1. 8

  @TRS: Lijkt mij wel, sterker: uit het feit dat dit geplaatst is, mogen we afleiden dat Carlos een kindermoordenaar is. Doe nu uw burgerplicht: nagel hem aan de schandpaal.

 2. 11

  Lekker ranzig van Carlos om “Een nieuw elan” te koppelen aan een kindermoord. Dit had niemand gelezen als Carlos het niet nodig had gevonden om het voor eigen doeleinden te benadrukken.

  Een dood knulletje gebruiken om karaktermoord op Balkenende te plegen. Hoe haal je het in je hersens.

  Als bloggers zichzelf beschouwen als opiniemakers die door wetgeving moeten worden beschermd dan is hier het bewijs dat zij dat niet verdienen.

 3. 13

  @Nette Heer:

  Volgens mij koppelt Carlos hier de reactie op een gebeurtenis aan een ‘nieuwe elan’ en niet de gebeurtenis zelf. Het had net zogoed de reactie kunnen zijn op de zoveelste voortvluchtige TBS’er of de aankondiging van een partij voor pedofielen, ze beginnen bijna de facto te worden in de media.

 4. 16

  @Carlos: speel nou niet de vermoorde onschuld.

  a) Balkenende heeft het steeds over nieuw elan
  b) een of andere dwaas heeft het ook eens over nieuw elan in verband met een vreselijke zaak
  c) Carlos koppelt de twee en brengt het eens flink onder de aandacht

  In Engeland zeggen ze netjes: “Accusing by association”. Hier heet het karaktermoord.

 5. 20

  Joechei, een nieuw elan, compleet met VOC-mentaliteit!

  En Nette Heer, TRS: dit heeft te maken met de reactie en niet met de gebeurtenis waar het een reactie op was.

 6. 21

  Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de woordkeuze voor “elan” de trigger was voor Carlos.
  Wat is er verder nou zo opmerkelijk aan het citaat?

 7. 23

  Ik begrijp werkelijk niet waar al die ophef over mijn keuze op slaat?

  De heer Henk uit G. stuurt een brief naar de Telegraaf waarin hij spreekt over “een nieuw elan”. IK HERHAAL: HENK UIT GROOTEBROEK WIL EEN NIEUW ELAN.

  Vervolgens plaats ik een quote uit zijn brief en noem dit Quote du Jour – Een Nieuw Elan.

  Natuurlijk weet ik dat Balkenende ook steeds op een nieuw elan hamert. Maar dit hier zijn toch de woorden van Henk?

  Voelt u zich wellicht ongemakkelijk bij de boodschap?
  Ik sta paf.

 8. 24

  @TRS en Niet zo Nette Heer
  Uw beschuldigingen aan het adres van Carlos zijn onzinnig en tendentieus. De heer Henk H. schrijft toch echt:

  Er moet een nieuw elan komen, slachtoffers beschermen en de misdadiger gewoon aan de schandpaal nagelen.

  Blijkbaar is het nieuwe elan van NL een terug naar de middeleeuwen.

  Het heeft helemaal niets meer te maken met de gebeurtenis of met de persoon zelf. De schrijver van het stukje wil gewoon schandpalen voor verdachten – want in die fase zitten we wat betreft de aanleiding.

  Dat op zich is niet best. Het is een schandpaal van NL op zichzelf en het is stuitend dat iemand die zich Nette Heer noemt in dit verband begint te zeiken over JPB. Ik sluit niet uit dat Carlos die associatie ook heeft gemaakt maar enig objectief lezen van het stukje op zich en de link zoals die hier is geplaatst met titel geeft geen aanleiding tot wat de NH beweert. En idem voor TRS.

  Wat niet wegneemt, dat het elan van JPB niet veel beter is al gaat die maar terug tot de VOC.

  Wat een kutland is dat NL toch met al die nette heren.

 9. 26

  Cyniclowns moet je nooit serieus nemen, Carlos. Het zijn ‘het tegengesteldezeggers’. Soms mooi geformuleerd, meestal discussieopwekkend, maar altijd om niet ernstig te nemen.

 10. 27

  Welja laten we de verworvenheden van de rechtsstaat maar meteen bij het grofvuil zetten. Er is immers een kind vermoord!
  Schande als u een andere mening heeft.

 11. 28

  Maar met TRS 21 kan ik goed leven. Met een nieuw elan gooien we de oude zorgvuldige regel weg en creeren we een haatzaaisfeer rond verdachten. Net wat we nodig hebben in dit opgefokte landje. Met Carlos vind ik dit een makke.

 12. 29

  gister laat op discovery een bij vlagen redelijk informatief programma over gruwelijk ontspoorden die inmiddels al terecht(gesteld) zijn (na opsluiting en process) en zelfs ook al uitgeplozen (er zelfs aan meewerkend), mischien een ideetje om hollandse versies van dergelijk realisme ook ons zich al te hoog droog en zich van uitschot verschoonbaar volk voor te schotelen?

 13. 30

  ik bedoel:
  … zich verschoonbaar . . achtend .. . volk

  .. .overigens, als gruwelijk gevaarlijke misdadigers niet eens hoeven hoeven die witte boorden varianten voorlopig helemaal niet dus van hen moet je geen steun verwachten.

 14. 31

  bakelande?

  De pot op met de top die niet goed genoeg sto(o)pt (onder/achter aansluit/vult) .. .lang verhaal, zie maar wat ouder werk .. . .. .heb ik nou niet nog eens een keer zin meer in.

  Wat wel redelijk nieuw is (afgezien van Linda de Mol en zo):
  Midas Dekkers was gisteravond laat op tv bezig over enorm belangrijke themas, toch eindigde het 2 mans 1 vrouwsgesprek in een onflateus en onverkwikkelijk, ja zelfs beschamend gevecht over gezichtplamuurglans. Wat ik veel kwalijker vond is datie (die grote held van me) even vaak verzuimde met het woordje TOP biologisch om te gaan alsie ons verzekerde een bioloog te wezen (alsie ons verzekerd zou hebben een bioloog te wezen ambieerde hadie wel gelijk gehad). Hij moet nodig de pot eens op met zijn top (mischien een ontdekkingsreis naar wat haagse kakpleetjes en zo).

  Als ras, klas, plas, en poepkunde taboe is leer je nooit een goed maal met goede bezigheid en goede afloop, ophoop / eind resultaat (wat weer het begin van broodnodige lessen over kompost vorming moet wezen) verbinden. Zo lopen mensen steeds massaler met open ogen in 7 sloten tegelijk. Ook de balans moet er wezen en die kan letterlijk veel te ver zoek raken.

  Men kan met geen biologisch materiaal zo steil stapelen als met symbool gefaciliteerde en gesimuleerde rang en dwang; die toppen zijn bijzonder buitennatuurlijk, wankel en bovenmatig rampzalig voor brede kringen ver buiten direkt betrokkenen.

  De enige weg naar kleinere konflikten is de grootte en omvang van grenzen te begrenzen.

  Er waren ooit 2 vrienden (Klages en Lessing) die ieder op hun manier beweerden dat niets zo zeer ter attentie komt en aandacht vraagt als irritaties en dat de denkprikkel (mentale knoop yoga: hoe kom ik uit de war?) altijd en fundamenteel een noodoplossing is en zoekt. Daarop studeren zou dus voor de al te voorzichtigen tot een poging ‘verre en uit de buurt van’ de oorzaken en veroorzakers te blijven kunnen leiden maar van dat soort uitstel komt zelden afstel omdat het gros van irritaties per definitie invasief en grensverleggend zijn. Dat denken in wapens omgezet word weten we zo langzamerhand wel. Het hele zaakje ‘over de top(kop) laten gaan is makkelijker dan de weg terug naar eerlijker vechten via vrijwillige secessie en zo. En zelfs dan, eerlijk vechten is zowiezo razend moeilijk zo niet bijna onmogelijk. Ik zie meer in heerlijk onthechten. Hoe kan je anders genoeg stapjes terug doen zodat je je niet meer blind op staart omdat je er te dicht bovenop staat. Daar moet je bescheiden rust, regelmaat en basisbehoeftevoorziening voor hebben en opbrengen. Dan kun je zover terug dat die stommige heilige boeken maar kleine stipjes worden in een toen veel informatie rijker omgeving.

 15. 32

  @Mescaline: Maar juist dan is een postje gerechtvaardigd. Balkenende roept normen en waarden, en iedereen begrijpt er het zijne onder. Balkenende zegt een nieuw elan, en weer gaat iedereen er op zijn manier mee aan de haal. VOC-mentaliteit, idem.
  Iets minder kreten en wat meer inhoud zou blijkbaar heel wat geschreeuw schelen…

 16. 33

  Ik vind vooral de gedachtengang verdachte = misdadiger nogal gevaarlijk. Het lijkt me dat daar eerst eens goed onderzoek naar gedaan wordt en dat een objectief iemand onschuld uitsluit voor we iemand een labeltje opplakken.

  Het niet bij volledige naam noemen (dat de Telegraaf overigens vaak aan zijn laars lapt) is er juist om te voorkomen dat de verdachte een slachtoffer wordt van de misdaad die hij (m/v) mogelijk niet begaan heeft.

 17. 34

  @Bismarch: psies. En tegenwoordig is dat extra belangrijk, aangezien het internet het geheugen van een olifant heeft.

  Overigens mag van mij die bescherming opgeheven worden zodra de verdachte is veroordeeld.

 18. 35

  Het is wel duidelijk: behalve ranzig nog laf ook.

  Het had je gesierd als je gewoon eerlijk was geweest: dit stukje was nooit geplaatst als jij niet een gelegenheid zag voor een nare actie. Er verschijnen dagelijks honderden heftige reacties in kranten en op internet, maar deze sloot lekker aan bij je kwaadaardige intenties.

  Carlos, kijk naar je collega-bloggers. Als je hun niveau niet kan halen kan je beter niets publiceren.

  @HansR: je bent vrij om te vertrekken als je meent dat dit een ###-land is. Nette mensen blijven wel om er nog iets van te maken.

 19. 37

  Wat een geneuzel over de vorm van de boodschap. De link met Balkenende is logisch, maar heeft geen fluit te maken met de moord op het jongetje.

  Overeenkomst tussen Henk H. en Jan Peter B. is dat er wordt gerept van een nieuw elan, terwijl dat elan niet nieuw is, maar slechts een weg terug is naar dwingelandij en de de-knoet-erover-mentaliteit van eind jaren veertig en de jaren vijftig. U weet wel, die mentaliteit waardoor we in Indië zo subtiel te werk gingen.

  Dat is de connectie volgens mij (corrigeer me als het niet zo is, Carlos), in elk geval de mijne. Daar is niets onfris aan.

  Bij dit postje roepen dat Carlos JP de MP probeert te koppelen aan een kindermoordenaar, dát is onfris.

 20. 38

  @35 Dat zijn weer interessante beschuldigingen daar! Ik mis enige onderbouwing. Lijkt me eerder dat deze quote aansluit bij een eerder geplaatste waan, om wat internationaal perspectief te bieden. Als er alleen zulks uit amerika gepost wordt, roepen uw confreres dat Sargasso amerikabasht.

 21. 39

  Hoewel ik het allemaal niet zo sterk wil formuleren als Nette Heer, moet ik het toch eens zijn met het punt wat hij probeert te maken: dat men zich door de keuze voor de titel van het stukje niet aan de indruk kan onttrekken dat bewust geprobeerd is de negatieve inhoud van de quote te associeren met Balkenende.

 22. 40

  “als jij niet een gelegenheid zag voor een nare actie”, “kwaadaardige intenties”.

  Sorry? Maar zelfs als dit geïnspireerd is op Balkenende zijn uitspraak, dan nog is dit toch een legitieme posting om te illustreren hoe bepaalde Nederlanders ermee aan de haal gaan?

  Nette Heer, ik kan je verder totaal niet volgen. Ik geloof wel dat de opmerking “nieuw elan” in combinatie met de eerdere uitspraak van Balk bewust dan wel onbewust aanleiding heeft gegeven aan de post. Maar ik zie totaal niet het kwaadaardige ervan.

  En ik ken Carlos goed genoeg (blogwise) om te weten dat als dit zijn bedoeling was geweest hij dat ook had toegegeven.

  Dus: Don’t shoot the messenger. Het blijft een enge quote, met of zonder de intenties van de brenger in gedachten.

 23. 41

  Wat een gelul! Carlos citeert de woorden: ’Er moet [i]een nieuw elan komen, slachtoffers beschermen en de misdadiger gewoon aan de schandpaal nagelen.'

  Als er dus al iemand aan Balkenende refereert, dan is dat de schrijver van het geciteerde artikel, niet Carlos.

  Zo moeilijk was dat toch niet?

 24. 43

  kom, kom, niet het heilige boontje uithangen Carlos.. er is hier op dit politieke log uit en te na gediscuzeurd over “het nieuwe elan” ( copyright JPB).. VOC mentaliteit etc schande bla bla bla! etc

  Om dan vervolgens een “middeleeuwse mening” van een “onbekende burger” uit de krant op te pikken en die te verbinden met het “nieuwe ( VOC) elan” van Balkenende is niets minder dan smakeloos en dient alleen om JPB nog associatief eens lekker onder te smeren..

  Doet me denken aan de z.g. vignettendiscussie waar Carlos plaatjes van kleine jodensterretjes bij een tekstje over het nieuwe klassificatiesyteem voor inburgeraars plaatste..

  dezelfde vermoorde onschuld reactie toen

 25. 45

  Voor mij geeft de quote en Carlos presentatie ervan aan dat er maar iets hoeft te gebeuren, er hoeft maar even emotie opgewekt te worden of een deel van de bevolking is direct bereid zo’n twee eeuwen beschaving overboord te zetten. Je zag het bij de moord op van Gogh, je ziet het nu weer bij de lezersreacties in de Telegraaf en elders.

  Dat. Dat is iets waar een Nette Heer zich over zou moeten opwinden.

 26. 47

  Iedereen sluit trouwens uit dat de tekst van Henk H (die via dit topic voor Carlos toch behoorlijk aan de schandpaal wordt genageld, vandaar dat ik er maar even van uit ga dat Carlos het eens is met Henk) ironisch of sarcastisch is bedoeld….
  Heb je hoor en wederhoor toegepast Carlos?

 27. 48

  @nette heer. Zelf had ik de link met Balkenende niet gelegd. Bedankt daarvoor. Zonder u was ik daar niet opgekomen.

  @Carlos, trek het je niet aan. Ik snap de ophef niet. Vond het wel goed dat dit gepost wordt.

  Als je de mediaaandacht die dag volgde, zag je gewoon hoe speculaties feiten werden en weer omgekeerd. Massaal was Nederland weer verontwaardigd. Maar over het feit dat er jaarlijks tientallen kleine kinderen omkomen in het verkeer maakt de massa zich niet druk. Het is triest voor de nabestaanden, maar het werd weer een misplaatst entertainment festijn. Geef toe, daarom keek iedereen.

 28. 49

  @Marc: Dat zal wel zo zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat Henk deze quote ook niet zomaar heeft gebruikt. Hij heeft hem ook van Balkenende.maar denk je niet dat degene die dit opschrijft dit ook letterlijk van Balkenende heeft overgenomen, waardoor degene die hier associeert niet Carlos is, maar de de heer Henk?

 29. 50

  Goed zal ik de lezers dan maar even een kijkje in mijn al dan niet kwaadaardige psyche geven?

  Het is even na zevenen ‘sochtends en ik start mijn pc op. Als goede moderne ouder heb ik mijn kroost al voorzien van eten/drinken en ze achter de televee geplempt. Het Sinterklaasjournaal, ja mijn dochter is ook een newsjunky. Nu heb ik even een kwartiertje de tijd om een QdJ klaar te zetten voor de altijd naar nieuws-hunkerende Sargasso lezers.

  De Quote du Jour is een pretentieloze horizontaal geprogrammeerde rubriek die enkel tot doel heeft om iedere nieuwe werkdag de discussie op het weblog te openen. Er gaan geen uren research aan vooraf zoals dat bij een gemiddeld ander Sargasso-postje wel gebeurd. Dus voor mijn QdJ surf ik allereerst naar nu.nl en Googlenews om een indruk te krijgen van het nieuws (het eerste NOS-ochtendjourmaal bood mij geen inspiratie aanknopingspunten voor een geschikte QdJ). Daarna surf ik even langs de verschillende landelijke kranten. Aangekomen bij de Telegraaf scroll ik naar beneden en open de rubriek voor ingezonden brieven. Het actuele karakter van de brief maakt de tekst tot een potentiële QdJ leverancier. Het gaat ook over een doorlopend proces waarbij bepaalde nieuwe media reeds vernieuwend/forcerend bezig zijn: het volledig noemen van de naam van verdachten. Hierover vindt voortdurend discussie plaats, dus ik turf nog meer punten voor de QdJ-geschiktheid: actueel, discussies stimulerend. Voorts zie ik tot mijn ‘verbazing’ dat de briefschrijver spreekt van een ‘nieuw elan’ en vervolgens pleit voor Middeleeuwse praktijken. Dit geeft definitief de doorslag voor het maken van de QdJ.

  Met mijn nog ietwat slaperige hoofd copypaste ik de tekst in mijn editscherm en werk de linkjes af. Het Seth Gaaikema kwabje in mijn hersenen zendt een signaaltje dat het misschien leuk is om de briefschrijver nu zelf af te korten tot Henk H. de omgekeerde wereld immers zoals de briefschrijver zelf voorstelt. Mijn beroepsdeformatie komt op de proppen met een oud gezegde uit de webloghistorie: het Grootbroekse plaatsje G. Ik gniffel wat en ga door met editen.

  Als laatste moet nu nog de titel, ja dat ‘nieuwe elan’ lijkt me wel wat. Want het sjieke woord elan is zo in tegenstelling tot met wat de briefschrijver voorstelt. Ik vul de titel in, check de auteur: Carlos, stel de tijd in (09.00 een uurtje eerder dan normaal omdat ik vind dat de week nu wel mag beginnen) en druk op: publish.

  Notoire check check dubbelchecker die ik ben open ik mijn postje nogmaals en lees het in het preview scherm. Een nieuw elan denk ik… wie had het daar laatst ook al over…? Ha! JPB uiteraard, extragrappig denk ik en ga douchen.

  U mag het geloven of niet (geloof het maar niet want ik ben immers kwaadaardig) maar zo is het echt gegaan. Soms gaan dingen echt onschuldiger dan men denkt.

 30. 53

  Veel schokkender vind ik eigenlijk dat Carlos op de vroege ochtend de reacties op Telegraaf.nl gaat lezen. Ik lees die toch al nooit, maar om 7 uur in de ochtend?!

 31. 54

  Ik geloof Carlos. :-)

  Klinkt zoals mijn ochtend vaak begint, maar dan zonder de kinderen, en nog wel vaak een uurtje vroeger.

  @TRS: Klopt, maar ik vind dat dat mag.

 32. 55

  @Spuyt12

  Ik zeg ook niet dat het niet mag. Ik vroeg me alleen af wat de reden van dit topic was. Het antwoord is blijkbaar: eigenlijk geen, anders dan dat er een QdJ moest komen. Of zoiets.

 33. 56

  TRS: het verhaal is anders, zoals je al in het stuk van Carlos ziet.

  Maar wat dan nog? Mag de term nieuw elan nu niet meer gebruikt worden omdat je dan Balkenendes interpretatie onrecht aandoet? Wat een flauwekul. Jij en Nette Heer zijn hier wel heel erg eng politiek correct bezig. Ja, lees dat nog maar eens. Politiek correct, zei ik.

  Het merkwaardige is dat jullie beiden veel verder gaan in de aanname van wat Carlos allemaal wel niet bedoeld zal hebben, dan überhaupt te destilleren zou zijn uit de QdJ. Met andere woorden: jullie vinden dat je verder mag gaan dan Carlos, omdat jullie gelijk hebben en hij niet. Dat klinkt als de normen en waarden van Herman Heinsbroek.

  Als je het allemaal zo’n probleem vindt, moet je stoppen Sargasso te lezen. Dan kun je namelijk uit élke punt en komma hier wel een probleem fabriceren…

 34. 59

  @Eric

  Ik beschuldig Carlos helemaal nergens van. Ik vroeg wat de achtergrond van het Topic was, en gaf aan dit ik mij niet aan de indruk kon ontrekken dat het woord “elan” de trigger was. Dat was niet zo zegt Carlos. Het zij zo.
  Nette Heer had een verder gaande interpretatie dan ik, dus gelieve niet zo te generaliseren Eric. Ja, lees dat nog maar eens. Generaliseren zeg ik!

 35. 61

  @Spuyt12: 6 uur in de ochtend, noem jij dat vroeg. Ik sta op om 10 uur s’avonds ;)

  Michael: Ahh.. Very passable, this, very passable.
  Graham: Nothing like a good glass of Chateau de Chassilier, eh Josiah?
  Terry J: You’re right there Obediah.
  Eric: Who’d a thought thirty years ago we’d all be sittin’ here drinking Chateau de Chassilier?
  Michael: Aye. In them days, we’d a’ been glad to have the price of a cup o’ tea.
  Graham: A cup o’ COLD tea.
  Eric: Without milk or sugar.
  Terry J: OR tea!
  Michael: In a cracked cup, and all.
  Eric: We never had a cup. We used to have to drink out of a rolled up newspaper.
  Graham: The best WE could manage was to suck on a piece of damp cloth.
  Terry J: But you know, we were happy in those days, though we were poor.
  Michael: Aye. BECAUSE we were poor. My old Dad used to say to me, “Money doesn’t buy you happiness.”
  Eric: ‘E was right. I was happier then and I had NOTHIN’. We used to live in this tiny old house, with greaaaaat big holes in the roof.
  Graham: House? You were lucky to have a HOUSE! We used to live in one room, all twenty-six of us, no furniture. Half the floor was missing and we were all huddled together in one corner for fear of FALLING!
  Terry J: You were lucky to have a ROOM! We used to have to live in a corridor!
  Michael: Ohhhh we used to DREAM of livin’ in a corridor! Woulda’ been a palace to us. We used to live in an old water tank on a rubbish tip. We got woken up every morning by having a load of rotting fish dumped all over us! House!? Hmph.
  Eric: Well when I say “house” it was only a hole in the ground covered by a sheet of tarpolin, it was a house to US.
  Graham: We were evicted from our hole in the ground; we had to go and live in a lake!
  Terry J: You were lucky to have a LAKE! There were a hundred and fifty of us living in a shoebox in the middle of the road.
  Michael: Cardboard box?
  Terry J: Aye.
  Michael: You were lucky. We lived for three months in a paper bag in a septic tank. We used to have to get up at six in the morning, clean the paper bag, eat a crust of stale bread, go to work down the mill for fourteen hours a day week in week out, for sixpence a week. When we got home, out Dad would thrash us to sleep with his belt!
  Graham: Luxury! We used to have to get out of the lake at six o’clock in the morning, clean the lake, eat a handful of hot gravel, work twenty hour a day at the mill for tuppence a month, come home, and Dad would thrash us to sleep with a broken bottle, if we were LUCKY!
  Terry J: Well of course, we had it tough. We used to have to get up out of the shoebox at twelve o’clock at night, and LICK the road clean with our tongues. We had half two bits of cold gravel, worked twenty-four hours a day at the mill for sixpence every four years, and when we got home, our Dad would slice us in two with a bread knife.
  Eric: Right. I had to get up in the morning at ten o’clock at night, half an hour before I went to bed, drink a cup of sulphuric acid, work twenty-nine hours a day down mill, and pay mill owner for permission to come to work, and when we got home, our Dad and our Mother would kill us, and dance about on our graves singing “Hallelujah.”
  Michael: And you try and tell the young people today that… and they won’t believe ya’.
  All: They won’t

 36. 62

  Het haarsplijtsecondantesk hellespelletje word suptiel gespeelt in een maak(baar)gloof wereldje waar vals verschil tussen hoog en laag geschlecht is. Gefallologistiek laverend troeven we glunderend af en duikelen behending weg voordat de even hete als luchtige tegenstoot ons in het gelaat wappert.

  Politiek zonder substantie (staatsgeld) is te duur betaald theater (dat geen haar verschilt van de rest van de eerlijk verschil makende gelden omdat die ook verdwenen zijn).

  Dit is het tijdperk van de monocul(DICKTAETER)tuur potsierlijke illusiegoochelverstelling en voorliegtoning waar ik instinktief vol afstand van nam ver voor dat ik het logisch beredeneren en historisch beleggen kon.

 37. 66

  Dat verhaal van piet hierboven, daar begrijp ik echt geen ene zier van, maar dit terzijde.

  Ik vind het wel een aardige quote van de dag; het was mij namelijk ook al opgevallen dat de woorden “nieuw elan” de laatste tijd wel erg vaak gebruikt worden. Afgezien van dat het meestal lijkt te verwijzen naar iets wat inderdaad niet nieuw, maar eerder ouderwets is, is het ook weer de zoveelste inhoudsloze mode-spreuk. Ik zie het als de opvolger van de “normen en waarden” discussie die de afgelopen paar jaar zo vaak in de media was, en die ook helemaal nergens over ging. Immers, iedereen heeft normen en waarden. Echter, in plaats van openheid te geven over wélke normen en waarden er nou precies aangeprezen worden, pretenteerd Balkenende constant dat iedereen die voor “meer normen en waarden” is, het automatisch met elkaar, en met hem eens is. Met andere woorden: het gaat om zíjn normen en waarden; waarvan het overigens onduidelijk blijft wat ze nou precies inhouden, want hij blijft alleen maar constant die paar woorden herhalen. Anyway; dit gedoe over “nieuw elan” is weer precies dezelfde inhoudsloze domineetaal. Iedereen die iets nieuws wil, wat dat dan ook is, kan daar toch de term “nieuw elan” aan hangen? Verdedig dat verhaal dan liever; dring tot de kern door in plaats van met die loze termen te slingeren constant.

 38. 69

  weet nie wie nove is

  maar apropo feudalism/middeleeuwen en zo:

  ik lees daarover het liefst in de trant van Leopold Kohr (prijst de kleinschaligheid, wijst erop dat daar de kneep zit … en altijd zat, elke bende is er 1 tenslotte).

  maar een marxist ziet secessie ook niet zitten:

  The whole strategy of strengthening local military rulers against the central government is remarkably similar to that pursued by Britain in Iraq in the 1920s: it is the conscious feudalisation of social relations. To put it simply, the occupiers are medievalising Afghanistan.
  http://leninology.blogspot.com/2006/12/afghanistan-and-liberal-blindness.html

  Rechts en links zijn het soms heus wel eens (en als ze net doen of ze het niet zijn moet je echt uitkijken; dan dreigen ze echt monopool te worden na het welslagen van onder, boven, voor en achter amputatie en zelfs volslagen de vergetelheid-in-werking!!!!) , dat is het nut van vermeend of werkelijk gevaar.

  ps: Als ik over die tijd, plaats en betrokkenen iets mag zeggen wijs ik op het eerste grote luchtoffensief uit de geschiedenis (nee ik geloof niet in marsmannetjes).

 39. 70

  Is er iemand die wel snapt waar Piet het over heeft, of wat het met deze blog te maken heeft?
  Piet, no offense, maar ik heb in je profiel gekeken, en je hebt like what, 12 blogs ofzo die je bijhoudt? Ik heb er een paar aangeklikt uit nieuwsgierigheid, maar er is er serieus niet 1 bij waarvan ik ook maar snap waar het over gaat. Sorry… ik ga offtopic… maar dat wou ik effe kwijt. :x

 40. 72

  @RagingR2: Och. D’r zijn d’r hier een paar die gezakt zijn voor het vak Elementaire Nederlandse-zinsbouw en dat compenseren met hun certificaat voor Creatief met Interpunctie.
  Als er vrijheid van meningsuiting is, zal er ook wel vrijheid van meningsopname zijn. Gewoon doorscrollen wanneer je het niet trekt dus…

 41. 73

  @RagingR2: ik begrijp piet ook bijna nooit, maar stel jezelf deze vraag: ligt dat aan piet, of lig het aan mij?

  @mescaline: dank, die naam kon ik al even niet meer op komen. Nu weet ik weer waar piet me aan doet denken, of beter, aan wie.

 42. 75

  ah, voor ragingnogwat moet ik het techneutieser maken, let op de betekenis van stroll in verband met elan voor zover dat verende tred betekent (en wat veert er nou beter dan een boomtak, elementair zou ik zeggen):

  An objection to what this term entails was the grounds by which Aristotle and his
  antecedents denied that a void could exist in nature (Duhem 411-413), and in disputing that
  one monad could affect another by an accident, Leibniz himself states that “accidents can’t
  detach themselves and stroll about outside of substances!” (Leibniz §7). In the sense that we
  have used it here – very differently from Aristotle’s use of the term – an accident is merely a
  figment produced by perception. Leibniz writes that “without God’s understanding there
  would be no reality among possibilities” (Leibniz §43), and we might similarly think it
  ludicrous that an accident could exist without a substance, namely a monad, to give it being by
  perceiving it. Yet Cantor’s diagonalization argument can be applied to the universe of the
  monads as constructed here to show that this concept is coherent. Appetition and its time-like
  function of ordering possible states into sets is based on the assumption that these states are
  discrete from each other. As such, it is possible to represent each by a natural number, and so a
  subjective experience constructed by appetition is an infinite set comprising the natural
  numbers in one of the infinite possible arrangements.

  http://download.yousendit.com/A8079BE9003CA821 85K pdf

  Strolling Accidents and Cracks in the Plenum: Interstices in the Extended World of Leibniz, by Caroline Alois Bren (aka CAB?)

  mooie luchtenfootoos trouwens.

 43. 78

  zelfpakketten
  Met jeugdig elan en lange lenige schred met prompte en prille veerkrachte tred, schept hij een voedende leegte in de lage lucht …
  home.hetnet.nl/~p.mutsaerts/zelfpakketten.html – 26k –

  ps: dat moet natuurlijk ‘veerkrachtige’ zijn want ik weet wel wie wat hoe wil spellen .. ..
  11.000 hits met elan en tred

 44. 86

  De mening van de heer H. H. te G. doet mij denken aan de rubriek ‘Goedkope Meningen’ uit het radioprogramma Boràt, de voorloper can de latere televisie-uitzendingen onder de naam Jiskefet.

 45. 87

  Essentially contested concepts (Wikipedia)

  Simply put, an essentially contested concept is one where there is widespread agreement on an abstract core notion itself (e.g., “fairness”), whilst there is endless argument about what might be the best instantiation, or realization of that notion.
  They are “concepts the proper use of which inevitably involves endless disputes about their proper uses on the part of their users”, and these disputes “cannot be settled by appeal to empirical evidence, linguistic usage, or the canons of logic alone”.

  “So long as contestant users of any essentially contested concept believe, however deludedly, that their own use of it is the only one that can command honest and informed approval, they are likely to persist in the hope that they will ultimately persuade and convert all their opponents by logical means. But once [we] let the truth out of the bag — i.e., the essential contestedness of the concept in question — then this harmless if deluded hope may well be replaced by a ruthless decision to cut the cackle, to damn the heretics and to exterminate the unwanted.” (Gallie, 1956a, pp.193-194)

 46. 88

  isaac, dat is wel een zeer ongelukkig gekozen metafoor (in mijn optiek dan) en wel omdat ik iets uit de zak laten (en (z)waar nog wel) altoos met Cernunnos associeer, dan wel, ja inderdaad, het liefst geassocieerd wil zien, wil weerzien, weer wil en wil blijven zien. Omdat hier uiterst diepgravend belegen bewijs* voor bestaat.

  http://www.kernunnos.com/deities/cernunnos/ inclusief moderne bewerking van oud veel aangetroffen standbeeldpatroon.

  * Het eerste dat ik vond bestond toen (nog?) slechts in manuscript vorm en was niet dan in de UCLA library te vinden. Het uiterst zeldzame proefschriftje met veel illustraties (voornamelijk grottekeningen) behandelt het ooit uiterst wijd verbreide zeg maar. Het gaat namelijk niet alleen over de afbeeldingen van shamanen en natuurgoden (met gewei, geliefde tooi onder de paganisten) die het waarderen van bodemverrijking tot uitdrukking brengen maar ook over de veeeeeel oudere voorlopers (die zonder metaal natuurlijk nooit met veel steenmeel op de proppen zouden kunnen komen en ook die uit de zak gelaten rijkdom niet afbeeldden).

 47. 96

  Ja dat vraag ik me ook af. Over wat ArieT: als je Piet niet begrijpt ligt dat dan aan hem of aan jezelf. Tja.. eh.. ik ben heus niet te beroerd om het eerst bij mezelf te zoeken.
  Maar aangezien ik mezelf toch wel van bovengemiddeld IQ acht, en bijna een universitaire studie heb afgerond kan ik toch echt niet tot een andere conclusie komen dan dat mij moeilijk te verwijten valt dat ik te dom ben om te snappen wat hij zegt. Ik ben trouwens de laatste om te beweren dat een universitaire graad meteen betekent dat je “slim” bent, maar ok, dat terzijde. Ik vraag me alleen af als diverse intelligente mensen waaronder ik zijn posts niet snappen, wie het dan wel moet snappen, of wie eigenlijk de doelgroep van Piet’s post vormen.

  Oh well.. gewoon verder lezen en niet te lang aan storen is misschien inderdaad het beste.

 48. 97

  wat is hier (aan #89 bijvoorbeeld) niet te snappen? Ik zeg het nog maar met nadruk ende ter verduidelijking, die aanbeveling meen ik heus heel bloedernstig serieus. En ik verwacht niet dat je daar je oordeel vanavond nog over klaar hebt hoor.

  kleine korrektie: Andi Kaulins z’n voorlaatste post is al 8 maanden oud, zo levendig is die blsp dus nou ook weer niet.

 49. 98

  @piet#97
  Ja maar nou ga je aan mijn vraag voorbij: wat wil je nu eigenlijk zeggen? Breng dat eens onder woorden.

  En jou wedervraag in #97 wat is hier nu eigenlijk aan te snappen? is een ontduiking van mijn vraag.

  Je hebt best leuke links. Maar dit is toch geen linkdumpsite only? Dit is ook een poging om nader tot elkander te komen. Toch? Een beetje dan…

  Dus: wat bedoel je nu in je eigen woorden en niet met een link?

 50. 99

  @HansR, U maakt een serieus punt ter overdenking hier..linken( ik doe het ook wel eens) is een zwaktebod en eigenlijk een cloak.

  Buigt het hoofd in schaamte..

 51. 102

  @Snaporaz, we hebben een raar brein.

  Vooral sinds 2001 worden moslims in de US media constant afgeschilderd als monsters en terroristen. Al na korte tijd werkt dit al bijna als een echt gevoelde ervaring. Indoctrinatie werkt. Vind je het gek dat de mensen dat gaan geloven ?

  Zo jammer dat afwezigheid van echte ervaring/input/bewijs nooit tot tegenwicht of correctie leidt…

  Ik moet dan nog even denken aan die arme Egyptenaar in de VS, gescheiden, door zijn ex beschuldigd van besnijdenis van dochtertje. Zijn zonder aarzelen uitgesproken walging van zo’n daad werd als typische moslim-leugenachtigheid wegverklaard. 8 jaar cel kreeg hij vorige maand.

 52. 105

  Voor enge bekrompenheid hoef je overigens niet noodzakelijk over de grens te kijken. Ik las gisteren op de site van De Telegraaf wat reacties op een artikel over de verdachte (oeps…. nou schreef ik zelf toch bijna “dader”) van de moord in Hoogerheide. De strekking van nogal wat reacties: de verdachte is de dader, hij is van Surinaams-Antilliaanse afkomst, allochtoon dus, dus mag er geen generaal pardon komen. Met als eindconclusie dat het allemaal de schuld van Wouter Bos is, natuurlijk.
  Zo bezien is de brief van Henk H. nog best genuanceerd, eigenlijk.

 53. 106

  @Larie: Welnee. Link maar raak zolang het iets duidelijk maakt. Maar zodra je bij een postje over nieuw elan gaat linken naar Leibniz’ monads en keltische goden dan raken de meesten de draad kwijt…

 54. 107

  @SN, Re-search houdt niet in dat het zwarte garen opnieuw moet worden ontdekt toch? Eigenlijk ben ik tegen linken, weinig nut. Het gaat om de smoel die je laat zien op deze plek.

  Leibniz had goede dingen, rekenmachine en bovenal “samenwerking” en niet te vergeten een kromme zien als oneindige reeks rechte lijntjes..niet mis deze meneer..hulde maar off topic, wat U zegt.

 55. 108

  — Redactie: Uit spamfilter gevist. Te snel, te veel linkjes en zo nog meer —

  Nog ivm 102 en zo (hallo spamfilter): wie er belang in stelt, leze Van Istendael z’n interessante bijdrage aan het boek “Brussel, Vlaamse en kosmopolitische hoofdstad” (VGC 2006), met daarin bv. :

  “Vandaag is ten minste een op de vijf Brusselaars werkloos. In sommige buurten loopt de werkloosheid bij jonge, allochtone mannen op tot zeventig procent. Dat kan niet. Kan dat niet op lange termijn? Nee, op korte tot zeer korte termijn. Het is niet vijf voor twaalf, het is half een. Ik weet dat er heel veel werkgevers zijn – ik noem er maar één grote, Colruyt – die meer dan hun plicht doen. Ik weet evenzeer dat er heel veel andere werkgevers zijn die het nog altijd verrekken allochtonen in dienst te nemen en de overheid als werkgever gaat in dezen niet vrijuit. Welnu, die werkgevers zijn een gevaar voor de maatschappij. Sociologen zeggen dat quota niet helpen, omdat het probleem veel te ingewikkeld is. Mogelijk. Ik denk dat binnen afzienbare tijd, het hoeft niet veel jaren te duren, quota even evident zullen zijn als vandaag autogordels. Het is totaal onverantwoord de gordel niet te dragen. Het zal totaal onverantwoord zijn je quotum allochtonen niet in dienst te nemen. Wie blijft weigeren allochtonen in dienst te nemen, zal vanzelf een rotreputatie krijgen. Het zal je als werkgever klanten kosten. Volkomen terecht, want het alternatief kost de belastingbetaler miljoenen en de stad onnoemelijke verwoestingen. We zijn lang en breed gewaarschuwd. Het alternatief is bekend. Het alternatief voor werk is de Parijse banlieue.”

  Ciao spamfilter.

 56. 109

  @ Piet, nee okee, ik moet eerlijk zeggen, je laatste paar reacties waren taalkundig wel te begrijpen.
  Wel snap ik nog niet echt wat je ermee wilt duidelijk maken ten op zichte van dit topic over “nieuw elan”. Die ene link; iets over menstruele cyclus… roept bij mij niet echt het idee op dat het direct iets met “nieuw elan” te maken heeft, en bovendien wijst de link naar een artikel van een paar duizend worden; je kunt nauwelijks van iemand hier verwachten dat ze dat even door gaan lezen om er achter te komen of het misschien iets met dit topic te maken heeft, en of het misschien ook nog wat prijs geeft over wat jij nou eigenlijk kwijt wil.

 57. 110

  helegaar (leib)nietzsch benevens pottuk gepast.

  Ragingnogwat heeft namelijk een site over wandelen en de wandelaar (mischien wel in het bijzonder de weg- niet be- maar gewoon wandelaar, wie weet en hoew kaerzz) speelt een aut(omat)ismen ontregelende en levendigheid rondspelende functie… kennelijk — allemaal een beetje te abstract naar mijn smaak, ik probeer degene die er (toevallig?) mee aankwam gister al jaren vruchteloos de aardse troeven verspelende aspecten van ruimtevaart duidelijker voor ogen te zetten, maar het autistisch shamaanachtig, uitvinderig en gevoelsarm volk is te talrijk en omdat de bergen moeilijker uit en af dan over te dragen herinneringen met de dag grotere ademnoodhoogten bereikt kan ik het met haar wel schudden.
  folkbum’s rambles and rants
  hey ho, so it goes, the point of sale, the puppet show the merchant kings of war and woe have turned their hands to labor sound out the trumpet noise, …
  http://folkbum.blogspot.com/2005/05/more-memorial-music-monday-dave.html – 64k

 58. 111

  AANGAANDE #109:

  ik snap wat je bedoelt en na het lezen van bijna alle genoemde websites (en dan zijn er nog een paar over autisme trouwens) zijn de verschillen qua indrukken tussen jou en mij natuurlijk te vergelijken met die van een bergwandelaar, het ene setje van ervoor wordt door de ander van erna bijna onvergelijkbaar rijker.

  Om precies te zijn over wat ik bedoel moet ik eigenlijk snel ‘toegreep’ op alles hebben — maar omdat ik het behuizen van kinders als een oudertaak zie en het zelf helaas te lang vertikt heb om het zelf op te knappen en ik hulp niet heb weten te recruteren en er ook geen is komen opdagen door mijn kommentarische activiteiten kan ik niet razendsnel de betreffende passage afvuren, als het ooit werkelijk tot me doordringt dat ik die geduizenddeeldheid aan mezelf te danken heb, komt er mischien toch nog een oplossing — het ging eergister tussen Midas Dekkers en de ‘heks’ (lees King Jesus voor iets vergelijkbaars) over geslachtsverschillen (lekker hip, zelfs Linda de Mol weet er intussen mee te scoren, zo veelzijdig is ze dan ook wel weer.

  Wat ik het mooiste gedeelte van Andrew Lehman’s werk vind (hij is overigens een doodgewoon commercieel webstekbouwer in Chicago), is waar ie over de hormoon verhoudingen rekensommetjes maakt (en dat is geloof ik een paar linkjes/hoofdstukkies verder dan het menstruatie gedeelte). Als ik me goed herinner is hoog bij hoog (test.) geloof ik beter dan zeg superdominant mannetje met heel superafgerond en zachtzinnig vrouwelijk. Dit soort dingen en de basisbehoeften van dusdanig onderdanige (bodemleven)wezens dat we hen kennelijk (maar owee, slechts o zo schijnbaar) ongestraft onder de voet kunnen lopen en ook naar mate van onachtzaamheid des te grotere verliezen denken te mogen kunnen toebrengen.

 59. 113

  Over spam gesproken, en helemaal off-topic, de enorme spamrivier de de afgelopen maanden mijn mailboxen binnenstroomde is al een week of wat helemaal opgedroogd. Geen enkel spammetje meer; ook niet in het spamfilter van mijn provider. Hebben jullie dat ook? Wat is er gebeurd?