Quote du Jour | Kadochrome

Quote du Jour
“They say all good things in life come to an end. Today we announced that Kodak will retire KODACHROME Film, concluding its 74-year run.

kodakWàt? Kodachrome stopt? Zucht. Een ander icoon voor eeuwig en altijd uitgewist. Olivion. Dodo carbidlicht.
Hier de afkondiging van Kodak, en hier een slijtshow. En een beetje man kan niet om de poëzie (“kleurkoppelreactie”!) van deze opsomming heen:

De ontwikkeling van Kodachromefilms vindt plaats in tien stappen (de verschillende spoelbaden niet meegeteld), namelijk:

 1. Verwijdering van de antihalolaag.
 2. Zwart-witontwkkeling.
 3. Herbelichting met rood licht (vanaf de emulsiekant van de film).
 4. In de cyaanontwikkelaar wordt het cyaanbeeld gevormd door een kleurkoppelreactie.
 5. Herbelichting met blauw licht (vanaf de emulsiekant van de film).
 6. In de geelontwikkelaar wordt het geelbeeld ontwikkeld.
 7. In de magentaontwikkelaar vindt een chemische ‘herbelichting’ plaats voor de middelste laag in de film. Die laag is niet toegankelijk voor zichtbaar licht en moet dan ook chemisch belicht worden.
 8. In de magentaontwikkelaar wordt verder het magentabeeld ontwikkeld.
 9. Nu al het halogeenzilver is ontwikkeld worden in het bleekbad de negatieve en positieve zilverbeelden omgezet in zilverhalogenide.
 10. Het fixeerbad verwijdert het zilver dat in het bleekbad is omgezet uit de film. Alle kleurenbeelden tezamen vormen het uiteindelijke kleurenbeeld.

Enneuh, Crachàt, wanneer heb u laatst nog een kodakroompje geschoten? “Och ja. euh. 22 jaar geleden?”

 1. 4

  Er hangen twee prints van Kodachrome dia’s op Cibachrome [bestaat dat nog?] in mijn kamer, beide daterend uit 1990.

  19 jaar geleden dus, maar waarschijnlijk 20 jaar geleden voor het laatst.

 2. 5

  De slijtsjoo is prachtig maar zijn de foto’s gewoon goed of zijn ze goed vanwege kodachrome? Ik denk eigenlijk dat ze gewoon goed zijn. Goede fotograaf. Een goede film maar vooral een goede fotograaf. Aangezien goede films vervangbaar zijn maar goede fotografen wat minder is het goed dat kodachrome verdwijnt als het bedrijf denkt dat het niet meer rendabel is. Het is een techniek, geen bevattende kunst of emotie. Vervangbaar dus. Gewoon een kleurtje. En nog ingewikkeld ook. Niet te veel woorden aan besteden. Gewoon weg en verder.

 3. 9

  Drie jaar geleden mijn laatste kodachrome geschoten op super8. Ik heb er nog een stuk of 4 in de koelkast staan, gaat waarschijnlijk niet veel meer mee gebeuren, ontwikkelen kan alleen nog in USA.