Quote du jour | Nieuwe realiteit

Serie:

SargQdJ09

Door de crisis, de globalisering en de snelle ict-ontwikkelingen gaan de veranderingen in hoog tempo door en het is de hoogste tijd dat ook de arbeidsvoorwaarden zich aan die nieuwe realiteit aanpassen. We moeten durven versoberen. Dat is voor ouderen pijnlijk, maar wel noodzakelijk […] Extra vrije dagen en vrijstelling van onregelmatige diensten passen niet bij mensen die blijven werken tot ze de stijgende AOW-leeftijd hebben bereikt.

Aldus Harry van de Kraats, directeur van werkgeversvereniging AWVN in de Volkskrant.

Goedkope flexwerkers, onderbetaalde jongeren en gratis werkervaringsplekken zijn voor de werkgevers niet genoeg: ook de oudere werknemer moet van hen gaan inleveren.

Reacties (39)

#1 Jack Random

Moeilijk moeilijk. Werkgevers zijn natuurlijk hufters die zo goedkoop mogelijke werknemers willen die ze met een vingerknip gratis willen kunnen lozen. Dus die moet je zowiezo wantrouwen als ze met een voorstel komen.

Maar aan de andere kant, die voordeeltjes voor oudere werknemers, extra arbeidskorting, ouwe lullen dagen, extra vrije uren, royale pensioenen, dat kan gewoon echt niet meer. Daar moet hoognodig wat aan gedaan worden.

Moet je met de duvel onderhandelen tegen een gemeenschappelijke vijand… Wat een dilemma.

  • Volgende discussie
#2 su

@1 Moet je met de duvel onderhandelen tegen een gemeenschappelijke vijand… Wat een dilemma.

De oudere werknemer is niet je vijand. Wat is dat voor geblaat?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Sjap

Mensen sie sowieso schrijven als zowiezo moet je sowieso wantrouwen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Jack Random

@2: Ja, dat is ie wel, zolang ze zich verenigen in vakbonden die exclusief voor de belangen van de babyboomers blijven kiezen, en ze deze vakbonden blijven steunen. En die belangen zijn tegengesteld aan de belangen van jongere werknemers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 su

@4 Ik blijf het herhalen: de jonge werknemer moet zich ook verenigen in een vakbond als die iets wil veranderen. Wat jij wil is willens en wetens je werkgever meehelpen werknemers tegen elkaar uit te spelen. Dat is klasseverraad. Trappen naar beneden en likken naar boven, ik zal het nooit begrijpen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 nome

En omdat iedereen de steeds verder oprukkende verschraling van de levensstandaard, of -kwaliteit accepteert, gaat dit proces onverminderd door, ter meerdere glorie van de bedenkers van deze utopische samenleving, waar angst, schaarste, schuld en afhankelijkheid leidend zijn. De getroffenen maken zich onmatig druk over elke Euro die ze te veel betalen, maar halen de schouders op over het genaaid worden voor de duizendvouden daarvan. Braaf als een hond die op commando ‘dood’ gaat liggen, is deze brave burger het ideale ‘speeltje’ van werkgevers en overige valse baasjes. Als het niet zo triest was, zou je er om kunnen grinniken, net als de baasjes doen.

N.B. Het principe van ‘verdeel en heers’ is kennelijk niet echt doorgedrongen tot degenen die zich blindstaren op de verschillen -in inkomen- tussen jong en oud. Hoe men de generaties tegen elkaar opzet, opdat ze maar niet naar de werkelijke oorzaken van de onvrede kijken. Het lukt ze -verdomme- elke keer weer. Zelfs de bovengemiddelde IQ’s zijn zo dom om er steeds weer in te stinken. Triestheid in extrema.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 pipo

@1 Het is mij een beetje onduidelijk waarom daar “hoognodig wat aan gedaan moet worden”. We worden toch zelf (een uitzondering daargelaten) ook allemaal ouder? Waarom uit jaloezie rechten opgeven waarvan je zelf hoogstwaarschijnlijk ook gaat genieten? Om die arme werkgevers te ontlasten?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 willem visser

‘Door de crisis, de globalisering en de snelle ict-ontwikkelingen gaan de veranderingen in hoog tempo door en het is de hoogste tijd dat ook de arbeidsvoorwaarden zich aan die nieuwe realiteit aanpassen’.
Eigenlijk ontgaat mij het verband tussen het één en het ander. Waarom moet ‘die nieuwe realiteit’ altijd een verslechtering inhouden? Al die inventiviteit en innovatie die ons door het bedrijfsleven en de werkgeversbobo’s in het vooruitzicht wordt gesteld zou toch als doel moeten hebben het leven beter en aangenamer te maken? Als dat niet het geval is, zouden we het niet moeten willen.
Simpel gedacht misschien, maar volgens mij is er iets fundamenteel mis met het wereldbeeld van die Harry.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Inkwith Barubador

Eerst een nieuwe realiteit (= verslechtering) introduceren en dan dat als argument gebruiken om nog meer afbraak te rechtvaardigen. Je moet maar durven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Amateur Commenter

Ik geloof dat het ouderen meer goed zou doen als men niet zoveel belasting over ze moest betalen en ze niet naar jaren ervaring worden betaald maar naar positie. Zo wordt men daadwerkelijk gelijkgesteld en worden ouderen weer aantrekkelijk omdat ervaring geen directe kostenpost meer vormt. Zodra dat heikelpunt over is dan kunnen we ook weer eens kijken naar die achterlijk hoge pensioensleeftijd. Dat zorgt eigenlijk alleen maar voor gedoe voor zowel de top als de onderkant. En ik denk dat als je men een beetje enthousiasmeert voor vrijwilligerswerk dat er veel mensen dat graag met beide handen aanpakken. De overgang van werk naar pensioen hoeft niet zo abrupt te zijn.

Overigens vind ik het vrij bijzonder dat ouderen vrijstelling van onregelmatige diensten krijgen, juist omdat ze meer tijd over hebben itt leeftijdsgroepen met kinderen of zgn ‘sandwichers’ (mensen die voor zowel kinderen als ouders moeten zorgen).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Jack Random

@4: De vakbonden zijn begonnen met het tegen elkaar uitspelen van generaties, door de ouderen, hun leden, voordelen toe te kennen die jongere generaties niet kennen. En deze voordelen kostte wat kost in stand te willen houden.

Waarom krijgen ouderen extra vrije dagen, extra arbeidskorting, een beter pensioen, VUT/FPU? Dat heet gewoon leeftijdsdiscriminatie. Door het hardst te schreeuwen voor die verworven rechten, dwingen de vakbonden me partij te kiezen voor werkgevers. Ik wil nu best zelf wel over aanpassingen in mijn ambtenaren-arbeidsovereenkomst onderhandelen, omdat ik een veel beter resultaat kan halen, waar zowel ik als de werkgever beter van wordt.

Dat hoort een taak van een vakbond te zijn, maar ze laten het liggen. En nogmaals, ik word pas lid van een vakbond als ze iets voor mijn generatie gaan doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 su

@11 Goh, de vakbonden behalen voordelen voor hun leden. Wat een gotspe!

Edit: ach, een profiteur van een ambtenaar, go figure!
/onderbuik

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Jack Random

@12: Voor hun oudere leden. Waardoor jongeren afhaken, of niet eens lid worden. Tijd voor een verhaaltje.

Toen ik in 1999 net AIO was, moest er een nieuwe CAO voor de universiteiten worden gesloten. Natuurlijk was ik lid van de ABVAKABO. Want rood nest. Ik was aanwezig op diverse info- en actie-bijeenkomsten van de bonden, en daar werd steeds zeer stellig gezegd: zonder hoger salaris tekenen wij onder geen beding voor een nieuwe CAO. Was ondenkbaar. Zouden ze nooit doen. Want AIO´s waren de toekomst.

Een ander heikel punt was de ambtenarenstatus van universiteiten en de medewerkers. Hier hadden vooral de ouderen baat bij, want royale positie en onmogelijk om slecht functioneren te ontslaan.

Na enige tijd werd er een CAO getekend. Raad eens welk punt er wel in stond. En welk punt niet. AIO´s? Nee, daar hadden de bonden nog nooit van gehoord. Maar de ambtenarenstatus, die was behouden hoor! Ja, daar moesten ze van de VNU wel het punt van hogere salarissen van AIO´s voor laten varen. Maar hee, je moet keuzes maken he.

De volgende dag heb ik de ABVAKABO mijn doorgeknipte lidmaatschapskaart opgestuurd, met de mededeling dat ze ´m in een plaats konden steken waar de zon nooit schijnt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Tinbergen

Het is haast grappig, te zien hoe zo’n v/d Kraats poep praat. En toch zo in een ‘kwaliteitskrant? komt.

Eigenlijk zegt van de Kraats dat ie voor het Communisme is. Het kapitalisme, zeg maar de vrije markt, schuift ie met groot gemak aan de kant. Die wil hij centraal geleiden, of iig. er ernstig in interveniëren. (dwangmatig, zou voor hem geen probleem zijn).

De werkgeversvoorzitter zegt dat als je mensen – op leeftijd – maar harder laat werken, dat die dan langer meegaan. …..

De man heeft het over veranderingen, noemt o.a. globalisering, – en vind die kennelijk goed. Daar wil ie meer van.
Iedere echte ondernemer staat evalueert voortdurend de eigen beslissingen; of verandering wel werkelijk ook verbeteringen zijn.
Laat meneertje v.d. Kraats de antwoorden geven op de vraag wat nu voor de mensen, en zijn achterban (MKB) de voor- en nadelen zijn van globalisme (nieuwspraak voor fascisme).

Mooi, de man weet dat het de komende decennia grofweg de helft van z’n achterban de kop gaat kosten.
Wat kan dat hem schelen?

@Jack Randon. U spreekt uzelf tegen. Zouden vakbonden niet misschien democratisch zijn? (Althans, afgezien van de zwarte bladzijde in de vakbondgeschiedenis onder Lodewijk de Waal, die de eigen leden collectief heeft verraden).
Als u geen lid bent, stemt u dus niet op de vergaderingen en ledenraadplegingen. U hebt het dus echt aan uzelf te wijten.
Democratie is geen vrijblijvende circusact.
U blijft thuis. gure types als v/d Kaats en de hordes lobbyisten die de globalisten op de been brengen nemen uw plaats in. (de politiek is massaal ‘bemand’ met globalisten-lobbyisten.

We zien hier dat ze ook de media in hun zak hebben. ‘Göbbels’ propaganda. v/d Kaats krijgt z’n propaganda moeiteloos geplaatst. De krant neemt de lobbyist niet eens de maat.

Ik kreeg vorige week de krant een week aangeboden voor 70ct. Ik zeg nog, nee géén belangstelling. Ligt die propaganda toch op de mat. Ik ga m’n schoenzolen er nog niet aan afvegen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 su

@13 Volgens mij is de ABVAKABO niet de enige vakbond. Ook ik heb de nodige negatieve aanvaringen gehad met vakbonden. Maar ik ben niet zo naiëf om te denken dat ik het in mijn eentje een betere deal voor mijzelf kan behalen bij mijn werknemer, laat staan voor mijn collegas. Als de Nederlandse werknemer niet bereid is om collectief op te treden tegen de werkgevers dan zal zulke ongein als in #0 nooit worden bestreden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Tinbergen

@Jack , u bent kennelijk een pienter mannetje. Slim, hoog opgeleid, ambtenaar, vlotte babbel; de rest is toch eigenlijk een beetje suf.

Toch klopt in uw betoog iets niet helemaal. U bent zo tegen deeltijdwerken voor ouderen, extra verloven, op tijd stoppen.
’t is toch zo dat ieder uur dat het werk dat door een oudere gedaan wordt, een jongere werkloos aan de kant staat.

Met de huidige werkloosheid, ja – met name die onder jongeren – zou het rationeel gezien de problemen juist nog verergeren wanneer je mensen op leeftijd niet tijdig vervangt door jongere generaties/leeftijdsgroepen.

Laat ouderen liever iets nuttigs doen dan jongere generaties van kansen op werk te beroven. Om over na te denken: soms is niks doen productiever (eerst denken, dan doen).

Veel slimme mensen als u zijn zo druk (met zich zelf) dat ze niet eens de tijd hebben om te zien dat zo’n VK vol staat met propaganda – de geesten rijp maken voor.

Vandaag staat het bv. weer boordevol met moslimhaat zaaien. Moslimhaat zaaien is onomstotelijk hoeksteen van het globalisme. Als u alleen VK e.d. leest hebt u geen benul;

zonder off-topic te gaan; globalisme is de oorlog tegen de markteconomie, democratie, mensenrechten, de menselijke beschaving: https://www.youtube.com/watch?v=NTz8Ed-djhg&feature=player_embedded

Hier (ex-)Pentagon-man Thomas Barnett smakelijk toelicht hoe ngo’s, denktanks, media, e.d. en oorlog naadloos met elkaar verbonden zijn.
(Winning Hearts & Minds; P&W, KvdB, Journaal, e.d.) een oorlog cq. ‘war on terror’ (dekmantel voor: terreur als strategie voor deze wereldoorlog). https://www.youtube.com/watch?v=d3xlb6_0OEs&feature=player_embedded

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Inca

@13, en toen? Het wordt net spannend… wat heb je toen gedaan om de positie van de AIO’s wel te versterken?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 zazkia

De AVV, alternatief voor vakbond, is het enige alternatief. Zijn al die klagers hier daar al lid van? Zijn ze zelf al iets begonnen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 DeJa

Jack Random geeft precies de generatiekloof weer. Hij begrijpt werkelijk niet dat hij net zo goed onderdeel van het probleem is als de oudere werknemer die hij beticht van vals spelen.

De huidige 40- generatie is gemiddeld gesproken zo overtuigd (gehersenspoeld?) van het zelf kunnen regelen van de eigen arbeidsvoorwaarden, zo overtuigd dat vakbonden iets zijn voor ouderen, dat ze vergeten waar we vandaan gekomen zijn en waar we, mede dankzij die overtuiging naar op weg zijn.

Er is een natuurlijke tegenstelling in belangen tussen werkgevers en werknemers. Daarbij heeft de werkgever bijna altijd een machtiger positie dan de werknemer. Er zijn maar twee methoden om het speelveld een beetje te egaliseren. Ten eerste onafhankelijkheid, bijvoorbeeld door het eenvoudig kunnen switchen van baan. Ten tweede door georganiseerdheid. Bijvoorbeeld in een vakbond.

Veel jongeren lijken niet door te hebben dat met het wegvallen van de onafhankelijkheidstroef het hun eigen belang is zichzelf te organiseren. In welke vorm maakt niet uit. Massaal aansluiten bij bestaande vakbonden zal leiden tot ander beleid van die bonden. Is er onvoldoende vertrouwen in traditionele bonden, richt iets nieuws op! Gebruik moderne middelen om dat voor elkaar te krijgen. DOE IETS!!!

Wat er nu gebeurd is een stuk onfrisser. Jack en de zijnen denken dat de oudere werknemer de kwade genius is. Nee de oudere werknemer is door schade en schande wijs geworden en verdedigd wat in het verleden moeizaam verworven is. Dankzij het ontbreken van georganiseerde jongeren lukt het werkgevers en overheid om dat grotendeels op jongere generaties te verhalen. Is dat fris? Nee. Echter is het de schuld van die ouderen? Nee dus!

Jongeren van nu: Wanneer jullie niet beseffen dat jullie zelf moeten zorgen dat jullie een vuist leren maken ten opzichte van overheid, werkgevers en organisaties als pensioenfondsen, dan zal het niet beter worden! Na het verdwijnen van de huidige vakbonden als machtsfactor, zonder waardige vervanging, zijn jullie een speelbal!

En nu voel ik me opeens heel oud als net vijftiger :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Bas van Stapelberg

Flexibilisering heeft geen baan opgeleverd. Werkgevers zijn juist zo ontzettend star dat zij het woord flexibel gebruiken terwijl zij niet weten waar het voor staat. Ja zij dachten altijd dat het een ander woord is voor mensen makkelijk te kunnen ontslaan, maar nee heren dat berekent dat woord niet. Ik vind trouwens werkgevers niet meer van deze tijd ze zijn zo hopeloos ouderwets, wordt tijd voor een nieuwe inrichting zonder deze ouderwetse ondernemers. Een basisloon om mee te starten zou ik zeggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 su

@19 Ik ben het niet eens met je dat het alleen te wijten is aan de 40- generatie. Ook hun ouders hebben de vakbonden masaal hun rug toegekeerd, vaak uit veronderstelling dat alles toch wel geregeld zou worden. In feite daarmee de vakbonden slechts de optie gelaten om de belangen van hun slinkende achterban te vertegenwoordigen. De mentaliteit is wat dat betreft overgeleverd van ouder op kind.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Jack Random

@14, @15, @17, @18: Ik vind het te makkelijk om te zeggen ‘ja dan moet je zel maar wat doen’. Dat gaat gewoon wat lastig naast een fulltimebaan+reistijd+gezin. En zelf een vakbond uit de stond stampen is niet iets dat je er even bij doet. Overigens ben ik wel lid geweest van de AVV, maar die richten zich erg zwaar op ZZP’ers. Ook belangrijk, maar dat ben ik niet.

Daarnaast is binnenbreken bij de traditionele vakbonden op demografische gronden welhaast onmogelijk; er zijn gewoon veel te veel ouderen, die stem je met democratische middelen niet weg. Als ze al niet de vaste structuren binnen een bond bepaalden, waardoor het voor jongeren extra moeilijk is om binnen te komen.

@16: “u bent kennelijk een pienter mannetje.”
Ho ho, dat zijn uw woorden, zoiets zal ik nooit claimen. :)

Ik heb er simpelweg grote moeite mee dat ouderen diverse voordeeltjes krijgen, waar jongeren naar kunnen fluiten. Bovendien kun je niet-functionerende ouderen ook vervangen door wel gemotiveerde jongeren. Ik zie om me heen genoeg uitgebluste, op halve kracht werkende ouderen, omdat ze toch nevernooitniet ontslagen kunnen worden.

@19: “dat ze vergeten waar we vandaan gekomen zijn en waar we, ”

Je zegt het goed, vandaan. Vroeger. Vakbonden waren inderdaad essentieel voor werknemersrechten. Maar nu komen ze slechts op voor een deel van die werkenden. Ze zijn niet meegegaan met hun tijd.

“Nee de oudere werknemer is door schade en schande wijs geworden en verdedigd wat in het verleden moeizaam verworven is.”
Je kunt het ook te ver doordrijven. Bankiers verdedigen ook hun extreme bonussen. Voel je waar ik heen wil? Als je teveel hebt, mag je best wat geven aan degenn die minder hebben.

Overigens helemaal eens met de oproep aan jongeren om meer te doen. Ze zien helaas niet dat ze bestolen worden…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Jack Random

Maar als je als vakbond nieuwe leden wilt werven, zul je toch eerst moeten laten zien dat je iets kan betekenen voor die nieuwe leden. Ook al doet dat pijn voor die oude leden. Die overigens best wel wat pijn kunnen hebben.

Vakbonden hebben een essentiele functie als vuist tegen werkgevers. Maar als je twee keer een kapotte TV bij dezelfde winkel hebt gekocht, kijk je wel uit om die winkel nog een keer binnen te stappen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Inca

@22, waarom is dat te makkelijk? Dat is namelijk precies hoe dat soort dingen ontstaan en in stand gehouden worden. Je bent het ergens niet mee eens, maar doet verder niks. Maar je bent wel boos op anderen dat die ook niks doen voor jou. Tsja, een perfecte patstelling. En de werkgevers zijn je passiviteit en de woede op de oudere welvakbonders heel dankbaar – het speelt hun alleen maar in de kaart.

En we kunnen denk ik toch niet zonder deze tekst:

By now you’ve heard the cookie joke. You know: a CEO, a tea party member, and a union worker are all sitting at a table when a plate with a dozen cookies arrives. Before anyone else can make a move, the CEO reaches out to rake in eleven of the cookies. When the other two look at him in surprise, the CEO locks eyes with the tea party member. “You better watch him,” the executive says with a nod toward the union worker. “He wants a piece of your cookie.”
http://www.dailykos.com/story/2011/03/06/953112/-Why-it-s-okay-to-hate-union-workers

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 ptr

@16: ik ben nu 58, werk als meewerkend voorman in de schoonmaak. meewerkend is voortouw. mn jonge collegaatjes 22-38 loop ik er allemaal uit, en doe 3x zoveel werk als hun.
no offence. dat is ervaring, overzicht, en n beetje oude stempel.

ik heb uitstekende ervaringen met de rayonhoofd van de FNV.
strijdmakkers, tegen de onderdrukking van de werkende mens op de vloer.

van mij mogen de jonkies het vliegwerk overnemen, maar er is geen scholing, die voldoet. ze zijn niet opgevoed in volharding.
dus leidt ik ze op, zover als mogelijk.

superbaan. ik verdien net zoveel als n 23 jarige, verdien te veel voor huurtoeslag door overwerk en moet dat nu over 3 jaar terugbetalen.

staat der nederlanden, u bent sociaal failliet
laten we nog n paar vliegtuigen bestellen, en msch wat vaccins, en vooral veel slimme cameras enzo….
geld geld geld
vooral dat gegraai uit de verkeerde zakken met de verkeerde intenties vind ik stuitend.
prettige voortzetting

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 zazkia

Ik vind het op zichzelf hoog tijd worden dat de 40- er zich organiseert, maar het zijn blijkbaar nogal inuendi.
Dat kan denk ik verklaard worden met de enorme klasseverschillen in jongere generaties.
Echt zielig zijn de meeste 40-ers nou ook weer niet. Dikke verwende jongetjes en meisjes met hockeybenen en een spraakgebrek als het op de letter R aankomt. Ze hebben tinder om de straat op te komen en zijn vooral solidair met een pappa waar ze 3 huizen en een jacht van gaan erven. Dus waarom nu niet al je ouders spaargeld aan een mooie reis naar Brazilië spenderen.
De jongeren die wel de straat op willen komen, zijn er te weinig. Dat zijn de vrouwen, minderheden em opgeklommen white trash, die al aan zien komen tussen hun 20e en 50e ook al niet aan een baan te komen. Behalve natuurlijk in de bijstand, waar je altijd nog post mag bezorgen. Dus die gaan niet bij een vakbond.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 su

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 ptr

heb ik nog n vraag aan de goegemeente.

wie roeptoetert dat de ouwetjes eruit moeten want ze zitten op de plaatsen van de jonkies.

jullie zitten in wat ik noem utter bewilderment.

je laat je met hersenspinsels afleiden van wat werkelijk speelt.
je wordt geboren
je groeit op
je wordt ziek of zit met n mindfuck
je wordt oud en gebrekkig, alles loopt wat fysiek betr. vast
je gaat dood

dus we hebben het over doorstroom
het stomme grijpen van een ieder op ik, ik, ik, ik geeft het hele probleem
ik heb nog nooit geconcurreerd met mn mentors. ik was geen partij voor n meester of gildemeester.
wake up we zijn n familie geen vijandige stammen
help mekaar en leer van elkaar.
het hele probleem is dat we niet luisteren, maar grijpen
prettige voortzetting

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Inca

@23, het punt is dat je denk ik niet snapt dat je de verkeerde vraag stelt. Zolang je wacht tot anderen, geheel uit zichzelf, gaan veranderen om het jou naar de zin te maken heb je ondanks al je cynisme sommige dingen toch nog niet begrepen. Zo werkt het niet.

Dan wil ik ook wel een verhaaltje vertellen. Zelfde verhaal kan overigens in minstens 10 incarnaties verteld worden. Universiteit (of willekeurig wat) neemt een belachelijk besluit, waar geen goede argumenten voor zijn en waar een aantal mensen duidelijk door gedupeerd worden. Die mensen zijn verontwaardigd.
Ok, stappenplan:
1. schrijf een brief / mail met je bezwaren en vraag om een reactie;
2. indien dat niets oplevert: ga met een groep gedupeerden op maandagochtend uur of half twaalf naar de vergadering en eis aandacht;
3. indien dat niets oplevert: voer actie met spandoeken, trommels, en de pers.

Omdat het in die specifieke gevallen om kleine zaken ging, waren die zaken vrijwel zeker opgelost als bovenstaand stappenplan was gevolgd. Maar wat doen mensen?

1. Klaag op een willekeurig anoniem onbelangrijk social mediagebeuren
2. [niks]
3. [niks]

En vervolgens zijn ze heel verbaasd dat er niks verandert. Sorry, maar daar kan ik dan weer niet bij.

Dat dat misbruikt wordt door mensen met hun eigen agenda is niet goed te praten hoor, maar de passiviteit van hele volksstammen studenten en werknemers vind ik onbegrijpelijk. DOE IETS. Als je alleen maar wacht tot anderen het oplossen, dan laat je je toch in de slachtofferrol drukken?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Bismarck

@13: Goh, de vakbond stond in de onderhandelingen voor een keuze: Een algemeen belang (ambtenarenstatus was een nut voor alle werknemers) of een specifiek deelbelang (AIO-salarisverhoging is maar voor een heel beperkte groep van nut). En omdat gekozen werd voor het algemeen belang werd jij boos en verknipte je lidmaatschapskaart. Terugkijkend, vond je jezelf van toen niet een beetje een jankende kleuter die eigenlijk op precies dezelfde wijze dacht als je de vakbonden verwijt?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 DeJa

@22 Je zegt het goed, vandaan. Vroeger. Vakbonden waren inderdaad essentieel voor werknemersrechten. Maar nu komen ze slechts op voor een deel van die werkenden. Ze zijn niet meegegaan met hun tijd.

Ik ben het waarschijnlijk wel met je eens dat de huidige vakbonden niet bijzonder goed lijken te zijn in hun primaire taak. Teveel binding met politieke partijen, teveel ons kent ons en inderdaad ook te bang voor de eigen huidige achterban.

Echter een grote MAAR! Of de huidige jeugdige generatie organiseren zelf iets beters. Of de huidige jeugdige generatie zorgt dat ze een stem krijgt. Klagen zonder eigen initiatief is zinloos.

Doen ze dat niet, dan is terugkeer naar echte armoede voor velen en een manier van tweedeling die we in onze samenleving sinds de jaren vijftig niet gekend heeft een erg waarschijnlijk scenario. Zelfs goed georganiseerd zal de strijd de komende twintig jaar behoorlijk hard zijn gok ik.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 gronk

Ik vind die zowat unanieme tegenstand tegen Jack’s visie wel redelijk hilarisch, en de jijbakken (”dan organiseer je toch zelf je eigen vakbond”) o-zo voorspelbaar. Voor de vakbondsgutmenschjes hiero: wanneer was de laatste keer dat vakbonden echt iets klaar kregen? Waar waren de vakbonden bij de massa-ontslagen van de afgelopen tijd? Is met een petje op op het malieveld lopen met een spandoek nou echt zo effectief? Ik geloof d’r geen hol van.

Werkgevers zijn internationaal. Een multinational heeft d’r geen enkel probleem mee om een vestiging in zeeland te verplaatsen naar roemenie. Zolang vakbonden geen europese vakbonden zijn (minimaal), maar zichzelf beperken tot landsgrenzen blijft het behelpen. Hoe wil je een truckersstaking organizeren als Polen of andere oostblokkers gewoon door blijven rijden?

Daarnaast heeft Jack voor de overheid gewoon hartstikke gelijk. Vakbonden en ondernemingsraden zijn daar eerder niet dan wel bevolkt met lui van derderangs garnituur, die meer bezig zijn met hun eigen ‘carriere’ (het gekonkel van sommige lui voor een OR-plek met de felbegeerde ontslagbescherming… man man man) dan met de medewerkersbelangen. Een beetje OR- of vakbondskaderlid zorgt d’r voor dat-ie weet hoe-ie druk kan uitoefenen op misstanden. Want dat is z’n wisselgeld. Zo bind je je leden. Niet met anderhalve demonstratie die een ‘gratis’ dagje uit is voor een stelletje lapzwanzen.

Niet zo bij de overheid: daar wordt je -ongeveer net zoals hier- dat er solidariteit is, maar die solidariteit blijkt alleen uit de verplichte vakbondscontributie, waarvoor je wat -net zoals hier- de les wordt geleerd door een stel babyboomers die met meel in de mond zeggen dat ze niets kunnen doen. Want je zou de status quo eens veranderen ;-)

Als vakbonden niet in willen zien dat ze van tijd tot tijd hun tanden moeten laten zien, en dat de kosten van arbeidsonrust voor de werkgever groter moeten zijn dan van een loonsverhoging, een massaontslag, of het ‘doorstarten’ van een BV*, dan moeten ze d’r maar rekening mee houden dat ze ten dode zijn opgeschreven. En good riddance.

* want waarom zie ik geen enkele vakbond massa-estafettes organizeren bij BV’s die ploffen en met een fractie van de werknemers doorgaan? Fuck it, je zou zoveel meer kunnen doen als vakbond, maar je moet het wel *willen*.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 Inca

@32, sommige werkgevers zijn internationaal. Niet alle.

Verder helemaal eens dat de vakbonden ook meer moeten doen… maar het punt is dat Nederland in allerlei opzichten en in allerlei lagen en structuren geweldig goed is in vinden dat een ander het maar zou moeten oplossen, terwijl ze zelf als verzuurde stuurlui aan de wal alleen maar constateren wat er niet deugt.

Wil je dat veranderen dan begint dat toch met twee hele simpele woorden: DOE IETS. Blijf niet als een kapotte langspeelplaat hangen in ‘het is allemaal hunnie z’n schuld’ maar probeer zelf eens iets te doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 gronk

@33: doe iets? Ik heb het meegemaakt dat ik m’n beklag deed bij een vakbondsman over externe inhuur die zich onbeschoft gedroeg tegen zittend personeel, dat ik zelf stappen wilde zetten en dat de vakbondsmeneer die ik om raad vroeg begon met ‘maar je wilt [die externe] mensen toch niet bedreigen in hun arbeidszekerheid’ en ‘we hebben een gedragscode en daar houdt iedereen zich aan’.

(hetzelfde heb ik ook gehoord van een jonge vakbondsmedewerker die wel activistisch was, en zich zelf ook doodergerde aan de wolligheid en de ‘maar-alles-is-toch-goed geregeld-zo’ mentaliteit binnen z’n eigen organisatie. En als dingen niet OK waren, ‘dan was dat niet OK maar ja, daar kunnen/willen we verder niets aan doen’.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 Inca

@34, nou ja, dan doe je niets en blijft alles exact zoals het is. Tsja. Als je wilt weten waarom onze maatschappij is zoals ie is: simpel, omdat de meeste mensen dat accepteren. Ze klagen en kankeren en zeuren en verzuren, maar als ze al iets ondernemen en ze komen een minuscuul hobbeltje tegen, dan geven ze ook meteen weer op.

Gek he, dat er niks verandert? Dat snap je toch niet?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 gronk

@35: Kun je niet lezen ofzo? VAKBONDSMENSEN WEERHOUDEN JE ERVAN OM IETS TE DOEN.

Waarom zou ik dan m’n heil zoeken bij een vakbond? Omdat zelfgenoegzame sargasso-lezertjes dat de Beste Oplossing[tm] vinden? Gheh.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 Inca

@36, mijn pleidooi is nooit geweest dat je je neer moet leggen bij de stand van zaken van de huidige vakbonden. Maar wil je iets bereiken dan zijn moet je wat ondernemen, en voor diverse zaken moet je samen met je collega’s optreden.
Daar hoef je wat mij betreft geen vakbond voor te hebben… en zeker niet per se de FNV / CNV, er zijn ook succesvolle acties geweest zonder vakbonden of met andere gelegenheidscollectieven.

Maar het punt is dat constateren dat de vakbonden eikels zijn, als enige daad van protest je lidmaatschapskaart doorknippen en vervolgens 20 jaar lang lopen zeiken dat het allemaal Niet Eerlijk is een beetje sneu is en ontzettend voorspelbare resultaten geeft: namelijk nul komma niks.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#38 gronk

@37: volgens mij zeikt Jack niet zozeer dat het ‘Niet Eerlijk’ is, maar vooral dat hij zich niet vertegenwoordigd voelt door de instituties die zogenaamd ‘namens hem’ afspraken maken over beloning/pensioen/etc, en dat de afspraken die die clubjes maken hem ook niet goed uitkomen.

Dan kun je wel roepen ‘dat hij dan zelf overleg moet regelen met z’n werkgever’, maar ten eerste is dat een schaamteloze jij-bak, ten tweede is dat een dagtaak (want als je honderd man bij je eigen werkgever zo ver krijgt om achter je te staan ben je er nog lang niet), en tenslotte heeft jack’s werkgever helemaal geen belang om met jack in zee te gaan, want ongetwijfeld is-ie daarmee duurder uit dan met de huidige tam gemaakte vakbonden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#39 Jack Random

‘DOE IETS!’ werkt helaas alleen als je medestanders hebt. In m’n uppie op het Binnenhof met een protestbord gaan staan werkt niet echt.

Aan de ene kant heb je als grote groep de babyboomers die de status quo willen handhaven, en zeker niet zitten te wachten op jongeren die invloed willen in hun vakbond. Aan de andere kant heb je de grote groepen jongere tweeverdieners met gezin, en jongere alleenstaanden zonder gezin, die het gewoon goed hebben, niks te klagen hebben, en het blijkbaar niet interesseert dat ze veel geld in de bodemloze put van hun pensioenfonds moeten storten. De VVD is niet voor niks de grootste partij…

Als veertiger-kostwinner met gezin zit ik in een kleine demografische groep die zijn pensioengeld wel hard kan gebruiken, nu en niet later. Dan kun je wel roepen ‘je moet wat doen lul!’, maar dat werkt alleen als je de inspanning kunt delen met een groep anderen. Ik heb simpelweg nauwelijks tijd.

  • Vorige discussie