Twenty years after the democratic changes in Central and Eastern Europe and after the fall of the Berlin Wall, and as the first President of the European Parliament from Central and Eastern Europe grounded in the Solidarity movement, I am proud to say that we now have a set of democratic and efficient rules capable for providing answers for almost 500 million people, in 27 Member States. (europarl.europa.eu)
Jerzy Buzek, voorzitter van het Europees Parlement spreekt u: burger van de Europese Unie toe op de dag dat het Lissabon Verdrag in werking treedt. Het is een mooie dag. Het Europees Parlement heeft vanaf vandaag meer bevoegdheden om de niet-democratische EU organen te controleren en corrigeren. En dat is hard nodig, gisteren nog jasten de ministers van Binnenlandse Zaken van de Europese Unie er het omstreden SWIFT-verdrag door dat de Amerikaanse overheid inzage geeft in Europees betalingsverkeer (andersom niet). Als het Lissabon Verdrag al in werking was geweest had het parlement hier een stokje voor gestoken, nu heeft ze in ieder geval bedongen dat SWIFT volgend jaar heronderhandeld wordt. Ondanks dat Europa nu een Unie is onder een president zijn nationale reflexen nog lang niet getemd, euroblogger Julien Frisch legt bondig uit hoe het nationalisme knaagt aan de fundamenten van onze samenwerking en benadrukt dat de rol van het Europees parlement de komende jaren cruciaal zal zijn.
Reacties (13)
Nou, we gaan het beleven.
Ik ben net zo nieuwsgierig als die 10 anderen in Europa. De rest zal het worst wezen.
…a set of democratic and efficient rules capable for providing answers for almost 500 million people…
De catch zit hem in de almost. En dan heb ik het nog niet over de kwalificaties democratisch en efficiënt.
Waarom draait het parlement niet vandaag alsnog dat SWIFT-verdrag terug? Lijkt me een heel mooie actie om het corrigeren mee te beginnen en de Europeanen ook vertrouwen te geven in het EP.
Overal
overal
overal
is het beter
dan in Européal.
de hel
de hel
de hel
is het in dit
Eu-tranendal
terug
terug
terug
naar de oertijd
van niemendal
…het nationalisme knaagt aan de fundamenten van onze samenwerking…
Uh. Vanaf vandaag is geen sprake meer van samenwerking. Met het opzeggen van het verdrag van Maastricht (en Schengen en een hele bak andere verdragen) is de samenwerking immers beeindigd en omgezet in een samenvoeging.
Dat het nationalisme maar hard door mag knagen.
@2: het EP kan alleen reageren op voorstellen.
zmooc, wat zegt u nu? “…dat het nationalisme maar hard mag doorknagen”?! u weet dat knagend nationalisme uiteindelijk leidt tot het ongelimiteerd (zes) meljoenen opslobberen?
@Carlos: het moet zich natuurlijk wel aan zijn dieet houden:P Maar misschien kan beter iets anders knagen, als er maar geknaagd wordt.
zmooc, ansich heb ik ook niks tegen knagen, laat dat duidelijk zijn. Trouwens heel sportief van u hoe u mijn Godwin oppakt, doorgaans had ik alweer een pak slaag gekregen, laat u een voorbeeld zijn voor andere reaguurders: zo kan het dus ook!
@5: “Het Europees Parlement heeft vanaf vandaag meer bevoegdheden om de niet-democratische EU organen te controleren en corrigeren.”, aldus Carlos. Dus, corrigeer dat SWIFT-verdrag eens even!
@Carlos, #8: Ja maar ik moet er toch even op terugkomen. Uw Godwin betrof racisme – met nationalisme had de meloensoep maar bar weinig van doen. Het blind plakken van de nationalisme-sticker slaat de plank dan ook net zo mis als een amerikaanse patriot die ergens een communist-sticker op plakt.
Los daarvan is een pro-EU houding vanaf vandaag het nieuwe nationalisme. Onze natie is immers de EU, ook al zijn er de nodige kromme bochten omheen gelegd om de schijn van het tegendeel te wekken. En wat mij betreft vertoont dat type nationalisme veel meer gelijkenissen met het nationalisme-met-expansiedrang waar u over rept. Lebensraum, Ausweis, Neuansiedlungsprogramm, roept u maar:>
In die context zou Julien Frisch het knagende nationalisme waar hij over rept beter lokalisme noemen. Of gewestisme. Of gewoon meteen seperatisme.
Moge het seperatisme maar goed eten van de fundamenten van de EU!
Typisch wel dat ongeduld? Maanden, nee jaren heeft u (Hollander, Fransoos, Ier, Pool, Tsjech) de vernieuwing van de Unie geblokkeerd en het Lissabon is nog geen 12 uur in werking en men staat alweer te stampvoeten dat er niks gebeurd?
@11: Duh, daadkracht en democratie, dat was wat den voorstander van dit verdrag ons heeft voorgespiegeld. Het verdrag is er, dus nu bewijzen die argumenten!
@9: Zou wel een goede actie van het parlement zijn als zij dat deden, al namen ze maar een motie van afkeuring aan… Zo’n SWIFT verdrag leidt nergens toe.
Het zal echter wel anders liggen met de autonomie van het EU parlement (te veel beinvloeding door regeringsleiders en commissie?).