Quote du jour | Beeld

Serie:

SargQdJ09

Het beeld alsof de politie burgers of ondernemers bewust ontmoedigt om aangifte te doen, wordt niet gedeeld.

Aldus een woordvoerder van minister Ivo Opstelten (Justitie), naar aanleiding van berichtgeving dat ruim één op de drie winkeliers zegt dat de politie hen ontmoedigt om aangifte te doen van bijvoorbeeld diefstal.

Reacties (5)

#1 gronk

‘wij van WC-eend…’

  • Volgende discussie
#2 aynranddebiel

Ik heb gisteren ook die uitzending gezien (aanrader).

Die korpschef van de politie (Ruud Bik) heb ik de laatste tijd twee keer in het nieuws gezien. Eerst met die tenenkrommende redenering dat legale wietkwekerijen doelwit zouden worden van extreem geweld, en nu dit (hij gebruikte in de uitzending dezelfde woorden als deze woordvoerder).

Wat een ontzettende druif is dat zeg.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 pedro

Zo een uitspraak voelt op het eerste gehoor vreemd aan, maar toch heb ik er ook wel enig begrip voor. Het doen van aangiftes wordt steeds gemakkelijker gemaakt, en er komen dus ook steeds meer aangiftes, maar bij heel veel van die aangiftes kan de politie eigenlijk vrijwel niks ondernemen. Als de schade immers gering is, loont het niet om een rechercheteam in te schakelen om de dader op te sporen, en dan is het dus een kwestie van geluk hebben, als een dader gepakt wordt, en nog meer geluk als de buit nog terug gevonden wordt. We kunnen dan boos worden omdat de politie ons verteld, dat zij er niks mee kunnen doen, of we kunnen er begrip voor tonen, dat zij ons de waarheid vertellen. Er is geen budget en mankracht om alles op te lossen, dus moeten er keuzes gemaakt worden. Maar ja… dat begrip voor anderen hebben is zo 20e eeuw. Daar doen we niet meer aan. De wereld draait om ons zelf in de 21e eeuw.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 aynranddebiel

@3
Desondanks zou aangifte doen gestimuleerd moeten worden. Al is het ‘maar’ voor de statistieken. Als mijn tomtom uit m’n auto wordt gejat verwacht ik echt niet dat er een man in een lange jas en een loep naar vingerafdrukken komt speuren, maar ik verwacht wel dat ze in kaart brengen of dit de laatste tijd toevallig vaker in mijn buurt voorkomt en hoe ze hun inzet zo kunnen sturen dat het in de toekomst voorkomen kan worden.

Laat ze daar dan in ieder geval eerlijk over communiceren en niet sjoemelen met de cijfers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 pedro

@4: het ontmoedigen in de uitzending was ook niet meer dan de burgers gewoon de waarheid vertellen, dat er weinig tot niets met hun aangifte gedaan zou worden. Ik ben het met je eens, dat het doen van aangifte altijd nuttig is, al is het alleen maar voor de statistieken, maar het probleem dat aan werd gekaart is dat mensen dan teleurgesteld worden, omdat er niks gedaan wordt met die aangifte. Er wordt geen opsporing gestart.

En ik ben het met je eens, dat ze niet met de cijfers moeten sjoemelen, maar we moeten ons ook realiseren, dat populistische partijen de eerlijke cijfers aan zullen grijpen om te roepen, dat de criminaliteit stijgt, het oplossingspercentage daalt, en dat allemaal de schuld van de andere partijen laksheid van de politie is. Zij zullen nooit vermelden, dat de stijging van het aantal aangiftes minstens ook te wijten kan zijn aan gemakkelijkere manieren om aangifte te doen, en dat een stijgend aantal aangiftes dus niet per se op stijgende criminaliteit hoeft te wijzen (zo heb ik al een jaar of 30 geleden een studie gelezen, waarin bewezen werd, dat een stijging van het aantal politieagenten leidt tot een ‘stijging van de criminaliteit’, niet omdat de criminaliteit steeg, maar omdat meer agenten meer opname van aangiftes betekende). En voor de politie is er dus wel reden om te sjoemelen, om grote kritiek op het functioneren te voorkomen. Kritiek, die bij een dergelijke stijging van het aantal aangiftes, hoogstwaarschijnlijk niet terecht is, maar als er stemmen mee gewonnen kunnen worden, zullen (met name) de populisten daar geen boodschap aan hebben.

Als de politie de waarheid vertelt, zullen ze dus aangevallen worden, of het nu om de waarheid omtrent aangiftes gaat naar de mensen toe, of over het aantal aangiftes en het oplossingspercentage. En het zal altijd negatief voor ze uit pakken, want de simpele boodschap, dat de criminaliteit stijgt (‘kijk maar naar het aantal aangiftes’) en dat de politie ‘dus’ slecht werk levert, is aan heel veel mensen veel gemakkelijker te verkopen dan het genuanceerde verhaal. De onderbuik is gemakkelijker tevreden te stellen dan het verstand.

  • Vorige discussie