Quote du Jour: McJob generatie

Quote du JourIk merk in mijn praktijk dat de gêne minder wordt om hardop te zeggen dat je werk niet het belangrijkste in je leven is. In de hele maatschappij gaan we anders tegen werk aankijken. Niet langer is zo hoog mogelijk of zo veel mogelijk de norm. Ben ik gelukkig in mijn werk? is de vraag die centraal staat, niet verdien ik wel genoeg.”

Marjo Louwers, coach carrieremanagement, in een interessant artikel in de papieren Volkskrant over (net afgestudeerde) hoogopgeleide mensen die bewust kiezen voor een lager geschoolde baan omdat het de combinatie werk en prive ten goede komt.

Afgezien van alle (ongetwijfeld zeer inhoudelijke) discussies die je kunt voeren over de gevolgen die de afgenomen prestatiedrang zal hebben voor onze concurrentiepositie ten opzichte van bijvoorbeeld de Polen, ben ik wel benieuwd of u zich herkent in de stelling dat de geluk belangrijker aan het worden is dan een carrière.

En omdat het vrijdag is: Áls u zou downgraden wat zou dan uw ideale McJob worden?

 1. 2

  Absoluut, anders was ik al 4 keer van job verandert en verdiende ik al mooi stukje meer.

  En om post 1 te volgen. Leukste vakantiejob ooit, kabels trekken voor alarmcentrales, netwerken, telefoonaansluitingen in bedrijven.
  En als ik dan echt het probleemoplossend denken moe ben dan ga ik wel in de ambtenarij

 2. 4

  Ik zie dit bij mezelf ook.

  Wat gaat het worden in de wereld, laid back je persoonlijk ontwikkelen of competatief uren maken zoals in Amerika? Kan Europa dit volhouden? Is teveel van dit soort arbeidsethos niet de weg naar beneden? Het feit dat hoogopgeleide oost-Europeanen met een inzet die veel veel hoger ligt dan de gemiddelde hoogopgeleide NL-er op dit moment erg hard carriere aan het maken zijn hiero zegt dat niet wat? Of zijn het slechts restanten van een maatschappij die er niet meer is?

 3. 5

  Je zal altijd carrieremensen hebben.
  Grootste verschil is dat vroeger het grootste deel van de mensen carriere wilde maken omdat er maar weinig jobs waren die genoeg betaalden om elk jaar op vakantie te gaan ed.

  Vandaag de dag kan elke gemiddelde arbeider één keer per jaar op vakantie en als hij een beetje moeite doet 2 keer.
  Waarom zou je dan nog absoluut carriere willen maken.

 4. 6

  Een MCjob is trouwens wat anders. Niet laaggeschoold werk, maar juist hard werk, weinig verdienen en voor u tien anderen. Een wereld zonder ontslagbescherming en de mogelijkheid dat je volgende maand ineens geen geld meer hebt voor huur.

  Ik werk parttime en niet voor een geweldig salaris, maar wel enorme leuk werk. Dus tja.

 5. 7

  Officieel heb ik nu vakantie, maar ik ga nog steeds elke dag naar mijn werk om stukken tekst te produceren. Dat is mijn werk, dat vind ik leuk en het is één van de weinige dingen die ik goed kan.

  Ik wil het de rest van mijn leven blijven doen, maar natuurlijk wel op wisselende podia. En als ik zou mogen kiezen, dan wil ik natuurlijk steeds grotere podia. Is dat carrièredrift? Ik doe het in elk geval niet voor het geld of de grote auto’s – dan was ik wel iets heel anders gaan doen.

 6. 8

  @bartb

  Ja ik herken dat wel een beetje, ben nu ook gewoon stuken aan het typen… vraag me af waarom we in godsnaam zolang vakantie hebben. Drie weken zomervakantie zou ik zegen vinden, waarom is de universiteit waar ik studeer (op de ambitieuze mensen na) in julie en augustus uitgestorven?

 7. 9

  Hola hola nummer twee! En wat mezelf betreft : chauffeur van een belangrijk en verstandig politicus. De ene week werken, de andere week vrij, nu weer om te freelancen, dan weer om te luieren.

 8. 10

  @Rik; je studeert toch niet aan de UU?? Hier zit de bieb nog vrij vol elke dag en docenten en onderzoekerszie ik ook nog vrij veel lopen…
  Het opheffen van het doctoraalsysteem zorgt voor een massale eindsprint hier!

  Terug naar de vraag: Ik ben aan het afstuderen en moet eerst nog aardig upgraden voordat ik aan downgraden kan gaan denken. Toch kan ik me erg vinden in de beschrijving van mijn generatie; niet opgejaagd door overmatige ambitie. Ikzelf wil absoluut in mijn aanstaande vakgebied iets bereiken, maar dan wel volgens mijn eigen maatstaven. Ik wil genoeg verdienen maar niet perse heel veel, ruimte voor prive-leven gaat voor ‘verantwoordelijkheid’ in het bedrijf. Ik ben absoluut gedreven om nuttig werk te doen waar ik zelf voldoening uithaal, maar niet ten koste van eigen leven of om de baas te pleasen…

  Als ik op een bepaald moment aan downgraden toekom begin ik een pensionnetje in Schotland.

 9. 11

  Mac job?
  Ik ga het zo doen:

  Nederlandse burn-out krijgt kwart miljoen van ex-werkgever

  Een 46-jarige Nederlandse consultant van een verzekeringsbedrijf krijgt van zijn werkgever 237.000 euro omdat hij door een burn-out arbeidsongeschikt is geworden. Het FNV Bureau Beroepsziekten (BBZ) heeft het bedrag via een schikking bij de werkgever bedongen.

  Volgens directeur Jan Warning van het FNV-bureau is een dergelijk bedrag nog nooit eerder uitgekeerd in een burn-out zaak. De man was werkzaam bij verzekeraar Nieuwe Hollandse Lloyd in Woerden. Hij belandde in 2000 gedeeltelijk in de WAO en viel in 2003 definitief uit door wat de FNV noemt “een ziekmakende mix van een onaanvaardbaar hoge werkdruk, te weinig ondersteuning, haperende automatiseringssystemen en een beroerde werksfeer.”

 10. 13

  @McW

  Nee ik zit niet op de UU, maar nu was ik toevallig wel twee weken geleden op de UU en die kwam me helemaal uitgestorven over… dat iedereen binnen zit daar kan ik geen oordeel over vellen want ik ben niet in de bieb geweest. In Utrecht zit er dan weer wel nog wat leven in de stad wat natuurlijk een plus is.

 11. 14

  Nieuwe Hollandse Lloyd in Woerden here I come !

  Overigens komt die mix mij en u niet onbekend voor, toch ? Zou het niet ook een beetje aan WOERDEN hebben gelegen ?

 12. 15

  Eerder had ik een flink salaris, maar de bijbehorende baan was een gegarandeerde burn-out voor in de toekomst.

  Inmiddels ben ik teruggestapt in salaris, maar wel met een bijbehorende baan die mij normaal doet slapen.

  M’n carriere is dood, leve het leven! ;)

 13. 16

  Ik vind het nogal merkwaardig dat een minder veeleisende baan wordt gelijkgesteld aan gelukkiger worden. Ik was ooit belastingadviseur, ben overgestapt naar de IT en prompt daarna begonnen de magere jaren. Desondanks heb ik nooit overwogen terug te gaan, omdat ik wist dat ik daar niet gelukkig van zou worden.

  Momenteel zit ik eigenlijk in mijn droombaan, waarin ik veel verschillende dingen doe en continu bijleer. Intensief, maar ik word er wel gelukkiger van. Het voorgaande werk als webredacteur was best okee, maar ik zou er doodongelukkig van geworden zijn als ik dat de rest van mijn werkende leven had moeten doen, ook al zou ik dat fluitend kunnen blijven doen.

  Inderdaad, ik zal geen manager worden. Maar dat is in de eerste plaats omdat ik het niet leuk vind en dus niet wil. Maar van een baantje om rustig de week door te komen zou ik helemaal onderspannen worden…

 14. 18

  Ik was ooit directeur, toen project manager, toen software architect en nu software engineer. Als volgende stap heb ik een uitkering op het oog, maar dat duurt nog ff;-)

  Een ex-collega van mij, daarentegen, deed het nog beter. Na helpdeskmedewerker, werd hij hovenier.

 15. 21

  Áls u zou downgraden

  Wat bedoel je precies met downgraden? In het algemeen kun je erg gelukkig worden van werk in de non-profit sector (wetenschap in mijn geval). Verdient veel minder dan in de commericiele sector, dat is waar. Maar zorg en prive zijn meestal goed te combineren. Werk is uitdagend en tot nutte van de maatschappij.
  Maar van downgraden hoeft absoluut geen sprake te zijn. In mijn geval is het een vereiste om gepromoveerd te zijn. Dus van een “lager geschoolde baan” is absoluut geen sprake.

  Kortom, het verhaal van mw Louwers zuigt. Kiezen voor de non-profit sector is een goede keuze om het geluk in het werk te vergroten, zonder naar een lager niveau qua inhoud af te hoeven zakken.

 16. 23

  Ik dacht altijd dat Adam in het paradijs niet hoefde te werken maar ik heb onlangs gelezen dat ik het mis had.

  Rabbi Shimon ben Elazar said: Great is work because even Adam did not taste food until he had performed work, as it is said, ‘The Lord God took the man and placed him in the Garden of Eden to till it and preserve it’ (Genesis 2: 15). Only then do we read, ‘The Lord God commanded the man: From every tree of the garden you may eat’ (Genesis 2: 16)

  This is a subtle observation. A superficial reading of Genesis can convey the impression that work is not a blessing but a curse, for it was only when he was exiled from paradise that man was told that his ate would be toil: ‘By sweat of your brow, you will eat your food. ‘ Not so, says Rabbi Shimon. In Eden itself, Adam was told to till the earth. Though food lay all around him, he had to labour first.

  Work, though not itsef a religious act, is a condition of human dignity.

  Uit The Dignity of Difference van Jonathan Sacks.

 17. 25

  Van IT’er naar promovendus (mijn geval) is financieel ‘downgraden’, maar inhoudelijk minstens zoveel ‘upgraden’. Maar ook dan moet het te combineren zijn met andere – minstens zo belangrijke – zaken, dus parttime banen zijn ideaal, en kwa productiviteit per tijdseenheid uiteindelijk vermoedelijk nog helemaal niet zo slecht.

 18. 26

  @Theedoek het is nog gekker dan je denkt.

  God plaatste de mens dus in Eden om als een slaaf te arbeiden naar Gods wens (bearbeid de aarde en behoud haar). Pas daarna gaf Hij Adam een soort beloning: je mag er nu van eten wat je wilt.

  God moet toen al iets aangevoeld hebben van het onverantwoordelijke in de mensch zij.n drijfveren

  En misschien is dit slaafschap ook de directe verbinding met de katastrofe die erop volgt: het eten van de Boom van Kennis. Kennis van iets hebben is net zo foutbehept als de mensch zijn drijfveren.

  De mens als meester is een ramp. Zegt de Bijbel.

 19. 30

  Funki shit, Mesc 26, –gesteld zoals elk weldenkend mensch, dat de bijbel door een zeker individu neergepend is, om vervolgens tot Rule Number One ge-lobbied te worden doorheen 2000 miezerjaren.

  Dan lees je: “Kennis van iets hebben is net zo foutbehept als de mensch zijn drijfveren.”

  en dan denk je: “ahm. jep. zalwel.”
  Tot je de draagwijdte snapt van dit monstelijk zelfdodend geheel, deze inverted menshatend suicidaal en met doodswens gelardeerd mensbeeld wat die akelige kristenen hebben, — en dan valt alles op plooi.
  Zowel qua inhoud als vorm.
  Ik nomineer graag bij mijn redactie deze reactie #26, punt 21/07/07 als reactie van het jaar.

  Moge de beste winnen.

 20. 31

  Overigens komt McJob uit een boek van Douglas Coupland, generation X, over 30ers in de jaren 90, die bleven hangen in prutsbanen, hamburgeromdraaier etc. echt niet iets dat je voor je plezier doet.

  Tijd voor een boek over 30;ers van nu die blijven hangen in prutsstages. :P

 21. 32

  #23+26+30 nize ! [& #31 = true, net zoals ‘historical slumming’ ;-)]

  Soit, mijn baan wordt deze dan, he MP… [Plaatje goed bekijken. Drinkende, wild bekeurende ‘cop’ zonder toezicht kan ook nog iets zijn, zolang we maar niet in “Bad Lieutenant” situaties belanden ;-)]

  [img]http://img157.imageshack.us/img157/2690/scheidscp8.jpg[/img]

 22. 34

  vv #33 … en uw schakeling is juist.

  Kennis van iets hebben is net zo foutbehept”… is een conclusie uit “De God feilbaar, feilbaar de God” naar wie Adam is geschapen.

  De Christelijke visie explodeert zo van binnenuit, @Crachat.

  En dat op zondag…. ;-)

 23. 37

  Zwoegers,

  Ik ben zeven jaar geleden gaan “deeltijden”
  Drie en een halve dag per week. Het is zat!

  Ik wandel door de duinen, loop langs het strand en lig op mijn fiets. Ik doe niet meer mee in de waarmakerij.

  Ik heb geen automobiel of plasma tv
  Ik consuminder, Wat een genot!

 24. 43

  Om *iets* te begrijpen neem ik aan? Goh, alsof mensen die niet studeren niks begrijpen… dat lijkt me niet. Goed, mijn visie: verreweg de meeste mensen studeren omdat hun ouders dat hebben gedaan of/en omdat ze een leuke baan willen hebben.

  Persoonlijk vind ik het een beetje geldverspilling (andersmans geld, I might add) om te studeren en er later niks tot weinig mee te doen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben er zelf wel een voorstander van. Maar voor een land dat – omwillle van de kenniseconomie – 50% van de jongeren op universiteit of hogeschool wil hebben, lijkt het mij geen goede ontwikkeling.

 25. 46

  Buiten het hoger onderwijs zijn er genoeg grenzen om te verleggen.

  Ik ben overigens niet tegen een post-materialistische levenstijl (ik heb er zelf ook eentje), maar ik vraag mij serieus af hoe eerlijk het is (voor de mensen met een materialistische levenstijl) in een uitgebreidde verzorgingsstaat als de onze.

  Anders uitgedrukt: je studeert 6 tot 10 jaar op andersmans kosten, dan werk je 20 uur per week zodat je feitelijk geen belasting betaalt, en tenslotte ga je met pensioen. Voor jou om dat zeer aantrekkelijke leven te leiden moet iemand anders weken van 40 uur maken.

 26. 47

  Andere invalshoek @JSK,

  Kunnen en willen leren wordt bepaalt binnen de sociale structuur waar je geworpen word. Zelf kom ik uit een arbeidersgezin en ik heb daar veel van geleerd en ben ondanks al mijn papiertjes een arbeider gebleven, ik voel me er thuis, nog steeds.

  In gesprekken viel me op hoeveel er begrepen werd en wordt in die omgeving maar ook de frustratie om uit de dwangbuis, want dat is de beknelling van de “ongeschoolde” arbeider, te ontsnappen.

  Ik heb in fabrieken gewerkt met gedowngrade hoogleraren bijvoorbeeld. Zij waren diegene die sakmen met de bevlogenen de beknelling konden verlichten, vanwege kennis..dat bekt wat beter daar waar de beslissingen worden genomen.

  Ik bedoel, wat is verspilling ? komt altijd van pas voor het individu en de gemeenschap.

 27. 49

  Wat ik nu “ernaast” doe, mensen die door JSK verfoeid worden bijles geven. Mensen die naar de maatstaven van sommigen niet op een universiteit thuishoren, maar met wat extra inspanning en bijles toch een diploma halen.

  Je hebt wel wat geduld nodig (je krijgt nu eenmaal niet de slimste studenten), maar daar staat tegenover dat je het lerarenvak optimaal kan uitvoeren (met kleine groepjes of zelfs individueel onderwijs) en als ze dan hun tentamens halen is het heel dankbaar werk. Soms komen ze ook nog terug met hun scriptie/these voor het inhoudelijk uitdagender werk.

 28. 50

  Als ietwat oudere hoogopgeleide kan het nog verbazend lastig zijn om een passende baan te vinden qua niveau. Ik vraag mij wel eens af waarom wij met onze hoogstaand technolgische samenleving steeds maar door moeten in die dolle rat race.

 29. 51

  hehe :-)

  Ik vraag mij wel eens af waarom wij met onze hoogstaand technolgische samenleving steeds maar door moeten in die dolle rat race.

  De clichees buitelen weer over het scherm.

  p.s. Het staat je vrij om “af te haken” MP

 30. 55

  Hoe word ik een rat?

  De redeneerlijn in het boek gaat ongeveer zo: er zijn elementen in het bedrijfsleven die alle ethische normen aan hun laars lappen. Zij streven uitsluitend hun eigenbelang na en zijn daarin vaak succesvol. Zij pronken met weelde die ze anders nooit zouden hebben bereikt. Dus is de boodschap: “wordt als zij en gij zult delen in hun weelde.” Ethische en maatschappelijke bezwaren ziet Schrijvers niet,

  (link)

 31. 57

  MP zeul niet graag met ouwe meuk (alles in de kelder vol stof), deze keer dan toch nog ff noemen;

  Hoe wordt ik een rat .

  Het gaat me om de eerste tekst (how to become a rat)

  Pink Floyd – Dogs Lyrics

  (uitzetten na de deze tekst gehoord te hebben ..dank U)

  You gotta be crazy, you gotta have a real need
  You gotta sleep on your toes, and when you’re on the street
  You gotta be able to pick out the easy meat with your eyes closed
  And then moving in silently, down wind and out of sight
  You gotta strike when the moment is right without thinking.
  And after a while, you can work on points for style
  Like the club tie, and the firm handshake
  A certain look in the eye, and an easy smile
  You have to be trusted by the people that you lie to
  So that when they turn their backs on you
  You’ll get the chance to put the knife in.
  You gotta keep one eye looking over your shoulder
  You know it’s going to get harder, and harder, and harder as you get older
  And in the end you’ll pack up, fly down south
  Hide your head in the sand
  Just another sad old man

 32. 62

  Mooimooimooi, Sir Mesc, 59.
  Zonder te willen schimpen op desmensens geloofswens, maar ergens in die ““Kennis van iets hebben is net zo foutbehept als de mensch zijn drijfveren.” zit een aanzet, een hint naar de mogelijkheid om met een eenvoudige boutade dat geloof op z’n ware plaats te zetten.
  Ik geef toe, het is een zwakte, ik zie het als een steen der wijzen, om terecht te wijzen, daar waar het foutliep met “Hen” en “Hem”. Het moet mogelijk zijn om met een simpele uitspraak de gelovige naar een eeuwig en hilarisch genoeg zelfbedacht duivels perpetuum mobile te sturen, vanwaaruit de schade aangebracht aan en Vrije en Betere wereld nihil wordt.

  Nog nooit heb ik een gelovige horen zeggen hoe wonderlijk het niet is, dat er beschavingen bestonden van niet bepaald onderontwikkelde kunde, eeuwen, millennia voor the Story. Bivoorbeeld.

  Desondanks de zalvende collectieve monoloog die bijvoorbeeld ook onze pater Stijn ten berde brengt, enige vorm van mooie bescheidenheid is au fond paradoxaal met het geloof/gefool.
  Want wie in anders haalt het zich in z’n hoofd een ‘waarheid’ niet alleen in pacht te hebben, maar ze nog uit te roepen als dusdanig ook?
  Het gemeenste aan de onfrisse zaak die geloven heet, is nog wel het glibberige ontdubbelen van positie: bijvoorbeeld de zelfhaat die de kristenen tegenover de mensheid willen ontplooien, terwijl er wèl staat gemaakt wordt op de universele staat van menszijn – van de hogere, betere soort nog wel.
  Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa – het is een hond in geest die dat bedacht heeft. Of beter – want bedenken is vrij – die het als axioma over het bewustzijn van de mens vernist. Hoe dùrven ze beschuldigen?

  Dan heb ik het niet eens over de uitwassen onder de zalvende paraplu van de roeping. 630 miljoen dollar was het die de loserbisschop in de VS veil had om niet de Grote Zweep de kastijding over zich te kunnen laten gaan? Wàt een kans op martelariteit, potblomme.

  Om eigenlijk maar te poneren: wàt een eer om de contexuele zin “Kennis van iets hebben is net zo foutbehept als de mensch zijn drijfveren als breinsteen te kunnen, wat zeg ik, te mògen lezen.

 33. 63

  perpetuum mobile

  Creeerde God de Mensch naar zijn Image/zijn Evenbeeld. Leuk bedacht. Alleen was er geen image van God voor hij de mensch schiep. En nadat hij de mensch schiep werd het beeld van God juist bij de ergste zeloten en iconoclasten een onbestaanbaar beeld, wat je niet mocht bevatten.

  Was God van plan een Menschbeeld van een slaaf te scheppen dat Hijzelf kon aanbidden ? Op Zijn Vrije Rustdag en daarna ?

  Daar lijkt het wel op.

 34. 64

  @43 JSk, aardig en niet onredelijk punt maar je argument wordt danig verzwakt door het feit dat een studie als filosofie haast niks kost in vergelijking met een studie als uhm werktuigbouwkunde, waarvoor je toch ‘een schuur vol zal moeten zetten met gasbranders en erlemeyers.
  Als iedereen die niet een baan in zijn studie gevonden heeft, kun je dan de halve universiteit wel afschaffen. En alle opleidingen sociaal pedagogische wetenschappen/kleinkunst op het HBO net zo goed.
  Maar als je nu zou zeggen, ja maar t hoeft niet zozeer afgeschaft als wel dat je zelf voor die minimale kosten moet opdraaien in het geval dat JSK het nut van je opleiding niet inziet, maar hoe betrekkelijk dat alles is, als het college van bestuur van de UVA in 2003 nog evenveel verdiende als de opbrengst van de totale collegegelden (20.000 x150)
  En als je dan toch alles met alles wil verdisconteren, dan graag ook dat scheikundestudenten die na het 2e jaar zijn opgehouden en een baan in de IT hebben teruggevonden, ook die twee jaar volledig terugbetalen.

  En als je t zo bekijkt dan een zo een studie -al dan niet hald af- misschien toch niet zo nutteloos. t dient om een groot volksoproer te voorkomen. Gaf je vroeger nog brood en spelen, nu geef je als overheid daarbovenop internet en een mooie studie kado. Allemaal als dank voor het feit dat de bevolking nog steeds geen einde hebben gemaakt aan dit totale kansloze nergens goed voor zijnde leven van hem of van een ander. Studeren is niet alleen een middel maar ook een doel, niet alleen een doel voor persoonlijke maar ook voor publieke baten.
  Er moeten toch filosofen zijn die mensen zoals JSK op zo een forum bezig houden. Anders gaan ze maar op straat lummelen en verdovende middelen nuttigen, zoals in 1900. Met een flinke kans daarbij op een totalitaire omwenteling.
  Als je moest kiezen tussen Irak en Afghanistan, het weer zal het niet zijn. dan zit je toch liever in een plek als baghdad waar de bevolking behoorlijk hoogopgeleid is, dan dat je je dagen in Chora in een zandhoop slijt met water en geitenkaas.

 35. 65

  @zazkia,

  Daar komt nog bij, waar betaal je als student eigenlijk voor. De meeste dingen moet je uit een boek leren. Er zijn dan colleges enzo, maar waar zijn die goed voor? In de opleiding moet je dan misschien wat proefjes doen, maar dat stelt toch ook niet al teveel voor hoor. Vaak worden studenten dan nog ingezet in het laatste jaar voor onderzoek, beetje goede student draagt dan bij aan onderzoek onder het mom van onderwijs.