PVV – meten met twee maten

Voetbalrellen bij de vriendschappelijke wedstrijd Go Ahead Eagles tegen Ajax. Mijn kennismanagementsysteem piept: “Check of de PVV weer kamervragen stelt”.
Een paar maanden geleden hadden we namelijk die rellen bij een vriendschappelijke wedstrijd met Marokko. Gelijk kamervragen van de PVV. Mijn voorspelling toen was dat ze over een “gewone” Nederlandse wedstrijd geen vragen zouden stellen.
Ik had ongelijk. Maar wel wordt duidelijk dat de PVV met twee maten meet. Vergelijk zelf:

PVV 1, 23-05-07
PVV 2, 23-07-07
1.) Heeft u kennis genomen van het artikel (*) “ Chaos bij Oranje-Marokko”?
2.) Hoe is het mogelijk dat na ongeregeldheden in Utrecht, Arnhem, Kerkrade en Amsterdam met Marokkaanse supporters, de politie kennelijk niet voldoende aanwezig was om de rellen, voor, tijdens en na dit “vriendschappelijke”duel in goede banen te leiden?
3.) Bent u het met ons eens dat de politie al vóór deze wedstrijd had moeten ingrijpen en de Marokkaanse straatterroristen had moeten aanhouden? Zo nee waarom niet?
4.) Bent u bereid een stadionverbod af te kondigen voor alle Marokkanen voor de duur van 5 jaar als het gaat om wedstrijden tegen Marokkaanse ploegen of de Marokkaanse nationale (jeugd)ploeg?
5.) Zo neen, bent u dan bereid een verbod af te kondigen voor wedstrijden tegen Marokkaanse voetbalploegen voor de duur van 5 jaar? Zo nee waarom niet?
6.) Kunt u er zorg voor dragen dat de 26 aangehouden Marokkanen vóór het uitzitten van hun hopelijk langdurige straf eerst een aantal Nederlandse voetbalstadions opruimen en schoonmaken en daartoe hun tandenborstel meenemen? Zo nee waarom niet?
1.) Heeft u kennis genomen van het artikel (*) “Ernstige voetbalrellen, maar geen arrestaties”?
2.) Klopt de uitlating van de geciteerde districtschef Lute Nieuwerth dat er bewust voor is gekozen de relschoppers niet te arresteren: “om nog grotere problemen te voorkomen”? Zo ja bent u het met mij eens dat een dergelijke lafhartige opstelling van de politie bijna altijd tot extra escalatie leidt bij de betreffende groep relschoppers, omdat zij ook zien dat er tegen hen niet wordt opgetreden? Zo nee waarom niet? Zo ja, wat gaat u hiertegen ondernemen?
3.) Bent u het met mij eens dat politie en justitie nu eindelijk eens moeten ophouden met halfzacht optreden tegen dergelijke relcriminelen en dat de politie tijdens dergelijke rellen als topprioriteit zou moeten hebben het zoveel mogelijk criminelen aanhouden en vervolgens via snelrecht straffen? Zo nee waarom niet? Zo ja, hoe gaat u dit initiëren?
4.) Bent u het met mij eens dat na de rellen in het centrum van Deventer met Ajax-supporter en Go Ahead supporters, de wedstrijd nooit doorgang had mogen vinden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wie is hiervoor verantwoordelijk en hoe gaat u deze blunder met de verantwoordelijke instantie (s) bespreken?
5.) Hoeveel medewerkers van de politie Amsterdam hebben een groep Ajax fans begeleid en hoeveel aanhoudingen hebben zij verricht tijdens deze rellen?

Eens kijken. In geval 1 zijn de Marokkaanse terroristen schuldig, mag geen enkele Marokkaan 5 jaar in een stadion komen, moeten de daders de rotzooi opruimen met een tandenborstel en mag de Marokkaanse voetbalploeg hier niet meer spelen.
In geval 2 ligt de schuld bij de politie, zijn het relschoppers, moeten alleen de relschoppers gestraft worden en had alleen deze wedstrijd eigenlijk niet door mogen gaan.
Meten met twee maten is eigenlijk nog zwak uitgedrukt.

 1. 6

  steeph, ik begrijp je punt niet, eigenlijk een van de meest onzinnige stukje op sargasso de laatste tijd. iets met appels en peren komt sterk in mij op. succes met meer zinnige verhalen.

 2. 7

  @shcaap: Hoezo appels en peren? Allebei een voetbalwedstrijd, allebei vriendschappelijk, allebei rellen, allebei supportersgroepen die in het verleden ook in de fout zijn gegaan. Waar zit het verschil?
  Wat is dan de reden dat ze door de PVV verschillend behandeld worden?

  Of is het gewoon dat je vindt dat de PVV altijd gelijk heeft omdat het nu eenmaal een rotzooi in Nederland is en ze er “eindelijk” wat van zeggen?

 3. 8

  …In geval 1 zijn de Marokkaanse terroristen schuldig
  …In geval 2 ….zijn het relschoppers

  Je had er ook dit van kunnen maken:
  In geval 1 zijn het Marokkaanse supporters (zie vr.1)
  In geval 2 zijn het relcriminelen (zie vr.3)

  Maar het is het inderdaad een goed voorbeeld van meten met twee maten. Ik vraag me af waar je nog meer zo’n post over zou kunnen maken. Kamervragen over softdrugs vs. sigaretten?

 4. 9

  @steeph: zie voorbeeld BCN. jouw vet gemaakte zinnen erg willekeurig.
  PVV zal ik nooit stemmen maar deze aandacht in deze in mijn ogen absurde vergelijking zijn ze ook niet waard. wat probeer je met zo’n stuk te bereiken?

 5. 11

  wel goed overigens dat wilders ook tijdens het reces keihard doorwerkt. daar kunnen die andere parlementariers nog wat van leren….

 6. 12

  @8: Als je goed leest, had je kunnen zien dat de supporters uit vraag 1 niet (perse) dezelfde mensen zijn als de marokkaanse straatterroristen uit vraag 3. Verder is terrorisme in nederland een vergrijp waarbij veel grovere middelen ingezet mogen worden dan bij relcrimminaliteit (blijkbaar deelt Wilders de relschoppers in twee verschillende criminele klassen, op grond van nationaliteit, of waarschijnlijker nog, afkomst). Daarnaast blijft ook overduidelijk het verschil staan (wederom op zelfde grond gemaakt) dat alle marokkanen een stadionverbod moeten krijgen (terwijl in het tweede geval slechts over individuele bestraffing gesproken wordt), alsmede een wel heel duidelijk specificatie van een ernstige straf voor het eerste geval (langdurige straf + NSB-methode), terwijl bij het tweede geval een lage straf geimpliceerd wordt (snelrecht).

 7. 13

  Marokkanen doen het tenminste nog in het stadion waar alleen voetbalfans er last van hebben. Vergelijk het met een besloten feestje dat uit de hand loopt. Die ouderwetse autochtone hooligans moeten er meteen weer een halve burgeroorlog van maken.

  Aan de andere kant heeft het er alle schijn van dat vrijwel alle Marokkaanse wedstrijden in Nederland ontaarden in ongeregeldheden die niet speciaal op de tegenpartij gericht zijn maar meer op de maatschappij in het algemeen terwijl aan autochtone voetbalrellen doorgaans enige rivaliteit tussen 2 clubs ten grondslag ligt. Zijn Marokkanen altijd boos op alles en autochtonen vooral op elkaar? Ik weet het niet, maar het valt wel op.

  Dus, bent u voetbalfan en komt u wel eens in het stadion, dan hier de conclusie voor u:
  – U zult meer last hebben van Marokkanen dan van autochtone hooligans. Stem Wilders!

  Haat u voetbal, dan hier de conclusie voor u:
  – U zult meer last hebben van autochtone hooligans dan van Marokkanen. Stem geen Wilders!

  Aangezien Wilders duidelijk met twee maten meet, kunnen we hieruit meteen de volgende conclusie trekken, namelijk dat Wilders voetbalfan is. Of racist natuurlijk, maar laten we hem het voordeel van de “twijfel” gunnen:-P

 8. 14

  [sarcasm]
  Ja maar Ajax-‘fans’ die de boel verbouwen, dat is folklore. Dat hoort gewoon bij de Nederlandse cultuur net als Amsterdamse topcriminelen, hells-angels, tokkies etc etc.
  [/sarcasm]

 9. 16

  @m.: Demoniseren? Wat is er demoniserend aan het feitelijk aangeven van dubbele moraal?

  En het gaat hier niet over Wilders. Ik heb met nadruk PVV overal gezet. De tweede set vragen zijn namelijk gesteld door een andere PVV-er.