“Je mocht, móest bijna altijd citeren om in de politiek mee te mogen doen: Churchill, Drees, het Oude Testament, het Nieuwe Testament, Luns, Lou de Palingboer – hoe meer hoe beter. Maar wee, als je het daar niet zocht. Dan was je een Marxistisch-Leninistische citatenmachine. Ik heb, meen ik, als kamerlid eenmaal Lenin geciteerd, maar dat was genoeg voor een heel leven.” (Marcus Bakker, oud-oprichter van de CPN)
De gister overleden oud-CPN-leider Marcus Bakker citeerde in de Tweede Kamer dus maar één keer Lenin. Wie hij dan wel vaak citeerde? Geen idee. Het internet, dat grote digitale archief waarin alles te vinden is, zou uitkomst moeten bieden – maar helaas. Internet schiet tekort in Marcus Bakker-citaten. Op Wikipedia lezen we wel dat hij een goed debater was, dus zouden er toch ook goede citaten bekend moeten zijn.
Googelend vonden we er echter toch nog een paar. Onderstaande uitspraken kwamen uit de mond Marcus Bakker. Onbekend is echter waar en wanneer hij ze deed:
Uitspraak 1: “Hoe meer men schreeuwt, hoe minder goed men gehoord wordt.”
Uitspraak 2: “Het essiëntele van democratie is voor mij, dat het een antwoord is op een vraag die destijds al door een van de oude Romeinen is gesteld en luidt: Wie zal de bewakers bewaken?”
Het informatiefst over de politicus Marcus Bakker lijkt de site Parlement & Politiek te zijn. Op de site lezen we onder meer: “Vanaf het einde van de jaren zestig, toen hij fractievoorzitter was geworden, groeide zijn populariteit vanwege zijn scherpe, vaak bijtende, maar ook humoristische betogen die veel ‘gewone’ mensen zeer aanspraken.”
Een leuk weetje natuurlijk, dat ons aan een bekende hedendaagse politicus doet denken, maar er rijst voor ons opnieuw een vraag: hoe humoristisch was Marcus Bakker? En waarom had hij – in tegenstelling tot heel veel andere prominente politici – geen bijnaam, zoiets als Malle Marcus, Lollige Marcus, Marcus Maximo of Rode Beer?
Interessant is trouwens de lijst met interpellaties. Bakker was degene die al in 1960 interpelleerde over het opslaan van kernwapens in Nederland, ruim twintig jaar voor de grote antikernwapendemonstraties in Amsterdam en Den Haag.
Nog een citaat dan: “Het is een partij die onder de moeilijkste omstandigheden werkt. Die als een wig met een stalen punt wordt gehanteerd. Dat laat in de praktijk weinig ruimte voor eigen gedachten” (over dissidente geluiden binnen de CPN).
En de leukste: “Nou zijn er veertien miljoen Nederlanders, en laten ze nou net deze staatssecretaris maken.” (over de aanstelling van staatssecretaris Gerrit Brokx).
Dat we tot slot niet op Twitter moesten zijn na het nieuws over de dood van Marcus Bakker, bewees verder deze ’tweet’:
“Het is MarcUS Bakker die is overleden, niet MarcO!”
Reacties (9)
Tja, Hitler is nou ook niet bepaald een figuur om in positieve zin te citeren in de hedendaagse politiek. Of Djengis Khan. ‘Aaaaaaaaaahhhh!’
Mijn favoriete Marcus Bakker-citaat komt van de grote onderwijshervormingsdebatten, toen o.a. werd voorgesteld om Frans als verplichte taal af te schaffen.
Bakker verzette zich daartegen: ‘Wat eeuwen goed is geweest voor de elite, moet vast ook goed zijn voor het arbeiderskind.’
Dat wijst wel op de starheid van communisten.
Iemand zei eens:
Het Latijn is verdwenen en dat noemen we nu Frans of Spaans. […] Het gaat nu eenmaal zo. Niets is stabiel en eeuwig. Alles is in beweging en aan verandering onderhevig.
Nu mag het Frans verdwijnen. En als zelfs de kerk het latijn afschaft had Bakker wel degelijk in mogen zien dat het Frans als taal passé was. Zoals zijn eigen denken dat ook was toen hij in 82 opstapte. Net op tijd.
Maar de negatieve benadering van de JSKs op Bakker snap ik verder niet. Bakker heeft zich altijd loyaal democratisch opgesteld. Wellicht foute inschattingen gemaakt zoals die uitspraak over Hongarije. Maar geeft mij eens een politicus zonder uitglijder.
Bakker was vanwege zijn andere insteek een verademing binnen de Nederlandse politiek. Wat JSK en soortgenoten (Sikbock!) er ook van denken of zeggen mogen.
A fanatic is one who can’t change his mind and won’t change the subject.
Sir Winston Churchill
And as he continued to go to war we might conclude he (Churchill) was a fanatic?
@Eurocrat: Zei hij dat niet over het Latijn en bij een voorstel van de PvdA de gymnasia af te schaffen?
Halverwege de jaren ’80 heb ik en twee medestudenten Marcus Bakker voor een scriptie over De Waarheid in de jaren ’45 – ’48 geïnterviewd. Een sympathieke man maar uiteraard net als iedereen een wat selectief geheugen. De manier waarop de toenmalige eindredacteur Koejemans door Paul de Groot in discrediet werd gebracht en ‘wegens gezondheidsomstandigheden’ wegging (lees: de laan werd uitgestuurd), kon Bakker zich niet herinneren.
Enfin, het waren de net na-oorlogse jaren waarin de CPN vanwege het verzet veel steun kreeg en De Waarheid veel lezers had. Al snel kreeg de Koude Oorlog greep op de publieke opinie en moesten de communisten spitsroeden lopen. De paranoia vierde binnen de CPN hoogtij in die dagen.
Toch heeft Bakker zich nooit uitgelaten over bijvoorbeeld Hongarije 1956 en Tsjechoslowakije 1968. Al was hij zeker geen stalinistische scherpslijper. Met hem is nu wel één van de laatste typische ‘verzuilingspolitici’ heengegaan, al vertegenwoordigde hij een heel klein zuiltje. De overgang van de CPN in een ‘feministiese aktiepartij’ en daarna het opgaan in Groen Links heeft hij volgens mij nooit echt kunnen waarderen. Een afsluiting van een tijdperk.
I am strongly in favour of using poisoned gas against uncivilized tribes. The moral effect should be good… and it would spread a lively terror…
Sir Winston Churchill
Hitler, Stalin, Churchill – een fijn stelletje bij elkaar. In Amerika heerste toen nog apartheid, en Nederland wilde graag na de oorlog weer de koloniaal uithangen. Het waren echt heel andere tijden. De oorlog in Vietnam zat eraan te komen. De Nederlandse communisten hebben foute keuzes gemaakt maar stonden naar mijn overtuiging tegenover al dit onrecht in de wereld overwegend aan de goede kant. Maar dat moet ik natuurlijk ook zeggen als zoon van ouders die elkaar hebben leren kennen bij het ANJV. Zonder het communisme was ik er niet geweest ;)
@3:Latijn is dus ook niet weg, en wordt door de kinderen van de elite nog steeds geleerd. Net als Frans. En hoe belangrijk Frans is, moet je misschien aan JP vragen, die mede door zijn gebrekkige Frans zijn Europese baantje aan zijn neus voorbij zag gaan.
@6: dat zou best kunnen, ken het citaat slechts uit tweede hand.