Quote du Jour: Erben Allround

Quote du JourIedereen vindt het fantastisch wat Davis en Hedrick doen. Die denken niet in hokjes en willen barrières doorbreken. Nu doe ik het een keer anders en dan is dat niet goed. Ik heb altijd gehoopt een keer een WK allround in een kolkend Thialf te rijden. Laat me toch in mijn droom geloven. Als Sven Kramer straks wereldkampioen wordt, sta ik het dichtste bij hem

Erben Wennemars rijdt over 2 weken voor het eerst in zijn leven een WK allround schaatstoernooi. Enkele weken geleden werd hij al zeer verdienstelijk derde bij de nationale titelstrijd. Er schijnt over gemopperd te moeten worden als een sprinter lange afstanden gaat rijden, maar door wie weet ik niet. Ik vind het alleen maar mooi, ook al wordt hij geen tweede.

 1. 1

  Erben is echt goed. Karakter. Dat schaatst het beste. Lastig mannetje misschien maar doet wat hij denkt dat hij moet doen. Schaatsende emotie die knalt. Ik mag dat wel. En laten we eerlijk wezen: er komt toch wat uit? Of niet dan?

 2. 2

  Vond het commentaar van zijn coach wel mooi (Kemkes, toch?). Iets in de trant van ‘ach, hij is dan wel kansloos, maar als hij dit graag wil doen, moet hij dat lekker doen’. Die lui van TVM doen lekker laconiek, maar er wordt intussen wel hard geschaatst.

 3. 3

  @1 mee eens! en hij blijft altijd respectvol naar concurrenten. Jacque Orie beging een enorme coach-no-no door zn eigen ego boven die van zn atleet te stellen. Zeker bij zo iemand als Erben. Ride on!

  Bovendien: hij doet het toch goed? Wat valt er dan te zeiken? Dat anderen hun plaats kwijt zijn? Tough luck: het gaat toch om wie de snelste is?

 4. 7

  Ik vind het geen gezeur van Erben. Het is best lastig als je ‘de ballen uit je broek’ schaatst, zoals Erben het omschrijft, je expertise uitbreidt, experimenteert, en vervolgens met felle critici te maken krijgt. Dat Erben zijn sport serieus neemt, moge duidelijk zijn. Dat de critici dat doen is evenzo helder als glas. Het is alleen zo jammer dat hem een ‘typisch Nederlandse’ reactie ten deel valt! In dit land is het altijd ingewikkeld om je kop boven het maaiveld uit te steken. Winnen op het ijs wordt als een vanzelfsprekendheid gezien en risico’s die de triomf in gevaar brengen worden niet getolereerd. Helaas.

  Ik vind het van moed getuigen dat Erben experimenteert met het allrounden. Sterker nog, we kunnen niet echt meer van een experiment spreken: het is namelijk geslaagd gebleken. Bovendien ben ik blij dat Erben zo gezond tussen zijn oren is om zijn eigen droom te volgen – en te verwezenlijken.

  Dit is mede op het conto van Kemkers te schrijven. Chapeau dan ook voor de beste coach van Nederland.

  Ik ga in ieder geval genieten van het WK Allround. Mét alle groene jasjes.

 5. 8

  Absolute klasbak die Wennemars. Die concentratie voor de wedstrijd. Zet zijn kop op die van stylist Jan Bos en je hebt een onverslaanbare supersprinter. Kom je meteen bij het punt: 500 meter staat op zich, té specialistisch. Scherpte gaat eraf als je lange afstanden gaat rijden. Kan je niet meer openen (100m) in 9,70. Uitzonderingen waren ooit Ard Schenk en vooral Eric Heiden. Wonnen ook van sprinters, zowel wereldkampioen all- round als sprint. Kansen voor Wennemars om wk- sprint te winnen zijn veel groter als WK- allround. Daar krijgt ie te maken met Kramer (1) en daarna op afstand Fabris, Davis, 1 of 2 Noren, Verheijen en nog wat verrassend ongeregeld. Plaats 6 of 7 misschien,….maar een smaakmaker!…mag niet ontbreken.

 6. 10

  Ach ja, hollands hokjesdenken. Schoenmaker, blijf bij uw leest! Hoor je in menig kleinburgerlijke huiskamer klinken. Erben verstoort natuurlijk de pikorde bij de all-rounders en dat is niet zo aardig, oneerlijk bijna. Erben wat ben je nu? Een sprinter of een all-rounder? Zo raken we in verwarring en worden we onzeker…en meer van die bekrompenheid.