“Ieder nieuw zonnepaneel is een dode Amerikaanse soldaat minder.”
De veteraan en ex-Irakganger Patrick Padilla heeft tegenwoordig zonnepanelen op zijn dak. De reden? Om niet meer afhankelijk te zijn van olie uit landen met foute regimes. Behalve Padilla blijken veel meer Amerikaanse veteranen om dezelfde reden af te willen van olie als brandstof. Een kwart van alle klanten van het Amerikaanse energiebedrijf SunRun is veteraan. “Als iedereen meehelpt is er één plek minder waar bad guys op ons schieten en hebben zij minder geld voor wapens om op onze jongens te schieten”, adus Padilla.
Reacties (19)
Ook leuk:
Het evacuatie oppervlak bij Fukushima is 3000 km² , hierop zonnepanelen geven aan 100 miljoen huishoudens genoeg elektriciteit ( Ned. Norm )
bron: http://twitter.com/Ockels/status/58419545064488960
en willempie is het er ook mee eens.
http://nos.nl/artikel/233212-kroonprins-pleit-voor-zonneenergie.html
Werd ons land maar geregeerd door kroonprinsen en astronauten i.p.v door ponyfokkers en ratten.
Zeg ik al jaren: energie coöperaties starten bij de bouw van nieuwe bedrijventerreinen/ boeren en tuinders en de suikerbietenfabriek…en Jan Modaal ondertussen die olieprijs flink opdrijven: niks niet zuinig met zielige spaarlampies of moeilijk doen over benzineslurpers, nee, Gassen met die Handel…ze tot overgave dwingen, de woestijn weer terug aan de woestijn, Arabische Lente 3.0….Revolutie *vuist in lucht steekt en warm wordt van binnen*
Het concept om met zonnepanelen de hele horizon vol te plamuren moet echter op de schop. Kan eigenlijk echt niet meer…
Houden ze bij berekening van de toekomstige kosten van zonne-energie er rekening mee dat we over tien jaar klimaat van Lyon hebben? Lijkt me gunstig. Of is voorspelling juist dat het aantal zonne-uren in NL juist omlaag door klimaatverandering?
@4: Hoeveel Wattuur/dag moet een vierkante meter dak gemiddeld pakken wil een zonnepaneel (zeg binnen 10 jaar) rendabel worden?
Geef je benen de supersexy uitstraling die ze verdienen. Maak ze moeiteloos ultraglad en babyzacht met het nieuwste van het nieuwste van Veet: Veet EasyGrip wasstrips! Hiermee kom je makkelijker dan ooit én heel professioneel langdurig van je wintervachtje af!
Je krijgt bovendien tijdelijk -tot en met 31 juli- maar liefst 15 euro korting bij aankoop van een paar schoenen in de webshop van Zalando! Ga daarvoor eerst naar de winkel, haal de nieuwe Veet EasyGrip wasstrips of een ander Veet-product, en voer de barcode van de Veet-verpakking in op de speciale actiesite. Go girl!
Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: het is sinds kort gewoon rendabel om in Nederland zonnepanelen (incl benodigde accessoires) op je dak te leggen. Gefinancierd met een hypotheek zijn je maandlasten simpelweg lager dan cq vergelijkbaar met de prijs van gewone grijze netstroom. Zonder hypotheek was het al veel langer rendabel.
Nieuwbouw zonder zonnepanelen mag wat mij betreft verboden worden. Bij nieuwbouw heb je de mogelijkheid om de zonnepanelen direct als dakdekking te gebruiken. De kosten zijn daardoor aanmerkelijk lager en het resultaat is een stuk mooier. Bij plaatsing in bestaande bouw zijn die voordelen er niet meer.
@Bismarck, #5 Hoewel vierkante meters bij veel woningen wel de beperkende factor zijn (plm. 60m2 dak in geval van een plat dak om al je stroom zelf op te wekken). Uiteindelijk gaat het om de prijs per watt. Dat is niet direct terug te rekenen naar Wattuur/dag/m2 omdat niet alle zonnepanelen eenzelfde efficientie hebben. In Nederland kun je als stelregel hanteren dat je om 0.88 kWh per jaar op te wekken ongeveer 1 kW aan PV panelen nodig hebt. Dat is genoeg om het in ongeveer 10 jaar terug te verdienen. Maar dat is de vraag niet; de vraag is of je na die 10 jaar ook daadwerkelijk voordeliger uit bent dan wanneer je netstroom zou kopen. Het is dus veel realistischer om de kosten van een hypotheek voor een PV-systeem af te zetten tegen de kosten van gewone grijze netstroom. En dan speel je zeker kiet en maak je wellicht net een beetje winst. Als de energieprijzen gelijk blijven, that is. Maar die stijgen natuurlijk.
http://www.zonnepanelen-info.nl/zonnepanelen/kosten/
In dit draadje reken ik het allemaal een beetje door (met de nodige fouten:)):
https://sargasso.nl/archief/2011/03/17/onnecellen-steeds-goedkoper-en-efficienter/
@8: In mijn geval niet, ik heb werkeloos geld op mijn bankrekening staan, dus hypotheken en leningen zijn bij mij geen factor. Naar de hoeveelheid vierkante meters voor zelfvoorzienendheid vroeg ik niet (die gaan voor mij toch niet op want mijn stroomverbruik is onvergelijkbaar lager dan gemiddeld).
Wanneer komt er trouwens eens iemand met een gecombineerde zonneboiler/zonnepaneel? Zoiets moet toch rendabel zijn? Al was het maar omdat de zonneboiler meteen de zonnepanelen koelt, waardoor ze een hoger rendement hebben en langer meegaan?
@Bismarck, #9 Ok true. Om dan toch je vraag te beantwoorden: terugverdienen in 10 jaar lukt in Nederland met de goedkoopste deal. We hebben hier gemiddeld 2.7 kWh per dag per vierkante meter. Dat is dus zo ongeveer de threshold voor rendabiliteit bij de huidige prijs voor PV panelen.
Combinatie van PV en zonneboiler is er al:
http://www.sundrumsolar.com/
Wat zmmco @7 zegt!
Je kan je geld beter in zonnepanelen stoppen dan op de bank zetten.
Vooral het feit dat we in Nederland zo veel energiebelasting betalen maakt dat mogelijk.
@ zmmco schrijft (7):”Nieuwbouw zonder zonnepanelen mag wat mij betreft verboden worden.”
Geheel mee eens. En dan zo’n hybride installatie over de gehele oppervlakte van het dak en niet een of ander lullig paneeltje dat amper genoeg is om de eigen behoefte te dekken. Bovendien zou de beheerder van het net verplicht moeten worden om teruglevering mogelijk te maken in het geval van overproductie. Binnen afzienbare tijd krijgen de energieproducenten dan ECHTE concurrentie door decentrale opwekking.
Als je dan nog de opslagkosten van het kernafval aan de energieproducenten doorberekent, dan wordt er nooit meer een kerncentrale gebouwd.
@11: He verdikke, iemand eerder op het idee gekomen. De vraag is dan weer wanneer in het achterlijke lapje grond dat Nederland heet te koop?
@Bismarck, #14 Ik denk niet snel. Die dingen lijken me eerlijk gezegd niet kosten-effectief. Een goede zonnecollector werkt uitsluitend op warmtestraling en juist niet op de contact-warmte van een PV paneel; de collectoren zelf zijn dan ook typisch afgeschermd van de buitenwereld door een vacuum. Zou dat niet het geval zijn, dan zou een heleboel warmte aan de buitenzijde verloren gaan en zou het in de winter uberhaupt niet werken. Aangezien een PV-paneel vooral aan de voorkant wordt opgewarmd, zal ie daar ook het gros van zijn warmte uitstralen cq via contact aan de atmosfeer afgeven. Aan de achterkant zal dus hoogstens 40% overblijven. Aangezien een zonneboiler al een terugverdientijd van 15 jaar ofzo had, ben je met een dergelijk lage efficientie volgens mij verre van rendabel in Nederland.
Wil je zoiets echt goed doen, dan moet je denk ik het hele PV-paneel in een vacuum stoppen om te voorkomen dat je het gros van de warmte aan de atmosfeer kwijt raakt. Aangezien een PV-paneel het liefst plat is en constructies die een vacuuum een vacuuum houden het liefst juist lekker bolvormi zijng, zal dat geen succes worden. Bovendien zou je PV-paneel veel te warm worden.
Het evacuatie oppervlak bij Fukushima is 3000 km² , hierop zonnepanelen geven aan 100 miljoen huishoudens genoeg elektriciteit ( Ned. Norm ) Behalve s’nachts dan want dan leveren 3000 km2 zonnepanelen electriciteit aan 0,00000 huishoudens. En je moet een maand sparen om 1 draai van je wasmachine te kunnen betalen, maar voor de rest is het ideaal. Ockels is een groote fantast.
Behalve dan dat Ockels wel met zijn kop in outer space is geweest en zag dat als het hier donker is, het daar licht is … iets met tijdzones, aarde als bol etc …
@5 na hoeveel jaar word je normale energie rekening eigenlijk rendabel?
@ iedereen. ideetje:met krediet verstrekker maandelijke vaste lasten overnemen in ruil voor zonnepanelen op krediet.als 16jarigen voor 40euro in de maand een scooter van 6000euro mee mogen nemen,dan moet je als volwassene ook wel zonnepanelen kunnen krijgen voor een leuk bedrag in de maand.