Quote du Jour: Bewust

Quote du Jour“Dat weerspiegelt een duidelijk opzettelijke handeling, die zonder twijfel bevestigt dat ze bewust is van zichzelf en haar omgeving.”

Een comateuze Britse vrouw is zich bewust van haar omgeving en kan opdrachten uitvoeren door ergens aan te denken. hersenscans lijken bijna normaal. Dit vraagt wellicht om een herziening van het ‘kasplantjes’ beeld dat er bestaat. Ik ben er alleen nog niet uit of dit nou goed nieuws voor de patiënt is.

 1. 2

  Zelf ben ik ooit een week een week onder narcose gehouden om de naweeën van een zware operatie te kunnen doorstaan. Medici verwachtten het niet, maar ik herinner me wilde beelden zonder kop of staart. Eén herinnering paste meer bij de echte realiteit: ik dacht dat ik in een nachtmerrie zat en vond het afschuwelijk dat die maar niet ophield.
  Misschien kan de nieuwe wetenschap toewerken naar troost, of het stimuleren van overleven op onbewust niveau.
  Zou dit ook een doorbraak kunnen brengen in beïnvloeding van de geest tijdens de slaap? Zo’n techniek kan zowel onderdrukkend als verrijkend zijn.

 2. 3

  Interessant onderwerp. Zelf heb ik wel eens de volgende gedachtengang gehad:

  Als je droomt, dan maak je veel mee, maar de droom duurt in werkelijkheid maar kort. Wat nu, als je in een coma ligt en je droomt continu? Heb je dan het eeuwige leven? In werkelijkheid niet, maar misschien duurt die droom in je hersenen wel zo lang dat het eeuwig lijkt.

 3. 5

  @Maria Wilde beelden zonder kop of staart, dat is dromenland, en sterven.

  Richard Feynman (geniale vrolijke gek, Nobelprijs) laatste woorden in coma: ”I’d hate to die twice. It’s so boring”.

  Deze versie: ”This dying is boring” zal wel de echte zijn. Die andere is mooi, echt, Feynmaniaans slim gemaakt.

 4. 8

  @ Mescaline en Larie
  Interessante en leuke reacties. (Die van de anderen ook trouwens).
  Mijn schrik was dat die beelden misschien ook boven kunnen komen tijdens een coma (waar iemand mogelijk ook nog uit kan komen). In dat geval liever boring dan nothing at all. En bij uitzichtloosheid liever euthanasie.

  Maar ik begrijp inmiddels dat die beelden eerder bij dromen (REM-slaap) horen dan bij een comateuse periode. Dat in een comateuse periode de diverse hersengebieden geen extra activiteiten vertonen. Toch?

 5. 9

  Volgens de krant is dat juist niet helemaal duidelijk. Er zijn nog gewoon te weinig hersenscans gedaan.

  De “belofte” van gerichte hersenstimulering is prematuur lijkt me. Daar hebben we niet zoveel van.