Quote du Jour – Cordon sanitaire 2.0

Quote du JourAfgelopen zondag heeft partijvoorman Filip DeWinter verklaard dat het Vlaams Belang zich moet distantiëren van “skinheads, hooligans en parasieten die de partij in een verkeerd daglicht stellen” (NOS). Iek heb schoone hendenHij zei dit uiteraard naar aanleiding van beschuldigingen dat zijn ultranationalistische partij verantwoordelijk was voor het scheppen van het klimaat voor de racistische moorden in Antwerpen van vorige week. De ouders van het tweejarige meisje dat donderdag samen met haar Malinese oppas van zes meter afstand in de rug geschoten werd door een skinhead willen echter niks weten van de steun van het Vlaams Belang (Volkskrant).

De situatie roept herinneringen op aan de periode na de moord op Pim Fortuyn toen ‘alles wat links was’ verantwoordelijk werd gesteld voor de daden van één man uit Harderwijk. Zijn deze twee voorvallen precies elkaars spiegelbeeld? Of zijn er significante verschillen tussen de Hollandse ‘linkse demonisering’ en de Vlaamse ‘anti-buitenlander campagne’? Fortuyn zei overigens vlak voor zijn dood dat de stemmen van extreem-rechts bij hem in goede handen zouden zijn. Hij distantieerde zich dus niet direct van deze groep die nu door DeWinter manhaftig de deur gewezen wordt.

 1. 2

  Fortuijn zei dat omdat die groep dat niet op extreem rechts zou stemmen, da’s toch een net iets andere uitleg dan die van jouw Carlos.

 2. 4

  En ik blijf me maar steeds afvragen waarom de Vlaamse media er zo op blijven hameren dat het een ‘skinhead’ geweest is, terwijl de ooggetuigen bij hoog en laag blijven beweren dat het een ‘Matrix-achtig type’ was, met lange zwarte jas en weliswaar kaalgeschoren langs de zijkant, maar met een paardestaart.

 3. 5

  En waarom is het VB een “ultranationalistische partij”? Volgens mij wijken ze nauwelijks af van de VVD in de Bolkesteijn periode.

 4. 6

  Google een foto, TheRule, en zie een skinheadkop op de grond liggen met een zuurstofmasker op.
  Die gothic-kant is pure copy-paste van achterlijke media.
  De skinhead zou overigens een groot berouw tonen, nu ie ontnuchterd is.

 5. 7

  @TheRule
  Hij was toch VB sympathisant, zo niet lid? Overgens; VB distantieërt zich in het openbaar voor bepaalde types (waarom distantiëren ze zich van extermen? Ze zijn het zelf toch?) maar achter de schermen blijven het hun grootste maatjes.

 6. 8

  @TheRule: Dat komt omdat hij zelf gezegd heeft een skinhead te zijn.

  In België woedde donderdag en vrijdag de discussie over het feit of de schutter nu een skinhead is of niet. Zelf zegt hij dit wel te zijn, hoewel hij nog enkele lange manen zwart haar heeft. “De term skinhead heeft hij zelf in de mond genomen”, aldus de woordvoerster.

  “Daarmee is die discussie in ieder geval voorbij.” Er waren donderdag getuigen die de man omschreven als een gothic’, een aanhanger van een bepaalde muziek- en kledingstijl uit de jaren tachtig, waarbij buitenissige zwarte kleding hoort.

 7. 9

  In de goeie ouwe dagen kwam Filip Dewinter naar Antwerpen, van het verre Brugge. Hij werd toen lastiggevallen door een groepje skinheads met de mededeling: “bol het maar af, wij lossen ongze probleeme hier zelf wel oep”.
  Dit maakte wellicht zulke indruk op (toen nog Philippe) van West-Vlaanderen, dat hij steeds héél goede vriendjes wou zijn met die stoere kale binken.

 8. 10

  @Carlos,

  Nee de verglijking klopt niet.

  Om de verglijking kloppend te maken zou een rijzend vlaams plitcus vlak voor de verkiezingen het leven moeten laten. Dat is niet wat er gebeurd is in Antwerpen..laat de discussie over het creeren van een klimaat (welke dan ook) open.

 9. 12

  Maar TRS, om eerlijk te zijn begrijp ik niet zo goed wat jij hier zegt:

  “Fortuijn zei dat omdat die groep dat niet op extreem rechts zou stemmen,”

  ..of moet de tweede ‘dat’ een ‘dan’ zijn?

  in dat geval, was Fortuyn zelf niet extreem-rechts?
  nu solliciteer ik met deze opmerking naar een ellelange welles-nietes discussie, dus mij zal je niet horen zeggen dat Fortuyn extreem-rechts was. Maar waar het omging is dat Fortuyn zich de electorale steun (en meer) van de kaalkoppen en bruinhemden liet wel gevallen onder het mom van “ik ben een heer van stand die net beleid gaat voeren”. Terwijl de kale bruinhemden misschien wel juist op Fortuyn stemden omdat ze inzagen dat deze man hun gedachtengoed uitdroeg. Die opmerking van Fortuyn was een badinerende onderschatting van de intellectuele capaciteiten van de bruinhemden en veeg vaseline op het oog van de camera die de kijker inzicht had kunnen verschaffen van Pim’s ware aard.

 10. 13

  @Carlos:
  “De situatie roept herinneringen op aan de periode na de moord op Pim Fortuyn toen ‘alles wat links was’ verantwoordelijk werd gesteld voor de daden van één man uit Harderwijk.”

  Uit Wageningen. Weet je dan helemaal niks? Het is namelijk geen onbelangrijk detail. :P

  “De situatie roept herinneringen op aan de periode na de moord op Pim Fortuyn toen ‘alles wat links was’ verantwoordelijk werd gesteld voor de daden van één man uit Harderwijk. Zijn deze twee voorvallen precies elkaars spiegelbeeld? Of zijn er significante verschillen tussen de Hollandse ‘linkse demonisering’ en de Vlaamse ‘anti-buitenlander campagne’?”

  Net zoals ik toen vond dat er maar één moordenaar van Fortuijn is, vind ik nu dat er maar één moordende racistische skinhead is. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen daden.

  “Fortuyn zei overigens vlak voor zijn dood dat de stemmen van extreem-rechts bij hem in goede handen zouden zijn. Hij distantieerde zich dus niet direct van deze groep”

  Zucht. Er weer vertoont jouw kennis grote hiaten. Fortuijn zei óók dat hij niks met Filip te maken wilde hebben, vanwege het fascisme van de laatste.

  Carlos, kan je ook *iets anders* dan een karikatuur van de gebeurtenissen maken? Zo is het wel erg simpel hoor.

  “Maar waar het omging is dat Fortuyn zich de electorale steun (en meer) van de kaalkoppen en bruinhemden liet wel gevallen onder het mom van “ik ben een heer van stand die net beleid gaat voeren”.”

  Jep, de steden waar de LPF destijds goed scoorde – Rotterdam, maar ook Almere, Purmerend, Zaanstad, Dordrecht, en Rijswijk – zitten ook vol met “bruinhemden en kaalkoppen”, helemaal niet met de blanke en gekleurde middenklasse die de toename van de criminaliteit in Nederland zat werden. :roll:

 11. 14

  JSF: ben je bekend met het kieslijst incident?
  en natuurlijk weet ik dat Fortuyn zich van het Vlaams Blok afkeerde, maar nam jij Fortuyn’s stellingnames dan wel serieus?

 12. 15

  Zucht.

  “maar nam jij Fortuyn’s stellingnames dan wel serieus?”

  Jij blijkbaar wel, want je citeert:
  “Fortuyn zei overigens vlak voor zijn dood dat de stemmen van extreem-rechts bij hem in goede handen zouden zijn. Hij distantieerde zich dus niet direct van deze groep die nu door DeWinter manhaftig de deur gewezen wordt.”

  Oh, het is natuurlijk zo dat je Fortuijn alleen serieus moest nemen als hij zichzelf in linkse ogen de duivel zelve maakte. Sorry, mijn fout!

 13. 16

  Fortuyn zei overigens vlak voor zijn dood dat de stemmen van extreem-rechts bij hem in goede handen zouden zijn. Hij distantieerde zich dus niet direct van deze groep die nu door DeWinter manhaftig de deur gewezen wordt.

  Pim Fortuyn heeft nooit gezegd dat extreem-rechts bij hem in goede handen zou zijn. Dit is pertiment niet waar!

  Hij distantiëerde zich juist wel van deze groep. Hij wilde ook niets met Filip de Winter te maken hebben.
  In een artikel ‘Vlaams Blok organiseert Fortuyn-avond’ (Nederland Kiest, 04 maart 2002 staat bijvoorbeeld:

  De Lijst Pim Fortuyn neemt in een persbericht afstand van extreem rechts. “Voor de goede orde delen wij u mee dat er geen leden zullen worden aangenomen met ultrarechtse of ultralinkse sympatieën,” staat er zwart op wit.

 14. 18

  En meneer of mevrouw Fortuyn Archief, uw spirituele leider heeft dat wel degelijk gezegd in een televisie interview toen hem gevraagd werd wat hij vond van de hoge percentages extreem-rechtse kiezers die hij trok.

 15. 19

  Ik zie die gespiegelde positie wel.. met het verschil dat in Nederland “het establishment” ervan langskreeg door een opkomende groep en in België het establishment een opkomende groep “eronder probeert te houden”

  of topic: ik wacht op ALO en zijn beroemde woorden “dom klootjesvolk” ;-)

 16. 20

  hehehe… eindelijk begrip voor mijn blogvruchten, Sikbock dank.

  Het gaat mij om het koppelen van individuele verantwoordelijkheid aan de groepsverantwoordelijk. Het spanningsveld tussen al dan niet doelbewuste beinvloeding van individuen en de verantwoordelijkheid hiervoor van een groep en/of individuele vertegenwoordigers van die groep.

 17. 21

  @12

  moest natuurlijk ”dan’ zijn, en nee, Fortuijn was zeker niet extreem rechts. En fortuijn hoefde zich ook niet te verantwoorden voor de evt. steun vanuit die hoek. Dat links extremisten op groenlinks stemmen maakt groenlinks nog niet extremistisch, nietwaar?

 18. 23

  Sorry, ik kan het niet laten :
  Er is een parallel. In beide gevallen word gedaan alsof de onvrede die de mensen voor ‘extremen’ doet stemmen wordt veroorzaakt door de ‘extremen’ zelf. Dat is niet zo. Die onvrede komt door oppertunisme, besluiteloosheid en slecht beleid van de regerende partijen.
  Fortuyn of VB afmaken is het symptoom bestrijden, de kanker woekert voort.
  En niet alleen in de lage landen.

 19. 25

  Vlaams Blang is een xenofobe partij die een charmante charismatische aanvoerder heeft. Haider en z’n zootje in Oostenrijk: net zoiets. Bij ons doet Wilders’ groepje pogingen in die richting, maar met een leider als der Geert wordt dat niets.
  Om een spiegelbeeld te zien in de situatie nu in België en die in Nederland na de moord op Fortuin heb je betere ogen dan de mijne nodig.
  Ik geloof van DeWinter’s distantiëren van bruinkaal net zo weinig als van analoge afstandname van de Lijst PF.

  Heidekonijn: komen spel-, stijl- en grammaticale fouten door onbenulligheid of is het symptomatisch?

 20. 27

  @Carlos:
  “Maar meneer de expert (JSK), ben jij nu wel of niet op de hoogte van de hand en spandiensten die de kaalkopjes aan Fortuyn hebben geleverd?”

  Nee, jij wel? :P Wat ik wel weet is dat er nationalisten in de achterban van de LPF zaten/zitten, net zoals ik weet dat een groot deel van de SP-top grote sympathie had voor het China van Mao ten tijde van de Culturele Revolutie. Nou en? Dan stem je toch niet op hen?

  @troebel:
  “Heidekonijn: komen spel-, stijl- en grammaticale fouten door onbenulligheid of is het symptomatisch?”

  Is arrogant doch inhoudsloos gemierenneuk besmettelijk?

 21. 28

  JSK: de bent dol op corrigeren, maar keer op keer blijkt dat je zelf de feiten niet kent. Warhoofd Van der G. werkte in Wageningen, maar wóónde in Harderwijk.

 22. 29

  Wellicht een beetje gemiereneuk, maar kan het niet laten (gezien mijn eigen subcultuurachtergrond en de steeds negatievere nieuwsberichten over zogenaamde ‘skinheads’): een klein geschiedenislesje over het verschil tussen skinheads, naziskins en boneheads.
  Deze 18-jarige nixnut is dus een bonehead.

 23. 30

  @Troebel
  Ik zal dan wel debiel zijn zeker? Mij leek dat mekaar bekritiseren op spelfouten een jaar of tig geleden al uit de mode was geraakt, maar hou je vooral niet in hoor.
  En om TRS te volgen, zo’n adonis lijkt me fdw nu ook weer niet (en al helemaal geen reden waarom men er op stemt). Maar ieder z’n meug natuurlijk.

  @Lilith
  Koele link, ‘dankt.

  Laatste theorie is dat het komt door de videospelletjes trouwens.

 24. 31

  @Eric:
  “JSK: de bent dol op corrigeren, maar keer op keer blijkt dat je zelf de feiten niet kent. Warhoofd Van der G. werkte in Wageningen, maar wóónde in Harderwijk. ”

  Dat weet ik wel Eric, maar waar je vandaan komt is niet perse wie je bent. Mensen uit Almere noemen zichzelf geregeld Amsterdammers, om maar iets te noemen.
  Van der G was een typische Wageninger: groenlinks-stemmer en fanatisch milieu-activist.

 25. 33

  Niet iets om nu bepaald trots op te zijn, een hoofdstraat met hoog sandalen gehalte. Elk zeldzaam plantje wat de kop opsteekt wordt er uitgerukt door de immer aanwezige biologen in het bos om ze in hun trommeltje te laten verdwijnen. Groen links verandert de milieuwetten in dat dorp als het ze uitkomt en dwingt dan acceptatie van de bewoners af.

  U maakt dezelfde fout als kennedy toendertijd (ik ben een dougnut) : U moet dan “auch” zeggen.

 26. 35

  Klopt, er zijn minder leukere stadjes dan Wageningen (Leiden bijvoorbeeld…). Maar, er hangt wel een sfeer die niet altijd de mijne is. Voor makkelijke doch ongeschoren vrouwen is het the place to be.

 27. 39

  Ohhhh… nee joh. Dat is Wageningen. Ik kom uit het land van de geschoren, string-dragende doch wat arrogante studentikoze vrouwen.

 28. 41

  @TRS 26: Charme komt niet alleen voor bij mensen waar je het mee eens bent & maakt sommige engerds gevaarlijk.
  @heidekonijn23: wat bedoel je met:
  “Die onvrede komt door oppertunisme, besluiteloosheid en slecht beleid van de regerende partijen.
  Fortuyn of VB afmaken is het symptoom bestrijden, de kanker woekert voort.
  En niet alleen in de lage landen.”

 29. 44

  @troebel
  Ik duid op het gemak waarmee de regerende partijen in allerhande Europese landen de boel decennia hebben laten verzieken, om als uiteindelijk de boel barst, als afleidingsmanoeuver extreem rechts als enige schuldige aan te wijzen. Ik zeg dus niet dat ik dewinter, pim en lepen toffe peren vind, ik vraag me alleen af hoever je kan gaan in het verantwoordelijk stellen van partijen die je als ‘traditionele’ politieke partij steeds van de macht en het beleid hebt gehouden. In NL ligt dat net iets anders dan in B of F weliswaar. Desalniettemin merk ik aan mijn internationale collegi dat er niet erg jolig wordt gedacht over de huidige migratietoestand in hun eigen landen. Zeer vergelijkbaar met het algemene gevoel in B en NL.
  (Rusland blijkt overigens ook niet geheel imuum)

 30. 45

  Het probleem van Heidekonijn komt voort uit de premisse ‘dat de boel verziekt’ is. En het probleem van Heidekonijn is dat dit beest niet overtuigend genoeg heeft aangetooond dat het zo is.

 31. 46

  “Het probleem van Heidekonijn komt voort uit de premisse ‘dat de boel verziekt’ is.”

  Loop eens rond met een blonde vrouw in een migrantenwijk in één van de grotere steden. “Verziekt” is een te sterk woord, maar prettig is anders.

 32. 47

  ‘Verziekt’ gaat m.i. eigenlijk verder dan migratie-politiek, of gebrek eraan. Wat ik hoor gaat ook over koopkracht, kost van woning, (on)veiligheidsgevoel, sociale zekerheid, omgang van mensen onderling.
  Kortom wat wordt geeïst van de gemiddelde burger om te geven aan de samenleving-meestal onder het mom van solidariteit- en wat die burger als resultaat ziet.
  Algemene conclusie is dat mensen zich in de steek gelaten voelen en een alternatief zoeken.
  @ JSK, zoiets, zonder blonde vrouw lukt het overigens ook aardig (al zou je me niet horen klagen :-)
  @ ALO, je hebt gelijk, ik kan dit niet aantonen. Ik kan enkel vinden dat wat de afgelopen maanden en jaren plaatsvindt niet erg normaal is en de link leggen.

  Misschien even over een andere boeg ; je bent een beenharde azijzure racist, je stoppen springen en je scheert je selectief kaal en koopt een jachtgeweer. Je gaat de stad in en in plaats van een groepje jonge marokanen in ‘hun wijk’ op te zoeken om ze mores te leren, ga je naar het koopcentrum en maak je drie *vrouwen* af, waaronder een *blank* kindje.
  Wat is de gemene deler van je slachtoffers?