia in normale huizen woont en de rest nog steeds in lemen hutten?
Prodi moet gewoon zijn kop houden en god op zijn blote knietjes danken dat Nederland uberhaupt in de EU zit.
Gelukkig is het een misverstand. Ik was net van plan de geboekte reis naar Italie te annuleren en ook overigens de geldkraan dicht te draaien.
Het zou inderdaad maar al te jammer zijn om NL er niet bij te betrekken. Per slot van rekening is NL een van de landen die dit heel “Europa project” heeft gestart, naast Belgie en Luxemburg.
Een misverstand van een reporter van de Sunday Times? … lijkt me weinig waarschijnlijk, behalve als Prodi eens een taal cursus Engels moet gaan volgen.
@ Ronald: excuses voor de verwarring, maar geenstijl.nl is twee deuren verderop! Doe ze de groeten van ons.
Sargasso, waar reageerders elkaar nog tolereren.
@Larie
Italië zat op de wagen met Engeland nooit met Duitsland en Frankrijk. Waarom zitten er denk je Italiaanse troepen in Irak.
Maar Prodk i wil die koers nu net veranderen en begint daarom te gatlikken bij Duitsland en Frankrijk.
@Ronald
O ja we mogen in Europa heel gelukkig zijn dat Nederland erbij is. Want Nederland heeft Europa helemaal niet nodig.
Oops effe reality check. Als je uit Europa stapt verlies je ook plots alle handelsvoordelen van Europa.
Damend toch maar in dat clubje blijven zitten en blij zijn dat we erbij horen.
Ik denk niet dat België of Nederland zonder Europa kunnen daarvoor zijn het veel te kleine landen.
Dat beseften onze politici al in de jaren 40 vandaar eerst de oprichting van BeNeLux en vandaar dat we met z’n drieën bij de eerste 7 van Europa waren.
Als de Nederlandse burger zo duidelijk de Europese grondwet wegstemt, moeten we helemaal niet bij een Europese kopgroep willen horen.
@Bram:
“Als je uit Europa stapt verlies je ook plots alle handelsvoordelen van Europa.”
Jep, want Zwitserland en Noorwegen drijven ook helemaal geen handel met de EU. Zucht, dat over handel is wel een heel erg zwak argument.
“Ik denk niet dat België of Nederland zonder Europa kunnen daarvoor zijn het veel te kleine landen.”
Want tijdens de 17e eeuw speelde Nederland geen enkele rol van betekenis? Oftewel: er was een Nederland voor de Unie er zal vast een Nederland zijn na de Unie.
Misschien kan men eens door alle lagen cynisme heengraven, en onder het oppervlak van enkele van de genoemde politici een oprechte hoop zien om iet van Europa te maken, da’s al.
Er is al véél langer spake van een kopgroep samen te willen stellen, van landen die aan de kar gaan/willen blijven trekken, en cynici aller landen hun ding laten doen. Die dan later toch bijdraaien.
Nogmaals, het gaat NIET om outsourcende uitverkopende kutlandjes onderling, het gaat om een eenheid tegenover de vs en China.
Maar da’s iets wat in naveltijden niet echt duidelijk is.
Brrr… “eenheid tegen” de enige buitenwereld. Nee bedankt, geen belastingscenten van mijn gaan naar een of ander imperialistisch project. :P
@Crachàt: Niet zo somberen, EUROPA heeft het al gemaakt. Wat naar mijn idee speelt is wie zich europa kan/mag noemen en de lakens uitdeelt en uiteraard speelt dan grootte mee en nederland is piepklein in vele opzichten maar brult wel als een “leeuw”:)Bescheidenheid past Nederland in die rol en dat is de les die Prodi geeft…denk ik dan hey :)
Aardig om de Poolse en van andere nieuwkomers de kranten te bekijken in deze, Europa heeft ook een grommende beer(en) en dat speelt ook mee in de uitlatingen van heer Prodi.
Zelf denk ik dat hij toch wat achter de nieuwe Europa samenstelling loopt…integere man maar wat stoffig.
Dag Larie. Integriteit is tegenwoordig een zeldzaam goed. Hoeveel integere politice zie je zo, voor de vuist weg, op 100?
euh… brult Nederland? Waarwaar? Tegen de baas van Mitsubishi?
Dag JSK -op welke niet-imperialistische manier plaats jij je postje hier?
Verandering komt van binnenin, en dan heb je baat bij stabiliteit. Het is kwestie van schaal. In wereldtermen denk je niet met kruidenierslijstjes me dunkt.
@Chachat:
Internet, de verbreider van meningen. Mijn punt is: Europa dankt haar succes aan interne verdeeldheid, laten we dat nu niet dwingend veranderen.
Zeldzaam das zeker veels te weinig helaas ik zou er geen 5 kunnen noemen ,maar met een putje in de weg brult een giPsland lijkt me…doet pijn toch ?
In ieder geval moet ik om mijn eigen mopje lachen…dat is niet best voor een standup..maar toch :)
interne Verdeeldheid? ik prefereer Verschillen, als begrip.
En noteer een voor mij onbegrijpelijke aversie tegen concensusdenken.
:-))
Of Nederland nu wel of niet bij Prodi’s exclusieve kopgroep mag horen is in feite niet zo relevant. Prodi’s voorstel voor een ‘voorhoede’ van lidstaten binnen de EU is helaas geen misverstand. Het komt er op neer dat hij nieuwe integratie-onderdelen (in ieder geval een nieuwe versie van de Grondwet) wil laten voorkoken binnen een select clubje landen, waar andere lidstaten zich dan later bij mogen aansluiten. Hiermee wordt in feite een nieuwe bestuursschil binnen de EU gecreeërd. Een treurige ontwikkeling, die de toch al beroerde reputatie van het europese project als het gaat om democratie niet bepaald ten goede zal komen.
Fischer heeft trouwens zes jaar geleden een vergelijkbaar voorstel gedaan, waar nooit meer iets van gehoord is. Dit ideetje van Prodi zal wel hetzelfde lot ondergaan.
Misverstand…
Wat een prachtig woord is dat toch ook, waar zou de politiek zijn zonder misverstand.
Klinkt als een voortzetting van het Europe-on-demand beleid, dat Europa al lange tijd heeft. Je kunt zoveel Europa krijgen als je wilt. Als je wat groter bent zoals England tenminste. Wil je geen Euro? Prima, kan geregeld worden. Wel een Eurotunnel? Graven we die toch?