Quote du Jour | Catastrofaal moreel falen

Serie: Dossier:

I need to be blunt: the world is on the brink of a catastrophic moral failure – and the price of this failure will be paid with lives and livelihoods in the world’s poorest countries.

WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus haalde gisteren in een speech hard uit naar de vaccinproducenten die vanuit winstoogmerk hun vaccins eerst aan rijke landen verkopen, en de inhaligheid van rijke landen die hun burgers zo snel mogelijk willen vaccineren, ten koste van arme landen. In 49 rijke landen zijn meer dan 39 miljoen mensen gevaccineerd, terwijl slechts 25 vaccins zijn toegediend in één arm land (waarschijnlijk Guinea).

It’s right that all governments want to prioritize vaccinating their own health workers and older people first. But it’s not right that younger, healthier adults in rich countries are vaccinated before health workers and older people in poorer countries. There will be enough vaccine for everyone.

Via het Europees burgerinitiatief ‘No profit on pandemic‘ roepen burgers en organisaties de Europese Commissie op om in actie te komen om het coronavaccin wereldwijd vrij toegankelijk te maken.

Reacties (9)

#1 Cerridwen

Aan de ene kant: schandalig natuurlijk. Aan de andere kant: vaccins zijn zeer schaars, en ook rijke landen zitten door corona in ernstige problemen. Het is volstrekt normaal dat de Nederlandse overheid prioriteit geeft aan het helpen van Nederlandse burgers. Net als in het vliegtuig, help eerst jezelf zodat je daarna beter je kind kan helpen.

De Nederlandse overheid kan het echt niet verkopen aan haar burgers om te zeggen: we handhaven strenge maatregelen totdat wereldwijd alle ouderen gevaccineerd zijn.

  • Volgende discussie
#1.1 Dehnus - Reactie op #1

Nou eerst eigen bevolking? Ze zijn zo langzaam dat ze bij behoorlijk achterliggen bij de rest. Dus er zijn genoeg over in Nederland ;). En nee, het gaat ook niet sneller “omhoog” want de rest van Europa gaat ook steeds sneller … sneller :P.

Maar wat over is kunnen ze dus gewoon naar landen met lager BNP sturen, daar weten ze er wel raad mee. (Ja ik weet dat het niet zo simpel is. ;).)

  • Volgende reactie op #1
#1.2 Co Stuifbergen - Reactie op #1

De vergelijking gaat niet op: in een vliegtuig moet u eerst uzelf helpen, omdat u daarna uw kind helpen kunt, en andersom niet.

Als wij hier jonge gezonde mensen vaccineren, gaan die niet de zieken in Afrika (en zuid-amerika) helpen:
ze gaan een feestje bouwen en broeikasgassen maken.

  • Volgende reactie op #1
  • Vorige reactie op #1
#1.3 Frank789 - Reactie op #1

[ De Nederlandse overheid kan het echt niet verkopen aan haar burgers om te zeggen: we handhaven strenge maatregelen totdat wereldwijd alle ouderen gevaccineerd zijn. ]

Als we die discriminatie normaal vinden, dan kan de regering ook zeggen, “eerst de Randstad waar het meeste geld wordt verdiend dan kunnen we daarna de andere provincies “helpen”, met Kutteschuddeveen en Schiermonnikoog als laatste”.

  • Vorige reactie op #1
#1.4 Cerridwen - Reactie op #1.3

Het is de Nederlandse overheid hè, het ligt zeg maar in de naam besloten waar deze verantwoordelijk voor is (en waar dus niet).

Nou snapt de Nederlandse overheid gelukkig dat we op allerlei manieren verbonden en afhankelijk zijn van de rest van de wereld. Daarom bestrijd Nederland corona in samenwerking met de EU (redelijk intensief), en met de rest van de wereld (minder intensief, via het vaccinprogramma van de WHO bijvoorbeeld). Maar dat moet het zicht niet ontnemen dat de Nederlandse overheid primair verantwoording aflegt aan de Nederlandse burgers, en dan is het volstrekt logisch en zelfs te prijzen dat de Nederlandse overheid prioriteit geeft aan wat de Nederlandse burgers nodig hebben.

#1.5 Frank789 - Reactie op #1.4

[ het ligt zeg maar in de naam besloten waar deze verantwoordelijk voor is ]

Dus als het volledig in handen van de provinciale staten zou liggen dan is het geen probleem als bv Zuid Holland als rijkste provincie het meeste kan bieden bij Pfizer en eigen inwoners eerst 100% inentte alvorens de restjes aan andere provincies te schenken?

Je verschuilt je achter een naampje en “we doen al zoveel”.

#2 Dehnus

Gelukkig doet Nederland het heel rustig aan en staat ergens onderaan. Dus daar kunnen de overgebleven vaccins wel gegeven worden aan landen met een lager BNP. Wel zo eerlijk, anders blijven ze daar ook maar in de vriezer liggen.

Beter zou zijn als Nederland zich in zou zetten op non-profit vaccins, maar goed… je moet niet teveel van dat land verwachten natuurlijk ;).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 lmgikke

Het begint langzaam binnen te komen dat de tactiek om te voorkomen dat de zorg niet overbelast raakt gefaald heeft.

Ervaren gamers hadden dat al voorspeld.

Als je speelt om niet te verliezen, verlies je.

Alleen als je speelt om te winnen, win je.

Door het virus niet vanaf de start met overkill (wereldwijd!) aan te pakken, laat je het rondzwerven. Nu ontstaan de mutaties en groeit dagelijks de kans dat alle inspanning tot op heden voor niets is geweest. Voor je het weet zitten we in een permanente crisis.

China heeft vanaf dag 1 laten zien hoe het moet, hoe je het rigoureus aan moet pakken. Echter in onze arrogantie hebben we dat aan de kant geschoven. Omdat China ‘een totalitair regime’ is. Daardoor worden effectieve maatregelen buiten spel gezet.

Covid-19 heeft schijt aan het type staatsvorm.

En als we even in de spiegel kijken:

Wij hebben straks een avondklok. We mogen geen sociaal contact meer hebben. Overtredingen zijn strafbaar. Nagenoeg de gehele bevolking wordt gecriminaliseerd! En dat alles zonder enig uitzicht op een verbetering of einddatum. Zonder enig plan. Voelt erg totalitair aan.

Ondertussen in China:

Bijna 1 miljard Chinezen mogen nieuwjaar gaan vieren met nauwelijks beperkingen. En daar waar besmettingen zijn, bouwt men quarantaine voorzieningen, test men extreem veel, bouwt men ziekenhuizen, zorgt men voor voedselvoorziening omdat mensen thuis zitten. En zeer indrukwekkend, heeft men de contact tracing op orde.

Heftig, geregeld, maar vooral beperkt van duur. Gericht op het uitbannen van het virus. Beter voor de economie, beter voor de volksgezondheid en beter voor de bewegingsvrijheid van de bevolking…. En dat voor een totalitaire staat.

Staan we in het Westen toch met onze bek vol tanden. (Prodent smile van Rutte, met fancy schoenen van Hugo).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Frank789 - Reactie op #3

[ China heeft vanaf dag 1 laten zien hoe het moet, ]

China heeft vanaf dag 1 geprobeerd de zaak onder de pet te houden. Artsen die alarm sloegen werden gearresteerd.

Toen de hel helemaal losbrak, ja, toen gooiden ze heel Wuhan totaal op slot.
En wij gingen vliegtuigen sturen om landgenoten op te halen, ook als die daar permanent woonden. China heeft die landgenoten ook gewoon laten gaan in plaats van ze in quarantaine te stoppen.

Verder neem ik al te positieve berichtgeving uit China altijd met een korreltje zout zolang alle berichtgeving daar in overheidshanden is.