Quote du Jour | Ikke en de rest kan Stikke

SargQdJ09“The secret to a successful life is hardly a secret; it requires you to be 

self-centered as all fuck, is all. So long as it’s not at the expense of others, make yourself the center of your universe. You only get to do this ONCE, so try to take as much stress out of the process as you can.”

In het Amerika van vandaag zie je Oprah (ben ik geheel terzijde de enige die haar een drol vind?) kleren aanprijzen voor 150 ipv 15000 dollar, zie je gezellig keuvelen over de Crisis, krijgen de rijken alweer nog meer en de armen nog wat langer kruimels, en zijn er weinig dromen overgebleven. Het zou natuurlijk dat wonderlijke land niet zijn, moest het weer niet allemaal omgekeerd ook kunnen. Getuige de luidruchtige Silent Kevin – die je gewoon live aan het werk kan zien. Nu goed – het leven is die melting pot van verwachting en tegenslag, en zo zit er tussen de LOLs en ROFLs die Kevin onbedoeld weet op te roepen, een gouden vraagje verborgen, als de parel in de zwijnenreet: Is de Oplossing voor de huidige paybacktime die het Westen na decennialang uitmelken inderdaad: Ikke en de rest kan Stikke?

 1. 2

  Cruciaal is hierin de zinsnede: “So long as it’s not at the expense of others”

  Wie zijn die “others”? Ik denk dat mijn definitie van “others” een stuk verder gaat dan die van de Stille Kevin. Mijn “others” betreffen namelijk die andere 6.999.999.999 aardbewoners anno 2010 (vergeef het me als ik er een paar naast zit) en die vele miljarden die er in de toekomst nog bijkomen. Al die “others” beschouw ik als de volledige mensheid, nu en in de toekomst.

  Mijn liberale kant kan, bezien vanuit mijn eigen definitie van “others”, nog best met de QdJ leven. Het is niet mijn levensvisie om zwaar egoïstisch door het leven te stappen, maar als iemand dat wèl wil doen, zonder die vele miljarden “others” te benadelen, dan mag hij/zij dat van mij gerust doen.

 2. 3

  Natuurlijk niet.

  De grote, infantiele fout die hij maakt is dat hij onder ‘succesfull life’ een vette bankrekening verstaat.

  Jezelf als de center off the universe beschouwen levert je vast geld op. Deze narcistische visie zal echter voor de meesten uitmonden in een zeer ongelukkig leven.

 3. 5

  En een vette bankrekening kan er natuurlijk wel altijd bij en is ook prima te realiseren zonder jezelf als de center off the universe beschouwen.

 4. 8

  De grote, infantiele fout die hij maakt is dat hij onder ‘succesfull life’ een vette bankrekening verstaat.

  Zou het werkelijk?

  – You cleverly switched from ’success’ to ‘work doesn’t feel like work’.

  “Success is relative. I don’t equate success with money.”

  Smith geeft antwoord op een vraag van iemand die zijn baan kwijt is, en hem vraagt: ‘Wat moet ik nu doen?’

  Ah, zegt hij, dat is de steeds terugkerende vraag naar wat mijn ‘geheim’ is. En zijn antwoord is: zorg ervoor dat je op de een of andere manier betaald krijgt om te doen wat je leuk vindt om te doen. Als je houdt van honden, zorg dan dat je betaald krijgt om met honden te werken. Start een hondenuitlaatservice. Of was ze voor geld. Verzin iets!

  En je zult merken, zegt Smith, dat als je doet wat je leuk vindt, het niet voelt als werk.

  En ja, je moet ook vooral voor jezelf gaan en je niks aantrekken wat anderen vinden.

 5. 12

  Crachàt: Oprah (ben ik geheel terzijde de enige die haar een drol vind?)

  Nee.

  Ontzettende doos met haar promotie van kwakzalverij en idiotie. Maar ja, als je je er maar goed bij voelt.

 6. 13

  ben ik geheel terzijde de enige die haar een drol vind?

  Een drol, bedoel je daarmee ‘schattig’? In het grootste deel van de wereld krijgen lieve mensen koosnaampjes toegewenst die worden geassocieerd met pluizige diertjes of zoete snoeperij, maar in NL is het doodnormaal om koosnaampjes voor lieve mensen te relateren aan anale activiteiten (scheetje, poepie, drol).

  Maargoed, back on topic: ik vind Oprah een scheetje die het goed voorheeft met anderen. Maar tegelijkertijd is ze het treurige boegbeeld van eenzaam Amerika, waar zelfhulp de enige oplossing lijkt te zijn voor problemen. Waar in Europa men nog enigszins voor elkaar zorgt, moet je in de VS je depressie te lijf met een zelfhulpboek en dure medicatie. Therapie is voor rijken. Als je in de VS werkeloos bent, moet figuren als Oprah of ‘Stille Kevin’ je inspireren, in plaats dat je daadwerkelijk wordt opgevangen of aan een baan wordt geholpen.

  Oprah mag het goed bedoelen, de sociale armoede blijft stinken als een drol. Oprah zorgt hooguit voor een glazuurlaagje door met de camera op de goede voorbeelden in te zoemen. Die zijn -heel cynisch- het toonbeeld de American Dream.

 7. 14

  nee, het is de foute drol die ik bedoel.
  als in ‘flap’.
  Ik deel verder je mening grotendeels, maar is dat ‘elkaar helpen’ in de states toch niet ook veel voorkomend? Met een grotere traditie om te schenken?

 8. 17

  Ja, su, dat weeet ik. Maar uit stugge principes wat gaan salonveroordelen, of gewoon zien dat er soms ook goede kanten zijn – ik weet wel wat te denken. Je hebt het over een systeem, – de eerste Europese Michael Moore moeten we hier nog zien, ja.

 9. 20

  er leven 300 miljoen mensen in de states, su.
  Sommigen vergeten wel eens dat dat 300 miljoen mensen zijn – hoe ranzig het systeem ook is.
  En eerlijk gezegd: ik zie veel meer grassroots bewustzijn over 50 jaar dààr dan hier.