We now seem to be in an odd position where Northern Ireland is getting a post-Brexit guarantee its lead political party does not want, while Scotland is being denied the same guarantee even thought its lead political party is in favour.
Theresa May lijkt te hebben gebogen voor de Ierse republiek: er komt na Brexit geen harde grens tussen zuiden en noorden. May’s Noord-Ierse coalitiepartner is daar niet onverdeeld gelukkig mee, want zo komt Noord-Ierland dichterbij Ierland en verder van het Verenigd Koninkrijk. Ondertussen wil de Schotse Nationale Partij dezelfde grens-status als Noord-Ierland, maar krijgt die niet. Liveblog bij The Guardian voor wie het volgen wil.
Update: Londen wil ook dezelfde deal als Noord-Ierland (wanneer die doorgaat, hetgeen twijfelachtig is).
Update 2: Aaaand it’s gone.
Reacties (5)
Dit kan wel eens een val van het Britse kabinet inleiden. Arlene Foster, partijleider van de Ulster Zwarte Sokken die May met gedoogsteun in het zadel houden, is pertinent tegen.
@1 Ze houdt het nog lang vol. Normaalgesproken is het een goede tactiek om in het zadel/op het pluche te blijven. Weg blijven van de echte inhoud en met loze en vage beloften en uitspraken iedereen tevreden houden. Hoe inhoudslozer je uitspraken (‘Brexit is Brexit’), hoe groter de toegelaten incoherentie (‘having your cake and eat it’).
In dit geval werkt die tactiek alleen niet. Het probleem met Brexit is dat er een concrete datum is en (duizenden) praktische consequenties aan een Brexit zonder complete deal. Op een gegeven moment moeten er toch echt praktische keuzes worden gemaakt en dan stort het kaartenhuis in.
@2: “Ze houdt het nog lang vol.”
Dat kan ermee te maken hebben dat de komende anderhalf jaar ook niemand op haar stoel wil zitten (hetgeen overigens niet belet dat er toch af en toe iemand wat aan de poten wil zagen). Tenzij externe factoren (Noord-Ierland valt daar onder) een val veroorzaken, zou het me ook niet verbazen als ze blijft zitten tot de Brexit rond is (maar niet veel langer). Daarna kan iemand als Boris Johson overnemen met “schone” handen.
Ik heb blijkbaar alle spanning gemist, maar heb nog even de live-feed teruggelezen. Nou, net als je denkt dat ze niet verder kan zakken, weet May iedereen tóch nog teleur te stellen.
@1 Ironisch genoeg kreeg de DUP natuurlijk precies wat ze wilden, géén harde grens met Ierland hahaha. En let wel, iedereen zag deze bui natuurlijk al hangen vóórdat het referendum überhaupt plaatsvond. Wat betreft Foster, zolang bij de Tories backbenchers zich hardop afvragen of ze de DUP niet kunnen paaien met nóg een paar miljard zal ze het nog wel even aanzien denk ik zo. Harde garanties vraagt May blijkbaar niet voordat ze de beurs trekt, zo blijkt. Maar ja, dat past wel goed bij de Brexit onderhandelingen natuurlijk, eerst met geld over de brug komen voor er verder wordt gepraat ;-).
@3 Als toch niemand in de coulissen staat zou May natuurlijk kunnen besluiten om volle kracht vooruit te gaan en ter plekke een meerderheid te zoeken (die er is) om in de gezamenlijke markt te blijven. Hoppa, een vurige Churchillesque speech, de DUP hartelijk bedanken voor hun medewerking, zowel BoJo en co. als de hardliners onder de backbenchers zeggen dat ze in hun eigen sop gaar kunnen koken, en “for Queen and Country” een handtekening onder een door het parlement goedgekeurd akkoord zetten. En dan zeg je dat je werk erop zit, schrijf je nieuwe verkiezingen uit, en ga je met opgeheven hoofd met pensioen ergens op een tropisch eiland in de overzeese gebieden.
Ach, een mens kan dromen..
Maar toch, je kunt beter in vlammen ten onder gaan dan de vrouw zijn die de Union kapot maakte omwille van een raadgevend referendum, zou je denken.
@4: “Als toch niemand in de coulissen staat zou May natuurlijk kunnen besluiten om volle kracht vooruit te gaan en ter plekke een meerderheid te zoeken (die er is) om in de gezamenlijke markt te blijven.”
Dat zou binnen de partij niet kunnen. Die heeft duidelijk voor een harde Brexit gekozen. Als May teveel van die koers afwijkt, wordt ze gewipt. Bovendien blijkt nu dat May in het zadel blijft ómdat ze meteen buigt als er druk op haar meerderheid komt. Het is Foster geweest die met haar 10 benodigde gedoogzetels de deal van gisteren heeft getorpedeerd.